Se schimbă vârsta de pensionare. Raluca Turcan a spus cine se va pensiona mai târziu

11 feb. 2021
Se schimbă vârsta de pensionare. Raluca Turcan a spus cine se va pensiona mai târziu
Raluca Turcan, ministrul Muncii

Modificarea vârstei de pensionare a fost așteptată de multă vreme și iată că odată cu intratrea noului Guvern la conducere, acest lucru va fi posibil, însă nu în modul în care și-ar fi imaginat pensionarii. Românii care au depășit vârsta de 60 de ani ar putea ieși la pensie mai târziu decât se așteptau.

La momentul actual, vârsta standard de pensionare din România este de 65 de ani în cazul bărbaților și 61 de ani și șase luni în cazul femeilor. Totuși, conform Legii nr. 263/2010, în ianuarie 2023, vârsta de pensionare în rândul femeilor ar putea crește la 63 de ani.

Femeile vor ieși la pensie mai târziu?

Contactată de bugetul.ro, Raluca Turcan a explicat dacă într-adevăr, femeile se vor pensiona cu doi ani mai târziu, adică la vârsta de 63 de ani, așa cum prevede Legea nr. 263/2010.

Ministrul Muncii i-a liniștit însă pe români. Raluca Turcan a explicat că actualul Guvern nu are ca scop modificarea vârstelor de pensionare existente în acest moment. Totuși, rămâne în vigoare proiectul privind evaluarea și recalcularea pensiilor din sistemul public, un lucru benefic pentru pensionarii români.

”Proiectul care privește evaluarea și recalcularea pensiilor din sistemul public nu are în vedere modificarea vârstelor de pensionare existente în acest moment”, a precizat, Raluca Turcan, pentru bugetul.ro.

Pensionarea poate fi o opțiune

Raluca Turcan a vorbit și despre un al doilea proiect de lege, potrivit căruia românii se vor putea pensiona și la 70 de ani. Acest proiect ar urma să fie doar o opțiune și nicidecum un lucru obligatoriu.

Probabil vă întrebați de ce s-ar pensiona o persoană la 70 de ani? Ei bine, prin acest nou proiect de Lege, Guvernul își dorește să evite situațiile în care pensia se cumulează cu salariul de stat. Cu alte cuvinte, pensionrea la 70 de ani ar putea fi cea mai bună soluție.

”Avem totodată în lucru un alt proiect de lege care vizează introducerea opțiunii între pensie și salariu la stat, cu posibilitatea optării pentru pensionare la 70 de ani.

În această privință, modificările pe care le avem în vedere vizează opțiunea de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani, în măsura în care angajatul își dorește acest lucru, tocmai pentru a evita situațiile în care se cumulează pensia cu salariul de la stat.

Este vorba însă de o opțiune, nu de o obligație”, a mai spus ministrul Muncii.