Cine va fi noul președinte al PNL? Nu Rareș Bogdan. Pe cine susține cu adevărat Klaus Iohannis (SURSE)

Cine va fi noul președinte al PNL? Nu Rareș Bogdan. Pe cine susține cu adevărat Klaus Iohannis (SURSE)
Klaus Iohannis, împreună cu Rareș Bogdan și Ludovic Orban

Era doar o chestiune de timp până când războiul din culisele PNL să nu se transforme într-un circ cu telespectatori. Cel care a tras cortina de data aceasta a fost Rareș Bogdan, un actor important și la propriu și la figurat. „Ludovic Orban poate fi președintele Camerei Deputaților, dar nu președinte al PNL”, a spus fostul jurnalist la Aleph News, într-o emisiune moderată de Ion Cristoiu.

De altfel mesajul era clar încă de la începutul lunii decembrie, când președintele Klaus Iohannis l-a forțat practic pe Ludovic Orban să-și dea demisia din funcția de premier, gest pe care liderul PNL l-a regretat mai târziu, conform surselor VoceaBanilor.ro. A fost la un pas să piardă tot încă de la acel moment, dar politician abil a reușit să se redreseze.

Planul simplu de la Cotroceni

Planul realizat în laboratoarele de la Cotroceni era destul de simplu. Nicolae Ciucă urma să devină premier până la Congresul PNL din vară, iar în tot acest timp ar fi trebuit să se impună în partid ca o figură importantă și să-și atragă liderii din teritoriu de partea lui, pentru ca mai apoi aceștia să-l suțină pentru a prelua fotoliul lui Orban.

Doar că președintele PNL a blocat această strategie printr-o propunere greu de refuzat de Cotroceni: Florin Cîțu, un pilon de echilibru între cele două palate.

Negocierile purtate de Ludovic Orban cu USR-PLUS au tulburat puternic apele în partid, iar liderii din Ardeal au început să scoată din depozit artileria grea. Liberalii au rămas fără portofolii importante în Guvern, iar cei din USR pun din ce în ce mai multe condiții, în contextul în care procentul lor a fost totuși destul de mic.

Ce rol are Rareș Bogdan în ecuația puterii?

Așa că pentru a-i arăta lui Ludovic Orban cartonașul roșu a fost scos la înaintare ambițiosul Rareș Bogdan, cel pe care președintele PNL a încercat să-l scoată din politica mare la scurt timp după europarlamentare. Fostul jurnalist devenise foarte vocal și mult mai vizibil decât însuși liderul partidului, ori asta înseamnă indisciplină într-o formațiune pe care Orban se străduise din răsputeri să o încoloneze în spatele lui.

Va fi Rareș Bogdan președintele PNL? Numeroase surse liberale au dezvăluit pentru VoceaBanilor că NU și că acesta ar avea mai degrabă rolul de „iepure” într-o cursă în care adevăratul contracandidat al lui Ludovic Orban la șefia PNL va fi scos în fața la momentul potrivit.

Rareș Bogdan vrea să devină președintele PNL

Pe cine susține Klaus Iohannis? Teoretic președintele nu mai are o miză. Nu mai are nevoie de PNL ca să fie ales, în schimb și-ar dori să-și continue cariera la vârful politicii europene. Nu trebuie uitat că au existat zvonuri conform cărora președintele Klaus Iohannis ar fi fost în cărți pentru șefia Consiliului European, obiectiv pe care surse politice spun că încă l-ar avea în minte.

Iar pentru asta are nevoie să se impună în România ca un președinte puternic. În mod cert varianta Ludovic Orban, președinte al PNL nu-i mai este pe plac lui Klaus Iohannis și va încerca să încline subtil balanța în favoarea unui alt lider. Iar aici lista este deschisă, pentru că doritori sunt mulți.

Lista „președinților” PNL

Ilie Bolojan este unul dintre numele intens mediatizate, iar acestuia i-ar surâde funcța de președinte al PNL, doar că nu prea vrea să se mute la București, ori de la Oradea este greu să conduci un partid atât de mare. Nu este exclus să vină cu o propunere care să-l substituie, un om de-al lui de încredere, însă va fi greu să se impună în partid.

Nici Emil Boc nu ar spune NU revenirii la vârful politicii naționale, iar Dan Motreanu este varianta de avarie la acest moment.

Robert Sighiartău sau Rareș Bogdan ar fi doar nume fumigene, conform surselor din partid, iar candidatul care să-l învingă pe Orban nu a fost încă ales. Președintele Klaus Iohannis privește de pe margine încă modul în care se fac jocurile politice și va merge în mod cert cu câștigătorul. Nu este exclusă nici o revenire în cărți a lui Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, dar militar de carieră, acesta a rămas în așteptare pentru moment și l-a lăsat pe Rareș Bogdan să ducă lupta cuvintelor.

Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Nu trebuie subestimat nici Ludovic Orban, care are organizațiile din Sud de partea lui. Chiar dacă acestea sunt mult mai slabe ca număr de voturi comparativ cu Ardealul, sunt puternice.

Cine va fi noul președinte al PNL? Îi vom afla numele cu puțin timp înainte de Congres, când toată muniția va fi epuizată pe țintele false.

Declarațiile lui Rareș Bogdan, cu care a dat start războiului public în PNL

„Ludovic Orban trebuia să-și dea demisia din funcția de președinte al PNL după eșecul de la alegeri. Ultima discuție bărbătească cu Orban am avut-o la Vila Lac 1, când ne-am certat cumplit. Partidul fierbea. A pierdut ca papagalul toate ministerele importante. Pe mine nu m-a invitat PNL să candidez la alegerile parlamentare”, a spus Rareş Bogdan la Aleph News.

Prim-vicepreşedintele PNL a vrut să arate că Emil Boc este de partea lui sau că el este de partea lui Emil Boc.

Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. La toți li se pare că fără ei universul nu mai funcționează, că sunt mesianici pentru România și pentru omenire și niciunul cu excepția lui Emil Boc, restul s-au stricat la cap.

Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate„, a conchis Rareş Bogdan în emisiunea moderată de Ion Cristoiu.