Cum își salvează parlamentarii pensiile speciale. Nu e greu deloc de ghicit ce au vrut să facă

24 feb. 2021
Cum își salvează parlamentarii pensiile speciale. Nu e greu deloc de ghicit ce au vrut să facă

Parlamentarii nu au primit prea bine vestea eliminării pensiilor speciale, așa că au luat atitudine încă din primele zile. Dacă vă întrebați cum încearcă aceștia să își salveze pensiile, ei bine, nu e deloc greu de ghicit ce plan au aplicat. A mai folosit de nenumărate ori până acum.

Fostul senator Mihai Goțiu a dezvăluit modul în care foștii parlamentari fac tot posibilul pentru a nu reunța la pensiile colosale încasate. Acesta a anunțat că a primit o petiție din partea Asociației Foștilor Parlamentari prin care aceștia vor să sesizeze Avocatul Poporului pentru a contesta la CCR legea prin care au fost abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor.

Nimeni nu știa că există o așa Asociație

Misterul se afundă însă. Nici măcar fostul senator nu știa că în România există o astfel de Asociație, însă odată cu presupusa eliminare a pensiilor speciale, iată că mai avem încă o instituție de care nu știa nimeni.

Nici planul lor nu este prea inspirat. La fel cum s-a întâmplat de mai multe ori până acum, este foarte clar că tot ce își doresc aceștia este să atace la CCR legea privind eliminarea pensiilor speciale încasate de parlamentari.

”Știați că în România există o Asociație a Foștilor Parlamentari? Recunosc că, până mai ieri, eu habar nu aveam. Asta până când nu mi-a fost transmisă o petiție asumată de această Asociație, adresată Avocatului Poporului. Ce așteaptă acești foști parlamentari de la Avocatul Poporului? Nu e greu de ghicit: să atace la Curtea Constituțională a României (CCR), legea adoptată săptămâna trecută de Parlament, de eliminare a pensiilor ”de parlamentar”, a mărturisit Mihai Goțiu, într-o postare pe Facebook.

De ce fix pensiile de parlamentar?

Situația devine mai impresionantă odată cu conținutul documentului. Petiția publicată de Mihai Goțiu arată că Asociația Foștilor Parlamentari susține că este „discriminatoriu” ca cei care aplică legea, cum ar fi magistrații, să primească pensie specială, iar parlamentarii, cei care „crează legea” să nu primească o indemnizație pentru limită de vârstă.

Mai mult de atât, asociația de care nu știa nimeni până acum susține că abrogarea acestui ”drept” „aruncă în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor”. ”Totodată, adoptarea acestui act legislativ aduce în discuție teoria drepturilor câștigate, fiind un drept conferit prin lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistraților”, se mai arată în petiție.

O altă nemulțumire invocată de Asociația Foștilor Parlamentari este că termenul de ”pensie specială” vehiculat în diferite medii ale societății, este ”manipulatoriu și menit a crea confuzie și repulsie” în rândul populației.

Renate Weber a spus pas

Petiția nu a ajuns însă prea departe. Avocatul Poporului a clarificat imediat subiectul. Renare Weber a explicat că termenul petiției a expirat și nu a fost nevoie de sesizarea CCR, dat fiind faptul că nu s-a identificat niciun motiv de neconstituționalitate.

”Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a declarat Renate Weber, la Digi24.

Asociația a fost informată imediat de faptul că sesizarea nu va fi nicidoată trimisă la CCR.

”Am primit petiția asociației, astăzi am vorbit la telefon și le-am explicat de ce nu înaintăm o sesizare”, a mai explicat Weber.