Motivul real pentru care pensiile nu au fost majorate. Președintele Federației Naționale a Pensionarilor le solicită acestora să-și ceară drepturile. Ce trebuie să facă

17 ian. 2021
Motivul real pentru care pensiile nu au fost majorate. Președintele Federației Naționale a Pensionarilor le solicită acestora să-și ceară drepturile. Ce trebuie să facă
Sursa foto: Christian Langballe on Unsplash

Pensionarii români sunt puși la grea încercare. Toți așteptau majorarea pensiilor, însă acest lucru nu se va mai întâmpla, cel puțin în următoarele luni. Se pare însă că Guvernul are un alt plan, iar preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a scos la iveală acest aspect.

Preda Nedelcu, președintele FNDR a explicat motivul pentru care pensiile nu au fost majorate, dar și care este, de fapt, planul real al Guvernului. Potrivit acestuia, pensionarii trebuie să se mulțumească cu ce au acum și să uite complet de creșterea pensiilor.

Pensionarii trebuie să accepte acest lucru

Președintele FNDR susține că Raluca Turcan noul ministru al Muncii nu își dorește altceva decât să le inducă pensionarilor ideea de a se mulțumi cu faptul că își primesc pensiile și atât. Acesta susține ferm că planul Guvernului este ca pensionarii să nu mai solicite majorarea pensiilor.

Acest lucru este destul de dificil de înțeles, având în vedere că sunt persoane care au muncit o viață și sunt nevoite să se mulțumească cu sume modeste, care se vor resimți mai mult odată cu creșterea treptată a prețurilor.

De asemenea, Preda Nedelcu susține că pensionarii nu trebuie să se lase păcăliți și să lupte în continuare pentru dreptul lor.

„Doamna ministru Turcan ne cerea ca atunci când vorbim de pensii să vorbim de posibilitatea garantării plăţii pensiilor, ceea ce vrea să ne inducă ideea să stăm în banca noastră, să nu mai cerem o majorare a pensiilor, ci să fim mulţumiţi dacă ele vor fi plătite.

Sigur că aşa ceva… nu ştiu dacă-i trece prin cap doamnei Turcan că noi vom înţelege altfel decât ceea ce ştim că trebuie să facem, pentru asta suntem organizaţi, să luptăm pentru majorarea pensiilor, să asigurăm un standard de viaţă mai bun celor pe care îi reprezentăm, milioanelor de pensionari din România”, a afirmat Preda Nedelcu.

Cum au fost insultați pensionarii

Deși pensionarii români nu cunsosc știu foarte bine ce se ascunde în spatele indexării pensiilor cu 3%, președintele FNDR susține că această variantă ”aproape o insultă”, în special pentru persoanele care încasează o pensie de 1.000 de lei.

Un exemplu dat de Nedelcu este situația de acum doi ani. Acesta a precizat că deși în prezent premierul țării susține că economia României nu are banii necesari pentru majorarea punctului de pensie, ministrul Muncii susține că majorarea pensiilor va fi făcută atunci când numărul angajaților care contribuie la fondul național de pensii va fi egal cu cel al pensionarilor.

Uluitor este faptul că, la începutul anului 2019, datele INS precizau că numărul salariaților era mult mai mare decât al pensionarilor din sistemul public, iar pensiile nu au fost majorate nici atunci.

Lipsa banilor, o minciună?

Prim-ministrul a afirmat, în repetate ori, că economia naţională nu are resursele necesare care să permită o majorare a valorii punctului de pensie aşa cum prevede Legea 127, pe care o critică vehement.

Ministrul Muncii spune, de asemenea, un lucru pe care-l ştim dintotdeauna, vorbind despre aceste neajunsuri ale economiei, aceste neputinţe ale economiei, că se va realiza o majorare a pensiilor atunci când numărul angajaţilor care contribuie la fondul naţional de pensii să fie egal cu numărul pensionarilor. Dar anul trecut, la începutul anului 2019, Institutul Naţional de Statistică arăta că numărul salariaţilor depăşeşte chiar numărul pensionarilor din sistemul public de pensii”, a mai spus acesta.

El a mai subliniat faptul că această indexare de 3% este o insultă la adresa anumitor pensionari.

”Argumentele pe care le aduc dumnealor pot fi reţinute pentru analiză, şi aşa vor face cele trei federaţii (ale pensionarilor, n.r.) prezente, dar nu o să fim de acord niciodată cu punctul de vedere exprimat aseară de ministrul Muncii, doamna Turcan, că este posibil, fără să fie o certitudine, ca pensiile să fie indexate cu 3%.

Acest 3%, la o pensie să zicem de 1000 de lei, este aproape o insultă”, a mai precizat Preda Nedelcu.