Coronavirus: Cât va costa vaccinul produs de Pfizer și de câte doze este nevoie pentru imunizare?

12 nov. 2020
Coronavirus: Cât va costa vaccinul produs de Pfizer și de câte doze este nevoie pentru imunizare?

Pfizer a anunțat în urmă cu câteva zile că a produs un vaccin împotriva COVID-19 cu o eficiență de 90%. Guvernele din întreaga lume se îngrămădesc să-și rezerve milioane de doze din acest vaccin, însă este interesant de văzut și care este prețul acestuia.

Pfizer și BioNTech anticipează că vor obține venituri de aproape 13 miliarde de dolari anul viitor, din comercializarea vaccinului pentru împotriva COVID-19, potrivit analiștilor băncii Morgan Stanley.

Suma va fi împărțită în mod egal între Pfizer și BioNTech și va aduce un profit cu adevărat uluitor pentru cele două companii farmaceutice.

Spre exemplu, cel mai de succes produs al americanilor de la Pfizer este, în momentul de față, un vaccin împotriva pneumoniei, care a generat anul trecut 5,8 miliarde de dolari.

Pfizer a încheiat deja un acord cu Statele Unite, pentru furnizarea a 100 de milioane de doze de vaccin, la prețul de 19,50 dolari doza.

Și Uniunea Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze, iar Regatul Unit a comandat 40 de milioane de doze.

Pentru imunizare este nevoie de două doze, astfel încât imunizarea unei singure persoane va costa 39 de dolari.

Vaccinul pentru COVID-19, o oportunitate financiară

În vreme ce alte companii farmaceutice s-au angajat să nu profite de pe urma vaccinurilor pentru COVID-19, Pfize a abordat o strategie diferită, tratând această pandemie ca pe o oportunitate comercială.

Astfel, Pfizer a refuzat finanțarea cercetărilor de către guvernul SUA, folosind în schimb aproximativ 2 miliarde de dolari din fondurile proprii pentru dezvoltarea vaccinului alături de BioNTech.

Cu toate acestea, BioNTech, cu sediul în Mainz, a beneficiat de 375 milioane euro de la guvernul german, împrumutând de asemenea 100 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții.

Spre deosebire de Pfizer, BioNTech este o comapnie minusculă, înregistrând venituri de 109 milioane de euro anul trecut, în vreme ce americanii de la Pfizer au avut încasări de 52 miliarde dolari.

„Pe de altă parte, producătorul american Johnson & Johnson și AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împotriva coronavirusului în parteneriat cu Universitatea Oxford, s-au angajat să-și pună la dispoziție vaccinurile fără scop lucrativ în timpul acestei pandemii.

AstraZeneca a anunțat deja că guvernele vor trebui să achite între 3 și 5 dolari pentru o doză de vaccin, propunând și o schemă de plată diferită pentru țările sărace.

În același timp, compania americană Moderna, care a primit aproape 1 miliard de dolari finanțare de la guvernul SUA, a anunțat un preț cuprins între 32 și 37 de dolari pentru o dăzo de vaccin anti-Covid,” notează Pro TV.