Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Pensiile ar putea fi insuficiente. Ar putea ajunge în pragul sărăciei

25 ian. 2021
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Pensiile ar putea fi insuficiente. Ar putea ajunge în pragul sărăciei

Pensionarii din România primesc o veste cruntă. Deși anul 2021 ar fi urmat să vină cu o nouă majorare a pensiilor, situația rămâne incertă la ora actuală. Mai mult de atât, președintele FNUPR avertizează cu privire la urmările unei înghețări a pensiilor.

În ultima vreme se pune problema înghețării pensiilor. Încă nu a fost stabilit nimic oficial, însă pensionarii români ar urma să fie puși la încercări destul de dificile. Inclusiv Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România, trage un semnal de alarmă.

Pensionarii, sub pragul sărăciei

Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România este de părere că în cazul în care pensiile vor fi acordate în funcție de inflație, iar prețurile medicamentelor sau ale alimentelor vor crește, pensionarii nu vor avea nicio șansă în fața vaului de schimbări.

Avertismentul transmis de FNUPR merge către ministrul Muncii, Raluca Turcan. În documentul transmis, membri Federației vin cu o serie de argumente solide pentru ministrul Muncii, legate de măsurile privind recuperarea sumelor din contribuţiile de asigurări sociale plătite de salariaţi şi nevirate de angajatori.

“Referitor la punctul 4 din documentul Federaţiilor de pensionari ce vi s-a prezentat azi, “stabilirea urgentă de măsuri pentru recuperarea sumelor din contribuţiile de asigurări sociale plătite de salariaţi şi nevirate de angajatori (9 miliarde de lei în 2020)”. Vă supunem atenţiei contul de execuţie al veniturilor asigurărilor sociale de stat pe 9 luni 2020, din care rezultă că din 72,2 miliarde de lei contribuţii reţinute de către angajatori de la angajaţi, s-au transmis în bugetul de asigurări sociale numai 59,9 miliarde de lei.

9 miliarde lei nefiind transmise de angajatori, pentru care, ANAF nu a aplicat “executarea silită” conform codului fiscal în vigoare, iar 3,8 miliarde de lei au rămas restanţă ce s-a adăugat la restanţa de la sfârşitul anului 2019, restanţa totală ajungând astfel la 22,3 miliarde de lei”, se arată în documentul menționat.

Influența negativă din buget

Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România mai precizează că nivelul veniturilor a fost diminuat cu 2,5 miliarde de lei “nejustificat”, încă de la începutul anului 2020 prin micşorarea contribuţiei part-time, de către guvern.

Sursa citată subliniează de asemenea, faptul că ”munca la negru” reprezintă cea mai ”negativă” influență majoră în buget, iar cei care au de suferit în final, sunt tot pensionarii.

“De asemenea, şi munca la negru are o influenţă negativă majoră în buget. În afară de aceasta, din totalul contribuţiilor încasate, 6,7 miliarde de lei au fost transferate pentru pensiile administrate privat de către cei 7 administratori, fără ca aceasta să fie o prioritate. Pentru echilibrarea acestor minusuri din venituri, a fost necesară o subvenţie de la bugetul de stat de 9,5 miliarde de lei”, mai precizează suras citată.

Țările care au pensii duble față de România

Pentru a sublinia mai clar efectele acestui sistem, Federația ”Unirea” dă ca și exemplu alte țări precum Ungaria și Polonia, care au pensii duble față de România și au reușit să renunțe la acest sistem.

În acest context, membri Federației consideră că ”este necesar şi important ca şi instituţiile decidente din România, şi în mod deosebit Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, să-şi formeze o viziune privind apropierea nivelului pensiilor de media U.E”.

În caz contrar, rezultatul va fi dezastruos. Cu alte cuvinte, având în vedere scumpirile preconizate în următoarea perioadă, pensionarii din România nu vor avea prea multe soluții decât să ajungă sub pragul sărăciei.

 ”De fapt, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care pensionarii români au cele mai mici pensii din U.E. după Bulgaria. România acordând numai 7% din PIB, faţă de media UE, de 14%. Considerăm că este necesar şi important ca şi instituţiile decidente din România, şi în mod deosebit Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, să-şi formeze o viziune privind apropierea nivelului pensiilor de media U.E.

Acordarea creşterii pensiilor, după cum preconizaţi, în funcţie de inflaţie (2 – 3%), în timp ce preţurile la alimente, medicamente şi utilităţi sunt în creştere vertiginoasă de 10 – 20%, va duce pensionarii sub pragul sărăciei”, se mai arată în document.