Nu va îngheța nici o pensie. Veste uriașă pentru pensionari. Florin Cîțu a spus ce se va întâmpla

12 feb. 2021
Nu va îngheța nici o pensie. Veste uriașă pentru pensionari. Florin Cîțu a spus ce se va întâmpla
Bani

Problema majorării pensiilor continuă să genereze controverse. Pensionarii încă nu știu ce se va întâmpla cu banii lor. Deși datele arată că pensiile nu vor fi majorate în acest an, Guvernul susține altceva, iar situația rămâne dificil de înțeles.

Florin Cîțu a dorit să clarifice întrebările legate de majorarea pensiilor care nu și-au găsit răspunsurile până acum. Premierul țării a precizat că pensiile nu vor fi înghețate în acest an și lumea trebuie să știe ferm acest lucru.

Punctul de pensie e mai mare

Potrivit premierului Florin Cîțu, promisiunea de majorare a pensiilor cu 8% făcea parte din programul electoral, nu din programul de guvernare. De asemenea, premierul a mai subliniat faptul că pensiile sunt mai mari decât anul trecut, așa că nu înțelege valul de nemulțumiri.

El a mai adăugat că nimeni îngheață pensiile, iar românii, dar și pensionarii trebuie să renunțe la această idee.

”Mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare. Punctul de pensie în 2021 e mai mare decât cel de anul trecut. Nu îngheață nimeni pensiile! Pensiile sunt mai mari decât anul trecut”, a spus premierul.

Pensiile vor fi sau nu înghețate

Uluitor este faptul că declarațiile făcute de Florin Cîțu au fost făcute la scurt timp după ce Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare. Ce prevede această ordonanță? Ei bine, în conținutul său este prevăzută și înghețarea pensiilor în 2021 și amânarea majorărilor prevăzute în lege din 2021 până în 2023 și 2024.

Totuși, premierul Florin Cîțu susține că Guvernul nu îngheță nimic, deci răspunsurile pe care le așteptau pensionarii rămân încă un mister.

Dacă vă întrebați care este noutatea noii ordonanțe, ei bine, față de legea pensiilor aflată în vigoare, care prevedea ca la 1 septembrie 2021 punctul de pensie să fie de 1.875 de lei, ordonanța de urgență adoptată miercuri prevede că punctul de pensie va fi egal cu această sumă începând cu 1 septembrie 2023.

Cu alte cuvinte, pensionarii mai au de așteptat doi ani de zile până vor vedea o majorare.

Florin Cîțu promite corectitudine

Florin Cîțu a mai precizat că PSD-ul a pus creșterea punctului de pensie în septembrie doar din motive electorale, motiv pentru care, Guvernul a decis corectarea acestui lucru și creșterea punctului de pensie în anul 2022.

„În şedinţa de Guvern de astăzi am avut discuţii despre ordonanţa de urgenţă pe care am anunţat-o cu măsurile pe care vrem să le luăm pentru a reduce din cheltuielile structurale. Ordonanţa de urgenţă este încă în avizare, deci, astăzi, a fost în primă lectură. De ce a fost important să luăm aceste măsuri?

Vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat, modul în care creştea punctul de pensie în perioada PSD, din motive electorale, a fost pus în septembrie. Rectificăm, corectăm această problemă şi vom creşte punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022, aşa cum a fost şi până acum”, a mai spus premierul.