Mai rău decât în trecut. Povestea lui V.C. de la Playtech. Cine este astăzi cel mai tare MOGUL din România? Budeanu și Andronic sunt istorie

25 aug. 2021
Mai rău decât în trecut. Povestea lui V.C. de la Playtech. Cine este astăzi cel mai tare MOGUL din România? Budeanu și Andronic sunt istorie
Nu este V.C., dar este stilul lui. Foto: Clint Patterson on Unsplash

Începând de astăzi, în fiecare săptămână, vă voi prezenta poveștile reale, adevăruri nespuse ale celor care dețin și manipulează informația în România. Adică ale mogulilor, ale șefilor din presă, ale jurnaliștilor lideri de opinie, ale publisherilor care fac ca mesajele să ajungă la public… ale tuturor celor care influențează percepția publică și o orientează într-o direcție sau alta.

Această industrie, mass media este probabil cea mai puternică din România la ora actuală și asta pentru că toată populația este bombardată permanent cu informații mai mult sau mai puțin reale. Și consider că este bine ca toată lumea să-i cunoască pe cei care le ghidează, fără măști. Iar eu vă voi dezvălui experiențele mele, investigațiile mele și fiecare își va trage concluzia la final.

Nu, nu-mi este frică!

Am fost întrebată… nu-ți este frică? Păi nu trăim în Afganistan sau Belarus și în plus există instituții care ar trebui să-și facă treabă. Instituții din România sau… de la Bruxelles, că doar nu este degeaba Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.

Am devenit jurnalist TOTAL independent în urmă cu mai bine de un an și de atunci am fost invitată permanent să părăsesc presa. S-a depus un efort intens pentru ca eu să renunț la marea mea dragoste, scrisul și să mă orientez spre orice altceva. Pot spune că am rezistat eroic la o serie de hărțuiri fără de sfârșit, din partea “concurenței”, calomnii, hackereli, presiuni și cam tot arsenalul de mizerii.

„Trebuie eliminați concurenții pentru că banii din Google se împart. Cu cât mai mulți, cu atât mai rău pentru noi”, spunea unul dintre moguli într-o discuție cu un altul, încălcând LEGEA CONCURENȚEI. Și vom vorbi și despre asta, dar acum avem un personaj important de prezentat.

„Când fac bine, mă simt bine. Când fac rău, mă simt rău. Asta este religia mea” – Abraham Lincoln sau pe scurt bine faci, bine găsești. Vice versa o plătește mereu karma.

Iar acum să începem. Primul personaj

Am ales să deschid serialul cu EL pentru că din punctul meu de vedere este lecția supremă pentru toți cei care-și doresc să facă bine. Să nu se piardă pe drum și să se trezească din muritori de rând, monștri cu chip de om la final de cale. Acest articol va fi mult mai bine înțeles de profesioniști, însă vă promit că următorul va fi simplu pentru toată lumea. La final vă voi dezvălui personajul cu numărul 2, care este cu adevărat PALPITANT fiindcă este plin de mister și putere maximă.

Cine este astăzi cel mai tare MOGUL din România? Budeanu și Andronic sunt istorie

Numele lui a apărut deja în Capital și Paginademedia, dar eu îl voi prezenta respectând legea GDPR. V.C. este patronul Playtech.ro, Impact.ro, Stiridinlume.ro, Playsport.ro și un nume care marelui public nu-i spune nimic, însă un nume răsunător în industria noastră, a mass media.

Eu l-am cunoscut în anul 2018, după ce am venit la Capital ca redactor șef. La acel moment el avea un site mic, Playtech.ro. Era al lui și al prietenei sale fotograf, cu care lucrase la Adevărul și cu care lucrează și astăzi. Business-ul îl au împreună. Timp de 10 ani, el a lucrat pentru Cristi Burci, a fost publisher. Sunt multe de spus despre acea perioadă tulbure și cu iz penal, dar despre asta, altă dată.

