Pensii mai mari în fiecare an? Este anunțul pe care toți pensionarii îl așteptau. Se shimbă legea pensiilor

01 feb. 2021
Pensii mai mari în fiecare an? Este anunțul pe care toți pensionarii îl așteptau. Se shimbă legea pensiilor

Anunțul pe care toți pensionarii îl așteptau a venit. Fostul premier al țării și în prezent liderul PNL, Ludovic Orban a transmis cu o serie de precizări esențiale pentru pensionarii din România. El a spus cum ar urma să fie majorate pensiile în următorii ani și care sunt criteriile principale pentru o majorare eficientă. 

Ludovic Orban a precizat că își dorește ca sistemul de indexare să țină cont de rata inflației și totodată să compenseze pierderea puterii de cumpărare.

Potrivit liderului PNL, este o ”aberație” faptul că lumea se apucă să facă legi în care să prevadă ce se va întâmpla în cinci, șanse ani, lucru care este imposibil.

Cum trebuie majorate pensiile

Soluția prezentată de Orban rămâne creșterea puterii de cupărare odată cu creșterea economică a întregii țări.

“Eu sunt adeptul sistemului de indexare care să ţină cont de rata inflaţiei, să compenseze pierderea puterii de cumpărare ca urmare a creşterii preţurilor, adică compensarea 100% a ratei inflaţiei şi până la 50% din creşterea salariului mediului brut pe economie, astfel încât să crească şi puterea de cumpărare odată cu creşterea economică, pentru că obiectivul nostru este să creştem şi puterea de cumpărare pe măsură ce există o creştere economică sănătoasă.

Din punctul meu de vedere, este o aberaţie să te apuci să faci legi în care să prevezi că pe patru ani, cinci ani, şase ani, eventual pe 100 de ani – de ce nu au prevăzut cum o să crească pensiile şi salariile pe 100 de ani PSD? – pentru că nu poţi să faci o astfel de predicţie care să stea în picioare în condiţiile în care, aţi văzut, nimeni nu a anticipat pandemia, pandemia a generat o criză economică mondială, nu numai în România, care a redus resursele financiare atât pentru fondul de pensii, cât şi pentru bugetul de stat şi care a creat literalmente o problemă foarte serioasă”, a afirmat Orban.

Legea pensiilor, dreptate de care au nevoie toți pensionarii

În ceea ce privește modificarea legii pensiilor și a salariilor, fostul premier nu a oferit prea multe detalii în legătură cu acest aspect, însă singurul lucru pe care l-a transmis a fost că pensiile este nevoie să fie făcută o dreptate în rândul pensionarilor.

Ludovic Orban a mai adăugat că susține recalcularea pensiilor pe baza principiului contributivității.

“Mai susţin recalcularea pensiilor. Dar în ce sens recalcularea pensiilor? Că mulţi îşi imaginează că recalcularea pensiilor înseamnă creşterea pensiilor. Nu. Recalcularea pensiilor are obiectivul să facă dreptate pentru pensionari, adică să echivaleze pensiile pentru contributivitate similară.

La ora actuală, cine s-a pensionat în ’98 are o pensie mai mică decât cel care s-a pensionat în 2004, cel care s-a pensionat în 2020 are o pensie mai mare decât cel care s-a pensionat în 2018, de exemplu, la condiţii similare de contributivitate şi aici, într-adevăr, trebuie realizată această recalculare, astfel încât la condiţii similare de vechime, de contribuţii să existe pensii similare”, a mai spus el.

Cu cât vor crește pensiile

Liderul PNL nu a scăpat nici de întrebarea pe care toți pensionarii o au în minte. Întrebat dacă este posibilă o creştere de 3 până la 8% a pensiilor, Ludovic Orban nu a oferit procente, însă a explicat pe scurt situația economică atât din punct de vedere al salariilor, cât și al pensiilor.

Potrivit acestuia, atunci când economia crește, pensiile și salariile pot fi rescute, în caz contrar, pensionarii și bugetarii vor mai avea de așteptat.

“Cum am spus şi de salariul minim totdeauna, am spus să mergem pe o formulă care să se bazeze pe realităţile economice. Dacă nu este creştere economică, nu poţi să creşti pensiile, nici salariile în sectorul public şi aici legea salarizării adoptată de PSD a prevăzut creşterea în patru etape, cu câte 25%, faţă de suma care era în 2018, la o sumă stabilită din burtă pentru anul 2021”, a mai spus Orban.

Pensii mai mari în fiecare an?

Ludovic Orban are și o soluție pentru stabilirea punctului de pensie. Fostul premier susține că cea mai bună variantă este ca acest lucru să se întâmple pe data de 1 ianuarie, pentru a se evita erorile.

“Trebuie să se revină la sistemul de creştere a pensiilor – care a fost zăpăcit de PSD – de la 1 ianuarie, la începutul anului, pentru că atunci ai datele în baza cărora poţi să-ţi întemeiezi creşterea punctului de pensie. (…) Vă dau un exemplu: ştiţi că există un coeficient de corecţie care a fost introdus în lege pentru ca cei care se pensionează, de exemplu, după 1 ianuarie 2021 să beneficieze de creşterea la care au dreptul, conform formulei, cei care s-au pensionat anterior.

Acest coeficient de corecţie a fost introdus pentru creşterea de la 1 ianuarie, când s-a făcut şi în iulie şi datorită transferului de contribuţie a fost dat peste cap acest coeficient de corecţie, care a dus, până la urmă, la nişte inechităţi în ceea ce priveşte calculul pensiilor”, a explicat Ludovic Orban.