A apărut spray-ul anti-covid. Cum se folosește și cât de benefic este față de vaccin

29 ian. 2021
A apărut spray-ul anti-covid. Cum se folosește și cât de benefic este față de vaccin
Spray nazal Sursa Foto: Everyday Health

Cercetătorii au făcut eforturi uriașe în ultimul an pentru a găsi leacul împotriva noului coronavirus. La momentul actual avem vaccinul anti-covid, dar și alte tratamente pentru persoanele infectate și aflate în stare gravă. Acum însă, vom avea și spray-ul anti-covid.

Oamenii de știință din Turcia au descoperit spray-ul nazal care poate ucide coronavirusul în doar un minut. Descoperirea a fost făcută în timp ce specialiștii căutau noi soluții pentru eventuale vaccinuri și tratamente care să ucidă virusul.

Cum a apărut spray-ul anti-covid

Spray-ul anti-covid se numește Genoxyn și a fost dezvoltat de profesorii dr. Șehime Gülsün Temel, dr. Ahmet Ümit Sabancı și dr. Cüneyt Özakın, de la Departamentul de microbiologie medicală al Universității Uludağ din Bursa, notează Daily Sabah.

Conform sursei citate, cercetătorii au colaborat cu cadre universitare din centrele Uludağ și Çukurova pentru a testa efectele antimicrobiene și antivirale ale soluției dezvoltate. Cu alte cuvinte, studiul  a constatat că soluția a împiedicat reproducerea bacteriilor și a virușilor.

”Cu Cüneyt Özakın, am arătat că soluția are activitate antibacteriană și, după ce a început pandemia, ne-am gândit că am putea modifica această soluție pentru a contribui la lupta împotriva COVID-19, așa că am dezvoltat acest spray și l-a trimis la teste de biocompatibilitate”, a spus dr. Ahmet Ümit Sabancı.

De ce un spray nazal?

De ce un spray nazal și nu o pastilă? Răspunsul este foarte simplu. În ultimele luni s-a demonstrat faptul că noul coronavirus se transmite la nivelul gurii, a nasului, dar și al ochilor, așa că acest spray nazal are capacitatea de a distruge virusul care a intrat în gură, dar și în țesutul nazal.

Potrivit specialiștilor din domeniu, spray-ul poate fi o soluție preventivă și poate ucide virusul la scurt timp după ce acesta a intrat în celule.

”Studiile noastre au stabilit că soluția a ucis virusul intrat în gură și în țesutul nasului. Uciderea virusului într-un timp scurt înseamnă prevenirea intrării acestuia în celule și reducerea numărului de viruși din organism. Dacă soluția poate preveni contaminarea, va fi o soluție preventivă viabilă”, a explicat Sabancı.

Celulele epiteliale nu sunt afectate

De cealaltă parte, dr. Șehime Gülsün Temel a declarat că acestă soluție care ucide coronavirusul nu afectează în niciul fel celulele epiteliale din mucoase. Dr. Cüneyt Özakın a precizat și el că înițial, această soluție a fost testat împotriva virușilor obișnuiți, însă odată cu izbucnirea pandemiei, accentul a fost pus pe noul coronavirus.

Rezultatele au întrecut orice așteptare, iar spray-ul nazal are un efect direct asupra noului coronavirus, mai exact, este capabil să elimine 99% din virusul ucigaș.

Özakın a spus că, inițial, s-a testat eficacitatea antivirală a soluției împotriva virușilor obișnuiți, dar când a început pandemia, accentul s-a pus pe SARS-CoV-2. După efectuarea testelor necesare, cei trei cercetători au demonstrat că soluția are un efect direct asupra noului coronavirus.