De ce nu au câștigat liberalii alegerile parlamentare. Cele trei motive principale pentru care PNL-ul a pierdut încrederea românilor

De ce nu au câștigat liberalii alegerile parlamentare. Cele trei motive principale pentru care PNL-ul a pierdut încrederea românilor
Ludovic Orban a fost prima dată numit premier pe 4 noiembrie 2019 și a demisionat la începutul lunii decembrie 2020, după alegerile parlamentare pe care PNL le-a pierdut/ Foto: Facebook

Eșecul alegerilor parlamentare încă se resimte în rândul liberalilor. Puțini înțeleg cauzele care au dus la un astfel de rezultat, pe când alții preferă să le țină ascunse. Rareș Bogdan însă, a decis să vorbească deschis despre acest eșec în care PNL-ul continuă să se afunde.

Ultimul sondaj CURS a arătat că liberalii au pierdut un procent de 12% într-un singur an, iar Rareș Bogdan nu s-a mirat de acest aspect. El a mărturisit că știe toate motivele care i-au dus adus pe liberali într-un astfel de punct.

De ce PNL-ul nu a câștigat parlamentarele

Ghinionul liberalilor a fost guvernarea din timpul pandemiei. Măsurile luate de Guvern pentru a ține sub control coronavirusul nu au fost bine primite de toți românii. De asemenea, europdeputatul Rareș Bogdan a mărturisit că a avertizat încă din timp că este nevoie de comunicare pentru a nu fi afectată legătura dintre cetățeni și oamenii politici, însă atunci unii s-au supărat, iar lucrurile au continuat să meargă pe o pantă descendentă.

În opinia eurodeputatului, chiar dacă Guvernul a avut curaj și a luat măsurile necesare, comunicarea, care era cea mai importantă s-a resimțit.

”Costurile unei pandemii extrem de complicate cu măsuri care nu au fost populare. A însemnat ce am spus acum 11 luni, când unii s-au supărat, am spus că este deficitară comunicarea. Buna guvernare înseamnă măsuri corecte și îsneamnă de asemenea comunicare coerentă, plus curaj.

Din păcate, comunicare a fost ușor deficitară, deși Guvernul a avut curaj și a luat măsuri bune”, a spus Rareș Bogdan, la Antena 3.

Cum a fost pierdută încrederea românilor

Pandemia a fost un factor cheie în care românii au început deja să cadă pe gânduri, iar acest lucru s-a resimțit câteva luni mai târziu, atunci când liberalii au decis să închidă toate Bisericile, dar să deschidă sălile de jocuri de noroc.

Rareș Bogdan susține că acesta a fost momentul în care PNL-ul a pierdut 800.000 de voturi, iar de aici se și explică rezultatul alegerilor parlamentare. Legătura o poate face oricine.

Rareș Bogdan, despre cum s-au pierdut voturile

”Au fost câteva momente care ne-au dus la îndepărtarea unor votanți. Am pierdut 800.000 de voturi între europarlamentare și parlamentare. Ce s-a întâmplat între ele? Am avut un conflict pe care nu am știut să-l gestionăm, cu Biserica.

Am închis Biserici, dar am lăsat deschise păcănelele, asta ne-a afectat foarte mult. Asta a mutat electoratutul nostru conservator spre zona AUR sau în afara votului”, a spus eurodeputatul.

Al treilea motiv

Gestionarea pandemiei și Biserica au fost primele motive pentru care românii au început să-și piardă încrederea în fața liberalilor. A urmat însă și ultima lovitură care le-a pus capac complet românilor: închiderea piețelor.

În ciuda faptului că au fost închise doar 28 de piețe, în întreaga țară a apărut o imagine potrivit căreia Guvenrul ține deschise supermarketurile, iar țăranul român stă în frig.

Rareș Bogdan susține că acesta a fost ultimul motiv prin care liberalii au reușit să decadă atât de mult și să piardă un procent de 12% în sondajele CURS.

”Alt moment dificil, atunci când pentru a stăvili previziunile s-a luat decizia închiderii piețelor. Efectiv s-au închis doar 28 de piețe, dar la nivel național s-a creat imaginea că țăranul român stă în frig și că au rămas deschise supermarketurile.

Am crezut ca și presedintele Iohannis ca traseismul trebuie să înceteze, este cea mai înfioratoare plagă a acestei țări. Am câștigat câțiva primari și am pierdut 300.000 de voturi”, a mai adăugat vice-premierul PNL.