Pensionarii care vor fi verificați de stat înainte să li se mărească pensia. Ce vor autoritățile să afle exact

27 aug. 2021
Pensionarii care vor fi verificați de stat înainte să li se mărească pensia. Ce vor autoritățile să afle exact

Pensia minimă va crește conform noului sistem, după cum arată Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Deși nu se știe cu ce sumă, valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru toate persoanele care au stagiul minim de cotizare satisfăcut. Nu în ultimul rând, pentru acordarea acestei pensii minime există anumite condiții.

Cel puțin 900.000 de pensionari vor beneficia de pensia minimă obligatorie, care în prezent este 800 de lei. Totuși, pentru a beneficia de ea, pensionarii vor trebui să dovedească faptul că merită să primească acești bani.

Ce condiții trebuie îndeplinite

„Noul sistem de pensii va prevedea plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut. Parametrii concreți ai pensiei minime vor fi definitivați în faza elaborării propunerii de politică publică, având în vedere sustenabilitatea financiară a sistemului și nevoia menținerii pensionarilor peste pragul de sărăcie.

Acordarea pensiei minime va fi condiționată de testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau familiei”, se arată în PNRR.

Conform PNRR, guvernul și-a asumat că noua lege privind sistemul de pensii va intra în vigoare din ianuarie 2023.

Ce alte modificări sunt prevăzute

Guvernul vrea să modifice și pensia anticipată, acest tip de pensie fiind reglementat și de legislația europeană.

„Se are în vedere modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani”, mai arată PNRR.

De asemenea, în document se vorbește și despre creșterea tuturor pensiilor mici, astfel încât toți pensionarii să aibă un trai decent, dar și o nouă formulă de calcul pentru pensii.

Pensiile speciale sau pensiile de serviciu sunt, de asemenea, prevăzute în document. Astfel, acestea vor fi reformate pentru a corecta inechitățile generate din perspectiva contributivității și o lege în acest sens va fi aprobată în Parlament în ultimul trimestru din 2022.