Vești bune pentru milioane de români: Vor putea primi o pensie în plus. Ce proiect legislativ se pregătește în Parlament

Vești bune pentru milioane de români: Vor putea primi o pensie în plus. Ce proiect legislativ se pregătește în Parlament
Photo by JD Mason on Unsplash

Vești bune pentru milioane de români. Vor putea primi o pensie în plus. Cum este posibil, ne explică fostul ministru PSD, Ioan Deneș.

Astfel, social-democratul promite că în viitoarea legislatură parlamentară va promova un proiect de lege care să facă posibilă moștenirea pensiei.

Practic, dacă o persoană va deceda înainte să apuce să-și încaseze pensia, moștenitorii săi ar putea beneficia o vreme de pensia acestuia.

Legea pornește de la principiul că pensia rezultată în urma contributivității (așadar a banilor virați de angajator la bugetul asigurărilor sociale , din „banii tăi” în calitate de angajat, din salariul tău și pentru a avea o pensie la încetarea perioadei active) are oarecum valoare de proprietate.

E a ta!… Inițiativa e ecoul nenumăratelor exemple oferite de situațiile de viață cu care s-au confruntat de-a lungul timpului atâția români și e menită să facă dreptate în cazul acelora care au cotizat zeci de ani la sistemul public de pensii și, fie nu au apucat să încaseze nici măcar o pensie efectivă decedând înainte de împlinirea condițiilor de vârstă de pensionare, fie au beneficiat mult prea puțin în raport cu perioada și nivelul de cotizare.

Pentru realizarea unei minime echități între contributori, am în vedere prin această inițiativă legislativă să oferim posibilitatea transmiterii către moștenitori la deschiderea sucesiunii și a acestui drept legal dobândit sau achitat dar nedobândit (cum spuneam a acestei forme de proprietate) care este pensia,” susține Ioan Deneș.

Vești bune pentru milioane de români: Vor putea primi o pensie în plus. Ce proiect legislativ se pregătește în Parlament

Fostul ministru PSD susține că nu doar moștenitorii celor care nu au primit deloc pensie ar urma să beneficieze de pe urma acestui proiect de lege, ci și moștenitorii celor care au decedat în primii doi ani împliniți de la data intrării la pensie.

„În ce condiții?…Ii vizează deopotrivă pe aceia (și moștenitorii lor legali) care au decedat cu cel mult 2 ani înainte de data la care ar fi trebuit să iasă la pensie integrală pentru limită de vârstă și stagiu de cotizare complet, dar și pe aceia care au decedat în primii 2 ani împliniți de la data intrării la pensie. În aceste situații, pe o perioadă de 2 ani din momentul decesului, cel decedat , prin intermediul acestei legi, transmite acest drept de proprietate asupra pensiei sale moștenitorilor legali.