Telefoanele Android de pe care nu se va mai putea accesa Google. Compania americană va bloca totul din septembrie

05 aug. 2021
Telefoanele Android de pe care nu se va mai putea accesa Google. Compania americană va bloca totul din septembrie

Google a decis ca de la finele lunii septembrie să blocheze accesul la serviciile sale unor utilizatori de telefoane care folosesc o versiune veche de Android. Măsura anunțată de gigantul american are ca scop „protejarea siguranței utilizatorilor”.

Astfel, cei care vor încerca să acceseze după 27 septembrie aplicațiile Google, precum YouTube, Maps, Gmail sau Drive, vor primi un mesaj de eroare. Conform Google, este vorba de telefoane care rulează versiuni foarte vechi de Android, mai exact, Android 2.3.7 Gingerbread sau versiunile anterioare.

Ca și în cazul altor restricții de sistem de operare anunțate de Google, aceasta este determinată în principal de siguranță și securitate. În timp ce telefoanele Android au primit o mulțime de funcții noi începând cu 2011, acestea sunt, de asemenea, mult mai sigure.

Ce recomandă Google

Google sugerează să vă actualizați dispozitivul la Android 3.0 sau o versiune ulterioară, dar, în mod realist, dacă utilizați în continuare un telefon cu Android Gingerbread ar fi timpul să renunțați la el.

Patch-urile de securitate lunare au devenit o normă în privința sistemului de operare Android și aceste aplicații ale Google nu sunt primele vizate. WhatsApp a încetat să mai susțină versiunile vechi din ianuarie 2020 și a fost retrasă din Google Play Services în totalitate încă 2017 pentru aceste dispozitive.

Există o posibilă alternativă

Dacă, din orice motiv, sunteți nevoiți să vă păstrați telefonul respectiv și nu puteți face update la o versiune mai nouă a sistemului de operare, dar vreți să în continuare să accesați Gmail sau YouTube, există o alternativă. Puteți încerca să vă conectați la contul dvs. utilizând browser-ul telefonului. Unele aplicații web vor funcționa în continuare prin această metodă, deși Google nu a spus clar că acest lucru va fi sau nu posibil pe viitor.

Deși cifrele care indică câți utilizatori folosesc această versiune de Android au încetat să fie distribuite acum câțiva ani, Gingerbread avea o cotă de piață de 0,3% în mai 2019. Cel mai probabil această cifră a scăzut și mai mult, limitând numărul de utilizatori ce vor fi afectați de această decizie a Google și cel mai mult vor avea de suferit colecționarii.