Eu la rândul meu aveam de gestionat tot un site mic. Capital era un brand, dar plin de praf și probleme tehnice. Era un fel de zero pe online și totul era aruncat într-un haos greu de descris. A trebuit reorganizat tot. Site-ul nu producea mai nimic. Ca și Playtech.ro de altfel. Cum s-au schimbat lucrurile la 180 de grade? Veți afla chiar acum. Inclusiv strategiile folosite.

V.C. locuia în 2018 într-o garsonieră închiriată, azi are masina nouă și conturile pline cu ajutorul lui Radu Budeanu, Dan Andronic și Cristi Burci

Căci nu glumesc când spun că V.C. este astăzi cel mai tare mogul din România, cel care a reușit să-i ridiculizeze cu inteligență și prin tehnici abile de manipulare pe mai experimentații Radu Budeanu, patronul CanCan, Gândul, ProSport și multe altele și Dan Andronic, patronul Capital – EVZ. Și bineînțeles pe angajații lor de top. Cei doi moguli și-au construit imperiile media prin finanțări complexe. Dar V.C. a făcut-o fără riscuri de acest tip. Doar folosindu-se abil de oameni și eliminându-și adevărata concurență din piață.

V.C. locuia în 2018 într-o garsonieră închiriată, astăzi probabil are peste un milion de euro în conturi și conduce o masina de zeci de mii de euro. Și nu se mai preface decât în fața celor pe care-i consideră de nivelul lui, mogulii. În realitate, el doar și-a schimbat o mască albă cu una maronie.

În 2018, el se prezenta ca un băiat simplu, serios și 100% moral, care se chinuie să-și producă salariul pentru luna următoare. “Sunt și eu mic”, repeta des, referindu-se la site-ul lui atunci când insista să-l ajuți. Și insista. Era capabil să te sune și de 50 de ori pe zi până când cedai. Tehnica asta nu a folosit-o doar cu mine, ci cu întreaga piață. Spunea adesea și că dacă mai continuă în ritmul acesta, își închide coșmelia, citez. Îl lovise tare un update la Google și își calcula atent fiecare cent.

Milogeala a prins perfect, mai ales la cei ușor impresionabili, ca mine în special, care mereu am vrut să salvez planeta. Nu este singura victimă pentru care am sărit în foc și am ieșit carbonizată.

Cum a reușit să ridiculizeze toți mogulii, dar cum i-a păcălit și pe angajații de top

Pentru ceilalți din piață, el nu reprezenta concurență. Foarte mulți l-au subestimat. Dar el a știut să joace perfect acest rol. Postura lui umilă și tehnicile inteligente de manipulare sunt imposibil de egalat. Este un maestru în sensul acesta. Așa a reușit să ridiculizeze toți mogulii și angajații lor, care în fapt l-au ajutat pe V.C. să-și construiască un imperiu. El le-a spus tot ce au vrut ei să audă și le-a inoculat și mesajele pe care el le dorea pentru a-și duce la bun sfârșit planul.

Nu ar fi reușit să ajungă în vârf fără mine și fără un alt prieten comun, peste care a călcat fără remușcări. Ca orice mogul care se respectă. Și desigur fără R.O., pe care a adus-o de la Fanatik, un site care era în Top 3 la acel moment. A luat de la fiecare tot ce a putut, iar când a simțit că a ajuns sus a călcat peste colegii cu care altă dată împărțea aceeași masă.

Ce spun arhivele?

Dacă verificați arhivele, veți constata că Playtech.ro și Capital.ro au crescut simultan. Unul a rămas în picioare și s-a dus tot mai sus, în timp ce celălalt a ajuns o amintire tristă a ceea ce a fost. Și aici mă refer la Capital, care funcționează la o capacitate de 30-40% din ce era acum un an. Se folosesc algoritmii lăsați moștenire de mine, dar fără update și strălucire este greu să mai faci istorie.

