Când va deveni obligatoriu pașaportul COVID și ce se întâmplă cu persoanele care nu îl vor avea

09 feb. 2021
Când va deveni obligatoriu pașaportul COVID și ce se întâmplă cu persoanele care nu îl vor avea
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Ideea unui pașaport de vaccinare anti-covid este încă pusă sub semnul întrebării, iar tot mai multe persoane sunt îngrijorate de modul în care călătoriile lor vor fi afectate, în cazul în care nu se vor vaccina din diferite motive.

Părerile sunt împărțite însă. Dacă unele persoane se bucură de impunerea unui astfel de pașaport, alte persoane susțin că s-ar crea diferențe prea mari, factorul decisiv fiind un simplu document.

Cine ar putea benefica de pașaportul COVID

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a abordat acest subiect. Ea a vorbit despre modul în care românii, dar și alte persoane din europa vor putea călători cu un paşaport COVID-19, care sunt persoanele care ar putea să beneficieze de el şi ce s-ar putea întâmpla cu persoanele care nu se pot vaccina din diferite motive.

Potrivit comisarului, la momentul actual, în Uniunea Europeană există o serie de tensiuni legate de rata epidemiologică a noii tulpini de COVID. În ceea ce privește impunera unui pașaport COVID, Adina Vălean a precizat că există o majoritatea în Uniunea Europenă care este împortiva paşaportului de vaccinare.

De cealaltă parte, unele țări au adoptat ideea paşaportului sau certificatului de vaccinare, pentru a putea fi pregătite pentru sezonul estival.

Uniunea Europeană nu e de acord

Adina Vălean a mai precizat că până ce îngrijorările epidemiologilor nu se vor rezolva, nu se poate vorbi încă despre un astfel de pașaport. De asemenea, Uniunea Europeană își canalizează și ea energia pe noile mutații ale virusului.

„Toată lumea îşi imaginează diverse scenarii sau soluţii prin care vom putea reveni cumva la normal în ceea ce înseamă libera circulaţie. Ne dorim cu toţii să se termine această perioadă de lockdown de restricţii peste restricţii.

Situaţia este foarte dificilă la nivel european, numărul de cazuri continuă să crească, epidemiologii sunt destul de îngrijoraţi cu toate noile mutaţii ale virusului.

Din cauza incapacităţii de secvenţiere în statele membre nici măcar nu ştim în ce măsură aceste noi tulpini de virus sunt, putem presupune că ele există deja în statele membre.

Asta apropo, că impunem tot felul de restricţii pentru cei care sosesc din alte ţări terţe cum ar fi Marea Bitanie sau altele în care au fost detectate aceste tulpini, în condiţiile în care le avem deja în Europa„, a spus Adina Vălean la Antena 3.

Campania de vaccinare este cheia

Comisarul european pentru Transporturi a mai precizat că singura cheie care ar putea liniști situația rămâne campania de vaccinare. De asemenea, cea mai mare provocare la momentul actual este coordonarea unei colaborări ”la nivelul statelor europene neavând, practic, o legislaţie”, care urmează să fie impusă.

Adina Vălean mai speră și într-un tratament anti-covid care ar putea veni în ajutorul campaniei de vaccinare. În acest mod, lucrurile s-ar mișca mai repede.

„Pentru noi cea mai mare provocare acum este să coordonăm acesată abordare la nivelul statelor europene neavând, practic, o legislaţie pe care să o impunem.

Aceste lucruri depinde de miniştrii de interne, dar sigur că le discutăm şi noi, iar eu sunt interesată pentru că şi toate companiile aeriene, transportatorii sunt la fel de disperate ca şi clienţii lor, pentru că toate speranţele de revenire în anul acesta par din nou a se îndepărta.

Miza principală este campania de vaccinare, cu toate întrebările periferice în ce măsură toate aceste vaccinuri, dar se pare că toate răspunsurile sunt încurajatoare, pot acoperi şi noi variante de virus. Sperăm să apară şi tratamentul, decât să mizăm numai de vaccinare”, a mai spus Adina Vălean.

Documentul există

Fiecare persoană care se vaccinează obține un certificat care atestă faptul că vaccinarea a avut loc, însă nu este suficient. Vălean a mai precizat că cel mai probabil se va introduce un certificat bazat pe modelul indicat de OMS care există deja, la nivel european.

Deși reticența este mare, este foarte probabil ca acest certificat să devină, de fapt, pașaportul COVID, pe care oamenii îl vor putea folosi pentru a călătorii în sgiuranță.

„Cetificatele există. Noi o să introducem, probabil, la nivelul uniunii europene un certificat tip bazat pe modelul indicat de OMS care există deja, asta pentru a unifica această certificare.

Dar suntem foarte reticenţi, şi există o probabilitatea foarte mare ca acest certificat să se transforme într-un paşaport, în sensul în care să aducă beneficii celor care îl au, în sensul în care ar putea să se mişte liber dintr-un loc în altul, tocmai pentru că gradul de vaccinare este redus. Încă nu ştim unde se va ajunge, nu ştim ce se va întâmpla şi cum vor evolua toate aceste tulpini”, a mai spus Adina Vălean.