Cine sunt cei care vor fi vaccinați cu serul AstraZeneca și la ce interval se efectuează rapelul/a doua doză

04 feb. 2021
Cine sunt cei care vor fi vaccinați cu serul AstraZeneca și la ce interval se efectuează rapelul/a doua doză
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Vaccinul AstraZeneca/Oxford a stârnit numeroase controverse. Deși Comisia Europeană a încheiat contracte cu toți furnizorii de vaccinuri, se pare că aceștia nu-și prea onoreaza comenzile. Astfel s-a ajuns în punctul în care Germania ia în calcul utilizarea serului Sputnik 2, dezvoltat de ruși.

În ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, contra noului coronavirus, acesta va ajunge curând și în România. Momentan autoritățile nu au stabilit procedura lui de administrare în țara noastră, însă în Italia, Franța, Suedia și Germania, de exemplu acest ser nu va fi administrat celor peste 55, respectiv 65 de ani. Argumentul este acela că nu s-au făcut suficient teste pentru această categorie de vârstă.

Când se va administra cea de-a doua doză în cazul vaccinului AstraZeneca?

O decizie similară a fost luată și de Norvegia și Danemarca. Oficialii din această țară au anunțat joi că persoanele peste 65 de ani nu vor fi vaccinați cu serul de la AstraZeneca, informează AFP.

În timpul unei conferinţe de presă, directoarea Institutului norvegian de sănătate publică, Camilla Stoltenberg, a argumentat clar decizia sa „nu pentru că vaccinul nu funcţionează pentru persoanele în vârstă, ci pentru că documentaţia este atât de limitată„.

Pentru cei care primesc vaccinul AstraZeneca, va exista un interval de 9-12 săptămâni între prima şi a doua doză în Norvegia şi de 4-12 săptămâni în Danemarca, au anunțat autoritățile celor două țări.