V.C. și-a construit abil micul imperiu media, un imperiu cu care adună click-uri, dar nu și recunoașterea pieței. Încă. Ceilalți moguli nu-l recunosc de mogul, însă eu le spun că va fi șeful lor în curând. Și va fi numărul 1 în piață. S-a dovedit a fi mai abil decât ar fi crezut oricine.

Cum și-a construit imperiul prin manipulare și trădare

În trei ani Playtech.ro s-a îmbogățit cu încă trei frați mărișori plus alții mai mici, totul ridicat cu ajutorul mogulilor mari, fără ca aceștia să înțelegea ceea ce fac. O singură persoană îi cunoștea bine strategiile, EU. Tocmai de aceea a avut grijă și de mine, să nu-i fac concurență. De mine și de celălalt prieten. Diferența dintre noi și el s-a făcut mereu la fair play.

V.C. a ajuns în trei ani din băiatul care stătea într-o garsonieră închiriată un mogul care face mai mulți bani decat toți ceilalți. Capital a prezentat niște cifre, însă îi lipsesc niște elemente.

Cum s-a dezvoltat V.C.? Obsesia pentru Vlad Roșca și Fanatik.ro

Totul a început cu obsesia lui pentru Fanatik.ro și Vlad Roșca. Aveau un parteneriat pe site-uri, iar Roșca nu credea în cifrele trimise de V.C.. Voia să vadă laptopul ca să se convingă că nu sunt măsluite. Dar V.C. nu voia să i le arate.

Iar de aici a început ura supermă. V.C. și-a pus în minte să distrugă Fanatik. Și m-a rugat și pe mine să-l ajut, eliminând parteneriatul Capital – Evz -Fanatik. Dar nu am acceptat. Nu era corect.

Fiecare dimineață și-o începea cu mine pe messenger, iar ziua se termina la fel. Zi de zi, timp de peste un an.

Discuțiile noastre erau zilnice și se rezumau la job. Strategii, tehnici online, feed-uri, parteneriate, articole, titluri. El se minuna cum de a reușit Andronic să mă transforme în sclavă. Pentru mine nu mai exista nimic. Munceam câte 16 ore pe zi de luni până duminică. Până ajungeam în spital.

Care a fost cheia succesului?

Îmi spunea că a înțeles care este cheia succesului. Să faci angajatul să se creadă stăpân. Eu mă comportam ca și cum Capitalul era al meu, deși nu era. Și mai târziu a știut și V.C.să aplice și el aceeași strategie, dar perfecționată cu angajata lui preferată. Pentru că nu uitați, V.C. este un tip foarte inteligent. Și din păcate, și lipsit de scrupule și empatie.

A reușit, nu fără ajutor, să o convingă pe R.O. să vină de la Fanatik.ro, un site de top 3 la micul Playtech.ro, la care munceam și eu practic pe gratis. Adică îi spuneam și lui de multe ori strategia mea de lucru. El nu mi-o spunea în schimb pe a lui. Însă eu voiam să fie bine pentru toată lumea, fiind convinsă că dacă îmi va fi vreodată și mie greu, voi primi suport. Povești…. de adormit copiii.

Și acum strategia creșterii spectaculoase a Playtech.ro și a fraților mai mici. Fiecare pas

Și acum, publisherilor care se întreabă cum de și-a crescut V.C. patru site-uri destul de valoroase, o să vă spun. Nu vă mai țin în suspans.

Primul site nou a fost impact.ro. Al doilea performant playsport.ro. Aceeași strategie. Impact.ro trebuia să fie al mogulului Păcuraru de la Realitatea. Despre asta, cu altă ocazie. Este o poveste și aici.

A țintit câteva site-uri cu autoritate, adică site-uri cu vechime și stabile. Cum ar fi Capital, Evz, TelekomSport și altele similare. Le știți voi. Apoi pasul 2 este perierea și milogeala.

