Umilință pentru pensionari! Când vor fi majorate pensiile cu adevărat. Ce lege va fi aplicată

09 feb. 2021
Umilință pentru pensionari! Când vor fi majorate pensiile cu adevărat. Ce lege va fi aplicată
Pensionari

Majorarea pensiilor așteptată de pensionari cu sufletul la gură nu va veni nici în 2020. Președintele PNL, Ludovic Orban a spus ce se va întâmpla cu punctul de pensie. Mai mult de atât, nici bugetarii nu vor scăpa de planurile noului Guvern.

Ludovic Orban a avut o întâlnire cu liderii PNL înainte ca Florin Cîțu să prezinte legea bugetului. Pentru a nu crea prea mult suspsans în rândul românilor, fostul premier al țării a spus ce se va alege de pensii, dar și ce se va întâmpla cu veniturile și vacanțele bugetarilor.

Când vor fi majorate pensiile

Potrivit liderului PNL, pensiile urmează să fie majorate de la 1 ianuarie 2020. În ceea ce privește formula de compensare, va fi aplicată Legea 263. Cu alte cuvinte, formula va consta în 100% păstrarea puterii de cumpărare (inflația-nr) și 50% din salariul mediu.

”La baza creşterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263 şi anume compensarea în proporţie de 100% a pierderii puterii de cumpărare, ca urmare a inflaţiei şi de asemenea creşterea puterii de cumpărare prin creşterea punctului de pensie cu 50% din creşterea salariului mediu brut pe economie”, a spus Ludovic Orban.

Umilință pentru români

Pensionarii au aflat că vor rămâne cu pensiile înghețate, însă nici bugetarii nu sunt prea norocoși. Fostul premier al țării a anunțat că nu vor mai fi emise nici vouchere de vacanță pentru bugetari, însă cele din din ultimii trei ani rămân valabile și pot fi încă folosite

De asemenea, liderul PNL a mai precizat că au existat și o serie de discuții privind sporurile bugetarilor, însă nu a fost luată o decizie finală. Ludovic Orban a adăugat că se va face o analiză amplă legată de acest subiect.

Totuși, un lucru este clar, sporul de 30% acordat angajaților din prefecturi nu se va mai acorda în acest an.

România prezintă ”sănătate bugetară”

Ludovic Orban a mai adăugat că România trebuie să se abțină și să scadă anumite cheltuieli. Motivul este foarte simplu, în fața Comisiei Europene, România trebuie să prezinte ”sănătate bugetară a economiei românești”.

”Am discutat despre sporurile bugetarilor, dar nu am luat o decizie. Se va face o analiză amplă legată de acest subiect. Sporul de 30% acordat angajaților din prefecturi nu se va mai acorda în acest an.

Am discutat şi anumite măsuri pentru restrângerea cheltuielilor, pentru că aici trebuie să fim foarte corecţi, atât Comisia Europeană, cât şi agenţiile de rating urmăresc nu numai atingerea ţintei de deficit pe care am negociat-o, ci urmăresc şi deficitul structural, adică evoluţia cheltuielilor pe termen lung.

Ca atare, este clar că trebuie să realizăm şi o scădere a acestor cheltuieli prin care să arătăm sănătatea bugetară a economiei româneşti”, a afirmat luni Orban.