Acești pensionari au fost umiliți crunt. Ar putea primii pensii mult mai mici în acest an

29 ian. 2021
Acești pensionari au fost umiliți crunt. Ar putea primii pensii mult mai mici în acest an

Discuțiile despre majorarea pensiilor devin din ce în ce mai aprinse, însă în loc de majorare, unii pensionari s-ar trezi că primesc pensii mai mici ca niciodată. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu a spus ce ar putea urma.

Preda Nedelcu, președintele FNPR a vorbit despre ultima propunere făcute de Guvern, care ar putea însemna o umilire fără precedent la adresa pensionarilor din România care încasează sume mici.

Niciun pensionar nu poate suporta așa ceva

Potrivit acestuia, propunera de indexare a pensiilor cu 3% ar înseamna o lovitură complet neașteptată pentru cei care încasează pensii de până în 1.000 de lei. Situația este cu atât mai greu de suportat, având în vedere că toți pensionarii așteptau o majorare de 40% a pensiilor și nicidecum indexarea acestora.

„Am decis să atragem atenţia Guvernului în acest mod, ieşind în stradă, pentru a cere încă o dată, în mod foarte clar, să fie majorate pensiile aşa cum prevăd legile astăzi în vigoare. Am cerut şi cerem în continuare ca valoarea punctului de pensie să se majoreze cu 40%, respectiv anul acesta să ne dea diferenţa de 26% pentru a completa ceea ce s-a acordat anul trecut.

Sunt milioane de pensionari care au pensii mici, până în 1.000 de lei”, a spus acesta.

O jignire și umilire fără precedent

În acest context, președintele FNPR a subliniat faptul că instituția pe care o conduce este într-un total dezacord cu Ministerul Muncii, iar o astfel de indexare nu poate fi acceptată în niciun caz. El a mai adăugat că pensionarii trebuie să beneficieze de drepturile legale prevăzute în lege și nicidecum nu trebuie să fie ”umiliți” într-un astfel de mod.

Suntem în dezacord cu Ministerul Muncii, cu Guvernul, care a sugerat la un moment dat să indexeze pensiile cu 3%. Nu putem accepta. Asta ar însemna o jignire, o umilire a milioanelor de pensionari din ţara asta.

Noi ne-am adresat guvernanţilor, reamintindu-le că sunt fiii şi nepoţii pensionarilor, şi le-am cerut să nu îi umilească pe pensionari, să le acorde drepturile legale care au fost stabilite prin lege”, a mai afirmat Preda Nedelcu, într-un interviu, pentru Agerpres.

Banii care nu ajung la ANAF

Președintele FNPR a vorbit și despre o situație care nu a fost discutată prea mult. Acesta susține că o mare parte dintre contribuţiile angajaţilor, care ar trebui să ajungă la bugetul de asigurări sociale, nu ajung acolo.

De asemenea, el a mai precizat că există persoane care au fost scutite să își plătească datoriile pe care le aveau față de bugetul de asigurări sociale.

„Era bine, dacă n-am fi fost forţaţi de atitudinea Guvernului, să nu ieşim în stradă. Suntem oameni în vârstă, sunt pensionari care suportă cu greu deplasarea în stradă şi totuşi o fac, pentru că nu suntem mulţumiţi de felul cum suntem trataţi. Am transmis o scrisoare deschisă pentru ministrul Muncii, în care explicăm în detaliu punctele noastre de vedere în legătură cu ceea ce se întâmplă azi cu pensionarii şi cu punctul de vedere al Guvernului, că nu sunt resurse financiare pentru a acorda majorările pe care noi le solicităm. 

Noi am folosit date din execuţia de cont a bugetului de asigurări sociale, de la Casa de Pensii, din care rezultă o sursă de majorare: 10 miliarde de lei din contribuţiile plătite de angajaţi nu au fost virate în contul bugetului de asigurări sociale. ANAF-ul nu a încasat aceste sume, ci, dimpotrivă, pe unii i-a scutit să plătească datoriile pe care le aveau faţă de bugetul de asigurări sociale”, a menţionat Nedelcu.