Pasul 1: Îi spui responsabilului de parteneriate că este cel mai tare din piață și că dacă vreodată o să aibă probleme cu jobul sau orice altceva, el îl ajută. El este unul dintre noi toți, nu e mogul. El e prietenul nostru.

PLUS – la PlaySport a luat niște nume mari de jurnaliști, cărora le-a arătat ușa, atunci când nu au mai fost utili. Scrie pe facebook, pe paginile lor. Pentru că ei nu erau aducători de click-uri, dar ajutau la autoritate și feed-uri. Probabil ei nici nu au realizat cam cât de importanți au fost. Cel mai trist este când intră în jocul lui și alții și aplică strategiile lui atent inoculate în subconștient.

Unde este EvzIstoric? Sau Ciao? Nu sunt… pentru că….

Pasul 2: Milogeala. Îmi pui și mie jos de tot, ultimul, acolo unde poți tu, jos, jos, cât mai jos să nu te deranjeze site-ul ăsta mic. Eu oricum nu sunt concurență. La schimb, tu nu primești nimic, dar îi vei pune site-ul lui pe site-ul tău care are autoritate și tu îi vei da din autoritatea ta. După o perioadă Google îi va ridica site-ul, datorită autorității pe care tu i-ai dat-o gratuit. El va crește, iar apoi îți va cere să-i urci poziția și-ți va da și el ție niște firimituri. Dacă tu îi ceri să-ți pună site-ul tău nou jos de tot pe site-urile lui, nu se va întâmpla. EvzIstoric nu se află pe Playtech, dar Playsport, Impact, Stiridinlume au fost pe Capital – EVZ de exemplu.

Dan Andronic

Dacă îi vei cere ajutor, îți va spune că nu vrea R.O. pentru că ea se ocupă de tot. Ea controlează tot. Este o iluzie învățată din povestea mea la Capital. La fel visam și eu ca redactor șef. Că totul este despre mine. Nu a fost niciodată.

Echivalările de trafic. Playtech are toate pozițiile top pe toate site-urile. Cum a reușit?

Întotdeauna la echivalările de trafic se va vedea că el mereu dă mai mult decât primește. Și toți îi vor fi mereu datori. Oare cum o fi posibil? Astfea de exempul pe CanCan el va avea 5 poziții top, dar CanCan va avea pe Playtech.ro o singură poziție jos la subsol.

La Capital și Evz, V.C. va da o poziție pe Playtech.ro, dar va primi 3 poziții top și pentru Playtech, Impact și Playsport, care Playsport va da ZERO poziții pe Evz Capital, în schimb se va bucura de autoritatea lor. Pentru că unii sunt mai inteligenți decât ceilalți.

Și Capital dădea mereu mai mult decât primea. Pentru că strategia mea a fost mereu bazată pe autoritate SEO și apoi a fost aplicată cu succes și de site-urile lui V.C.. Însă nu cu același fair play. El chiar trage și trafic, iar cifrele de multe ori au ridicat suspiciuni printre oameni ca Vlad Roșca, pe care V.C. l-a tocat mărunt mult timp. Așa cum m-a tocat și pe mine, când am decis să fiu independentă și să-mi dezvolt propriul site.

Să ne amintim. Unde era Playtech înainte ca el să mă cunoască pe mine, iar mai apoi să vină R.O., care însă rula doar pe o tură?

Cum și-a distrus V.C. concurența cu mâinile lui Radu Budeanu. Este genial

Radu Budeanu în poza lui preferată

Atunci când R.O., care repet este o foarte bună profesionistă, a vrut să-și facă și ea propriul site alături de amicul ei, CM, care lucra la CanCan, V.C. a mers la Radu Budeanu. Acesta i-a povestit mogulului că CM îi fură trafic ca să-și facă el propriul site. A doua zi, Budeanu l-a dat afară pe CM. La un interval de timp, V.C. l-a angajat pe CM la el.

