De când se elimină taxele pe salariul minim și pentru ce angajați. Ministrul Claudiu Năsui a decis deja

30 iul. 2021
De când se elimină taxele pe salariul minim și pentru ce angajați. Ministrul Claudiu Năsui a decis deja

Eliminarea taxelor pe salariul minim ar putea fi soluția pentru păstrarea forței de muncă în țară, consideră ministrul Economiei, Claudiu Năsui. Acesta punctează că în această situație sunt mai ales cei slabi calificați, necalificați sau la început de drum. 

Ministrul a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre data când își propune să introducă această măsură. Concret, de la 1 ianuarie 2022, măsura ar putea fi introdusă într-un sector privat, care ar putea fi HoReCa, a spus Claudiu Năsui.

„Penuria de forţă de muncă a fost o problemă veche a României, de dinainte de pandemie. Românii muncesc, sunt harnici, doar că pleacă din România, nu muncesc în România. Nu o fac din lipsă de patriotism, trimit banii înapoi în ţară. Economisesc bani şi investesc, îşi fac o casă la noi, fac un business înapoi în ţară, dar munca efectivă nu o desfăşoară în ţară. Şi ar trebui să ne punem nişte întrebări. De ce? Pentru că suntem săraci şi alţii sunt mai bogaţi? Da. Şi asta este o parte din răspuns.

Am avut 45 de ani de comunism, nu are cum să nu lase cicatrici adânci. Dar sunt şi alte ţări în Europa de Est care au avut 45 de ani de comunism, poate nu la fel de dur ca al nostru. Dar trebuie să ne punem nişte întrebări. Ce facem noi diferit faţă de ceilalţi: Şi aici este soluţia aceasta a neimpozitării salariului minim. Adică un scut fiscal pe salariul minim.”

Zero taxe pe salariul minim, măsură în programul de guvernare

„Salariul minim e deja mic, haide să îl lăsăm omului.(…) Zero taxe pe salariul minim este o măsură din programul de guvernare, care începe de la 1 ianuarie 2022 într-un sector privat, sector care nu a fost încă ales, dar care, nu vă ascund, ar putea foarte bine fi HoReCa, din mai multe motive”, a explicat Năsui.

O altă varianță ar fi ca această măsură să nu fie introdusă în zona HoReCa. El a precizat că a fost luată în calcul şi varianta îngheţării salariului minim brut şi implementarea unor tranşe de neimpozitare.

„Mai există şi opţiunea să nu o facem pentru HoReCa. Noi iniţial, şi aici vă dau puţin din casă, am apărat şi ideea să fie îngheţat salariul minim brut şi să fie crescute cote pentru toată lumea, nu doar pentru HoReCa, tranşe de neimpozitare. Nu impozităm primii 300 de lei, anul viitor următorii 300 de lei etc, până ajungem la salariul minim. Şi în felul acesta reducem povara asta fiscală imensă pe care o punem pe spatele celor care câştigă cele mai mici salarii”, a punctat Claudiu Năsui.