Companiile care vor impune pașaportul digital de vaccinare. Cum va arăta și ce informații va conține

15 ian. 2021
Companiile care vor impune pașaportul digital de vaccinare. Cum va arăta și ce informații va conține
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Încă dinainte ca vaccinul covid să fie distribuit, s-a pus problema existenței unui pașaport digital de vaccinare. Ideea acestuia a apărut în contextul în care unele țări ar putea interzice accesul turiștilor care nu s-au vaccinat împotriva virusului mortal.

Iată că a venit însă momentul în care au început campaniile de vaccinare, iar acum nimeni nu mai are nicio scuză. Este posibil ca în curând, pașaportul digital de vaccinare să devină un document obligatoriu pentru persoanele care vor să călătorească.

Companiile care vor să creeze pașaportul de vaccinare

În acest context, companii foarte importante, dar și mai multe organizații din domeniul sănătății s-au mobilizat și au anunțat chiar la finalul săptămânii că au început lucrul pentru pașaportul digital de vaccinare.

Conform Business Insider, marile companii se așteaptă ca momentul în care oamenii vor trebui să dovedească statutul lor de persoană imunizată să vină în cel mai scurt timp.

Iniţiativa de Acreditare a Vaccinării (VIC), o coaliție de organizații, inclusiv Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems și Clinica Mayo, a anunțat într-un comunicat că dezvoltă deja standarde tehnice pentru a verifica dacă cineva și-a făcut vaccinul. Marile companii sunt de părere că  tehnologia va fi de mare ajutor în depistarea persoanelor care pretind în mod fals că sunt imune la virusul mortal, mai precizează sursa citată.

Cum va arăta pașaportul digital de vaccinare

Probabil vă întrebați acum cum ar putea să arăte acest pașaport digital de vaccinare. Ei bine, potrivit informațiilor transmise de VIC, este posibil ca persoanele care nu dețin smartphone-uri ar putea primi coduri QR tipărite pe hârtie pentru a demonstra au fost vaccinaţi.

Acest pașaport digital a fost creat de unul dintre membrii VIC, The Commons Project, și este conceput pentru a verifica testele negative COVID-19 ca standard internațional.

”Scopul inițiativei de acreditare a vaccinării este de a împuternici persoanele cu acces digital la dosarele lor de vaccinare, astfel încât să poată utiliza instrumente precum CommonPass pentru a reveni în siguranță la călătorii, la serviciu, la școală și la viață, protejând în același timp confidențialitatea datelor”, a spus Paul Meyer, CEO al The Commons Project Foundation, o organizație non-profit din Geneva care este membru al VIC.

De ce este nevoie de un pașaport de vaccinare

Șeful ofițer medical la Commons Project Foundation a explicat și el la rândul său necesitatea unui astfel de document. Acesta va atesta în primul rând siguranța, având în vedere că în următoarele luni toată lumea va trebui să demonstreze că a fost testat negativ pentru covid atunci când va dori să călătorească, fie în concediu, fie în interes profesional.

„Pentru o anumită perioadă de timp, majoritatea dintre noi va trebui să demonstreze fie testarea negativă a COVID-19, fie o stare de vaccinare actualizată pentru a face rutina normală a vieții noastre”, a spus dr. Brad Perkins, șeful ofițer medical la Commons Project Foundation, pentru New York Times .

Decizia companiei de a crea un pașaport de vaccinare digital vine în contextul în care mai multe companii aeriene precum Virgin Atlantic, United Airlines, Swiss International Air Lines, Lufthansa și JetBlue au declarat încă de la finalul anului trecutcă vor începe să solicite un permis de sănătate digital ca dovadă a faptului că pasagerii nu sunt infectaţi cu coronavirus.