Începe recalcularea pensiilor. Raluca Turcan a emis ordinul. Milioane de pensionari sunt vizați

30 ian. 2021
Începe recalcularea pensiilor. Raluca Turcan a emis ordinul. Milioane de pensionari sunt vizați

A durat ani de zile însă a venit și momentul pe care toți pensionarii din România îl așteptau de multă vreme. Raluca Turcan a anunțat că recalcularea pensiilor va începe în curând. A fost deja emis ordinul de ministru.

Ministrul Muncii a anunțat că evaluarea dosarelor de pensii va începe în curând. De asemenea, ea mai precizat că această procedură este esențială pentru recalcularea pensiilor și trebuie demarată încă din octombrie 2019. Tot atunci trebuia emis și acest ordin de ministru.

Când începe recalcularea pensiilor

Raluca Turcan a mai precizat că obiectivul Ministerului este acela de a recalcula toate pensiile după o nouă lege care să aducă ”echitate pentru milioanele de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic”.

”Am emis ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, așa cum prevede art. 157 alin. 2 din Legea 127, publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019.

Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis ordinul de ministru conform aceluiași articol (90 de zile după publicarea legii).

Acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare recalculării pensiilor. Obiectivul nostru este să realizăm recalcularea după o lege nouă, care să facă reformă în sistemul public de pensii și care să aducă echitate pentru milioanele de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic, a scris ministrul Muncii pe Facebook.

Ce prevede evaluarea dosarelor

Dacă vă întrebați ce înseamnă, de fapt, evaluarea dosarelor, Raluca Turcan a explicat și acest aspect. Potrivit ministrului, evaluarea înseamnă crearea unei baze de date ”constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii”.

În ceea ce privește utilitatea ei, aceasta va fi folosită pentru operațiunile necesare în recalcularea pensiilor, dar și punerea în plată a pensiilor recalculate, după fiecare caz în parte.

”Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii și care va fi ulterior folosită, prin sistemul informatic al CNPP, pentru realizarea operațiunilor de recalculare și punere în plată a pensiilor recalculate.

Am alocat acestui proces maximum 1 an și jumătate, suficient timp pentru ca noul proiect de lege a sistemului public de pensii, la care am început deja să lucrăm, să fie definitivat”, a mai scris Turcan.

O nouă lege a pensiilor

Ministrul Muncii a mai adăugat că întreaga reformă va fi bazată pe contributivitate și echitate. În ceea ce privește recalcularea pensiilor, acest proces va fi făcut după o nouă lege a pensiilor. Potrivit ministrului, în doar jumătate de an, toate detaliile vor fi puse la punct.

Raluca Turcan a ținut să transmită și o serie de mulțumiri persoanelor implicate care ”lucrează într-un ritm foarte intens” pentru acest proiect așteptat de milioane de pensionari.

”Reforma pe care o vom face se va organiza în jurul a două concepte cheie: contributivitate și echitate. Vom acționa pe două direcții principale:

  • Recalcularea după o nouă lege care va înlocui Legea 127 și estimăm ca în jumătate de an să avem deja un punct de vedere bine argumentat în acest sens;
  • Identificarea unei soluții legislative pentru a aduce și pensiile speciale la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant.

Țin să mulțumesc echipei Ministerului Muncii care lucrează într-un ritm foarte intens la acest proiect, echipei Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale care vor avea de susținut efortul important de evaluare și apoi, de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din sistemul public”, a mai scris ministrul Muncii.