Casa de Pensii anunță schimbări majore. Cât va costa de acum cumpărarea vechimii pentru pensie

22 ian. 2021
Casa de Pensii anunță schimbări majore. Cât va costa de acum cumpărarea vechimii pentru pensie

Schimbări majore pentru pensionarii din România. Casa Națională de Pensii a anunțat ce se va întâmpla de acum cu banii românilor. Persoanele care vor să își cumpere vechime sunt și ele vizate de noile măsuri. 

În România există și persoane care au nevoie de vechime pentru a se putea pensiona. Dacă înainte acest lucru reprezenta o problemă destul de serioasă, acum românii pot rezolva acest lucru, printr-o procedură extrem de smiplă, cumpărând vechimea. Totuși, prețurile pot varia.

În acest context, Casa de Pensii vine cu o serie de clarificări privind banii românilor. Potrivit sursei citate, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul salariului minim se vor modifica, prin notificarea asiguratului.

Astfel, conform CNPP, începând cu data  cu data de 13 ianuarie, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 2.300 lei.

Se schimbă contribuțiile lunare

CNPP mai menționează că în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

În contextul în care, conform legii, contribuția pentru pensii este de 25% din salariul brut, acest lucru înseamnă cu alte cuvinte că aceasta se va majora de la 558 de lei, suma venind prin rotunjirea făcută de CNPP pentru suma de 557,5 lei, cât era anul trecut, la 575 de lei pe lună.

”Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că, din iniţiativa casei teritoriale de pensii, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 2.300 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului”, se arată în mesajul transmis de instituție.

Cât va costa cumpărarea vechimii

Probabil vă întrebați dacă acum dacă această majorare va influența sau nu cumpărarea vechimii. Ei bine, răspunsul este da, cumpărarea vechimii va fi influențată în mod direct. Astfel, pentru un an de vechime, românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar suma de 6.900 de lei.

În cazul celor care vor dori să cumpere și mai mulți ani de vechime, prețurile cresc. Spre exemplu, pentru cumpărarea a șase ani de vechime, un român va scoate din buzunar nu mai puțin de 41.400 de lei.

Noile ”prețuri”, pentru cumpărarea vechimii vin după ce salariul minim brut pe ţară a fost majorat la 2.300 de lei, iar de aici, rezultă o sumă minimă lunară de plată de 575 de lei.

”De asemenea, salariul minim brut pe ţară garantat în plată de 2.300 lei se va utiliza şi în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza O.U.G. nr. 163/2020 începând cu data de 13 ianuarie 2021”, mai precizează CNPP.