V.C. a vrut de fapt să o blocheze pe R.O. să-și facă propriul site, pentru a nu-i face concurență. Dar a făcut-o printr-o metodă josnică.

Astfel el a blocat lansarea unui nou site, l-a făcut knock out și pe Budeanu, care și-a dat afară angajatul de top ca să fie mai târziu angajat de V.C., care culmea i-ar fi vrut binele lui Budeanu. Știu este de râs, dar este poveste reală. În plus, a reușit să-l manipuleze cu tot felul de povești nemuritoare și calomnii aruncate despre unii și alții.

Când mă uit la R.O., mă văd pe mine la Capital, cu mici retușuri.

Banii nu trebuie să se împartă. Dar legea concurenței și Google ce spun?

V.C. nu voia concurență. Le-a inoculat mogulilor că trebuie eliminați jucătorii din piață pentru că banii se împart la prea mulți. Astfel că mogulii s-au gândit să execute oameni cu site-uri mai mici, când de fapt concurența le venea de la V.C., ale cărui site-uri creștesau peste noapte cât altele în zece. Nu poți avea concurențe de la site-uri de Adsense. Concurența mogulilor vine de la site-uri gen Playtech și frații lor care au Programtice.

În plus, acest mod de a distruge concurența din piață a fost taxată în cazul agențiilor de turism cu amenzi de câteva milioane de euro de Consiliul Concurenței. La fel s-a întâmplat și pe piața energiei și a gazelor. Și exemplele sunt multe. Chiar eu am scris ancheta despre agențiile de turism și am publicat stenogramele. Iar ceea ce se întâmplă în media și tehnicile mai puțin ortodoxe vor fi asupru sancționate. În curând…

V.C. va fi numărul 1 în piață cu ajutorul mogulilor…. după regele DIGI totuși. Dar va pierde tot când se va aștepta mai puțin. KARMA

Scopul lui V.C. este să fie numărul 1 în piață și să devină mogulul suprem. Vrea să se răzbune pe Cristi Burci. Vrea să-i arate el lui. Nu știu ce vrea să-i arate, dar știu că vrea. De fapt, toți știm, eu doar am curajul să scriu.

Doar că asta îi va aduce abisul când se va aștepta cel mai puțin. Pentru scopul lui toxic a urcat pe o scară, făcându-le vânt unor oameni care l-au ajutat. Când va coborî, tot pe acolo o va lua. A înșelat încrederea unora, a profitat de mulți dintre noi, ne-a îngropat munca aruncând minciuni despre noi în piață, folosind tehnici interzise de normele morale și nu numai… pentru ce? Pentru o glorie fără glorie. Această poveste este doar o bucățică din ceea ce ar fi de spus, dar ma întind prea mult. Combinațiile sunt complexe. Rămâne pe altă dată, când ar fi ceva de spus și despre cum Realitatea a dat peștele de aur pe 10 bani de tinichea. Să nu vă plictisesc.

Cine urmează? Trăim într-o țară liberă, nu în Belarus sau Afganistan

Știu că marele mogul mic va începe cu amenințările, cu avocații, ca și alții. Doar că mogul fiind, dacă tot scrii de toată lumea, trebuie să-ți asumi că se poate scrie și despre tine. Lume liberă, presă liberă. În plus, când arunci calomnii în piață și faci atât de lucruri nedrepte, trebuie să fii taxat la un moment dat.

De când nu mai locuiește în garsonieră, V.C. a uitat să se mai uite în oglindă din când în când să-și vadă reflecția. Încă mai este timp să se schimbe în bine.

Următorul pe listă…

Următorul pe lista… Zoltan Teszari, patronul DIGI, miliardarul fără chip… Doar că nu e chiar fără chip. Veți afla mai multe săptămână următoare. Sau să vă prezint povestea lui Radu Budeanu mai întâi? Aștept mesajele voastre. Promit să nu le fac publice. Vreau doar să știu despre ce vreți să citiți mai repede.