Cum vor dispărea aceste pensii. Greșelile din trecut nu vor mai fi repetate și nu vor mai exista contestații la CCR

15 feb. 2021
Cum vor dispărea aceste pensii. Greșelile din trecut nu vor mai fi repetate și nu vor mai exista contestații la CCR

A venit sfârșitul pensiilor speciale. Guvernul are în plan eliminarea acestora într-un mod cât mai rapid, iar peimele vizate sunt cele ale parlamentarelor, dar și ale primarilor. Modalitatea care va fi pusă în practică este una simplă, însă de această dată greșelile făcute în trecut nu vor mai fi repetate.

Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a vorbit despre eliminarea pensiilor speciale, un lucru dorit de USR de ani de zile, însă de această dată, ele vor dispărea cu adevărat, fără alte contestanții.

Cum vor dispărea pensiile speciale

Dacian Cioloș are planul foarte bine pus la punct. Acesta a precizat că în primă fază vor fi eliminate pensiile speciale ale primarilor și ale parlamentarilor. De asemenea, potrivit co-președintelui USR PLUS, există deja un proiect de lege în acest sens care urmează să fie discutat în Parlament.

Imediat ce situația pensiilor speciale încasate de primari și parlamentari va fi pusă la punct, atenția se va centra și pe alte pensii. Un lucru este diferit. Cioloș promită că de această dată nu vor mai fi făcute greșeli și nu va mai exista nicio contestație la CCR așa cum s-a mai întâmpat până acum, de foarte multe ori.

”Începem cu pensiile parlamentarilor şi primarilor, care sunt cel mai uşor de eliminat. În Parlament suntem în curs de a construi majoritatea necesară. Punem aceste proiecte pe ordinea de zi şi cred că într-o perioadă scurtă, în câteva săptămâni cred că pot să ajungă aceste proiecte pe ordinea de zi şi pensiile speciale vor dispărea la parlamentari şi primari.

Apoi urmează să vedem celelalte, unde trebuie să ne uităm mai atent ca să nu fim în situaţia de a face doar populisme cum au făcut alţii înaintea noastră, când s-au lăudat că dispar pensiile, dar ne-am trezit la Curtea Constituţională cu tot felul de contestaţii”, a declarat Dacian Cioloş, la Prima TV.

Cine dorește eliminarea pensiilor speciale

Probabil vă întrebați acum dacă eliminarea pensiilor speciale este ideea PNL, sau strict a USR-PLUS, ei bine, Cioloș a clarificat și acest aspect. Potrivit acestuia, eliminarea pensiilor speciale este un obiectiv politic asumat de USR PLUS.

De asemenea, el a amintit și de ”ipocrizia” PSD. Deși social democrații au fost cei care au introdus pensiile speciale, în momentul de față ei își doresc eliminare acestora. Dacian Cioloș a adăugat că rezultatele se vor vedea la vot și are încredere în voturile colegilor și nu numai.

”Nu mai contează ce s-a întâmplat în trecut, atunci noi eram în opoziţie, acum suntem în majoritate. USR PLUS are asta ca obiectiv politic încă de la înfiinţare, pentru că e clar, nu poţi să contruieşti pe mucegai şi pe putreziciune. Despre asta este vorba acolo. Noi ne-am angajat că o să facem şi o să facem. Vom pune pe ordinea de zi aceste proiecte şi acolo se vor tranşa lucrurile şi vom vedea cine cu adevărat este pentru eliminarea pensiilor speciale. Acolo, la vot, se va vedea. Văd că apar eroi acum, inclusiv PSD.

Vedeţi vreo ipocrizie mai mare în ţara asta decât PSD, care a introdus pensiile speciale, care s-a bătut pentru ele şi acum vin şi cer eliminarea. Foarte bine, o să le punem pe ordinea de zi, noi chiar o să le punem. Cred că oamenii puţin sunt interesaţi cine, cum le-a depus, cu ce amendament, în ce comisii trebuie să treacă. E important să ajungă pe ordinea de zi şi acolo, la vot, foarte bine. Dacă PSD va fi de acord să voteze pentru eliminarea pensiilor speciale, foarte bine”, a mai declarat Cioloş.

CCR nu va mai putea respinge proiectul

Dacian Cioloș a vorbit și despre problema cea mai mare din ultimii ani. Decizia CCR. Co-președinele USR-PLUS susține că judecătorii trebuie să găsească de această dată motive destul de clare pentru a respinge un acest proiect.

El a mai menționat că este foarte curios ce argumente vor putea găsi aceștia, având în vedere faptul că și ei sunt beneficiari ai acestor pensii.

”Judecătorii CCR nu pot să decidă doar pentru că sunt ei înşişi beneficiari, trebuie să găsească şi argumente. Sunt foarte interesat să văd care sunt argumentele lor pentru că parlamentarii nu au un salariu, ei au indemnizaţie de demnitar şi au introdus pensia asta specială în plus faţă de indemnizaţia asta.

PSD care acum face pe eroul de pe margine a introdus în Codul administrativ aceste pensii speciale pentru primari. Ele nu au intrat în vigoare pentru că au tot fost amânate. Sunt curios dacă CCR ar respinge, care ar fi argumentele”, a mai spus acesta.