Când începe vaccinarea anti-COVID. S-ar putea întâmpla mai repede decât ne așteptam

Când începe vaccinarea anti-COVID. S-ar putea întâmpla mai repede decât ne așteptam
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Coronavirusul a pus întreg globul la mare încercare, iar după aproape un an de luptă împotriva virusului, compania AstraZeneca vine cu vești bune privind vaccinarea anti-COVID. Specialiștii au anunțat când ar putea începe vaccinarea și cum acționează acest vaccin.

Compania AstraZeneca a dezvoltat un vaccin anti-COVID care ar putea să devină disponibil pentru utilizare la sfârşitul lunii decembrie. Anunțul a fost făcut de directorul executiv al producătorului farmaceutic, acesta menționând că în prezent, compania este în aşteptarea aprobărilor emise de autorităţile cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor, informează DPA, citată Agerpres.

„Autorităţile cu rol de reglementare analizează în mod constant datele noastre. Dacă ele vor fi rapide atunci când noi vom fi gata, vom putea începe să îi vaccinăm pe oameni în ianuarie, posibil chiar la sfârşitul lunii decembrie”, a declarat Pascal Soriot, CEO AstraZeneca, citat în ediţia de sâmbătă a cotidianului suedez Dagens Nyheter.

Cum a început totul

Pentru persoanele care nu cunosc încă acest aspect, AstraZeneca, o companie britanico-suedeză, colaborează cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a fabrica un vaccin potenţial împotriva noului coronavirus. Acest vaccin este considerat unul dintre cei mai promiţători candidaţi de pe plan mondial în cursa ce vizează găsirea unui tratament eficient care să pună capăt pandemiei de COVID-19.

„Poate că nu vom obţine niciodată bani de pe urma lui (a vaccinului AstraZeneca – n.r.), nimeni nu ştie cât de des vor trebui oamenii să se vaccineze. Dacă vaccinul nostru este eficient şi îi protejează pe oameni mai mulţi ani, iar boala dispare, atunci nu va exista o piaţă”, a spus Pascal Soriot.

De asemenea, acesta a mai precizat un lucru important de știut pentru întreaga populație. Pascal Soriocă susține că mulţi experţi consideră totuşi că oamenii vor trebui să se vaccineze din nou după o perioadă. „Dacă acest lucru va trebui făcut anual, atunci vom putea să obţinem bani de pe urma lui (a vaccinului – n.r.) începând din 2022”, a adăugat CEO-ul companiei AstraZeneca.

„Însă trebuie să ne asigurăm mai întâi că vaccinul nostru funcţionează cu adevărat”, a mai spus el.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca a intrat în faza 3 a studiilor sale clinice în luna septembrie. Acele studii au fost stopate temporar din cauza îngrijorărilor legate de starea de sănătate a unui voluntar din Marea Britanie, dar au fost apoi reluate.