Ce pensie încasează un român care a muncit mai puțin de 15 ani. Un milion de pensionari primesc această sumă lunar

Ce pensie încasează un român care a muncit mai puțin de 15 ani. Un milion de pensionari primesc această sumă lunar

Fiecare român în parte își dorește să poată să trăiască bine și după ce anii de muncă s-au terminat, însă există situații în care anumite persoane încep munca prea târziu, sau aleg să se pensioneze prea devreme.

Chiar și persoanele care au muncit mai puțin de 15 ani primesc pensie și se pare că milioane de români sunt în această situație. Pensia lor este minimă și este calculată în funcție de mai multe criterii.

Ce pensie primește un român după 10 ani de muncă

Probabil vă întrebați ce pensie poate încasa o persoană care a muncit doar 10, sau maxim 15 ani. Ei bine, există o serie de criterii în care acestea trebuie să se încadreze. Prima condiție obligatorie este ca persoana în cauză să fi cotizat cel puțin 10 ani.

În continuare, se acordă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

Există și situația pensionarilor care nu au cotizat cel puțin 15 ani pentru pensie, însă și ei au o șansă. Aceștia pot opta între pensia minimă garantată, care se calculează pe baza contributivității, sau, conform proiectului noii legi a salarizării publicate de Ministerul Muncii, aceștia pot opta și pentru o indemnizație socială.

1 milion de români o încasează deja

Noul proiect de lege mai vine și cu alte clarificări. Acesta introduce opțiunea pentru indemnizaţia socială minimă. Astfel, pensionarii care au cotizat mai puțin de 15 ani la pensie vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii.

“Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, informează Ministerul.

De asemenea, oficialii ministerului au încă un plan. Aceștia susțin că din 2021, nu va mai exista niciun pensionar care să aibă stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, aşa cum există la ora actuală. Cu alte cuvinte, cei vizați vor rămâne la pensia minim garantată de 640 de lei.

Cum se tranformă pensia în indemnizație socială

Acum că am aflat acest lucru, apare întrebarea cum se poate transforma o simplă pensie într-o indemnizație socială. Ei bine, pensionarii care vor să facă această mișcare trebuie să meargă în primă fază în sistemul de asistenţă socială, unde își vor transforma pensia în indemnizaţie socială minimă.

Adică, ei vor renunța la statutul de pensionar, căruia, potrivit Constituţiei, nu i se poate lua sau diminua pensia.

De cealaltă parte, pensia minimă se va diferenţia în funcţie de vechimea în muncă. Cu alte cuvinte, în formula actuală, toţi pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 13 ani, 19 ani sau 35 de ani.