Cum si cand vor fi eliminate, de fapt pensiile speciale. Florin Cîțu a spus metoda la care va apela Guvernul

20 feb. 2021
Cum si cand vor fi eliminate, de fapt pensiile speciale. Florin Cîțu a spus metoda la care va apela Guvernul
Florin Cîțu. Sursa: Facebook

Eliminarea pensiilor speciale a devenit cel mai dorit lucru la momentul actual, iar Florin Cîțu se asigură că acest lucru va fi și posibil. Premierul țării a spus la ce metodă va apela Guvernul pe care îl conduce pentru a aduce pensiile la un nivel corect.

Florin Cîțu a mărturisit problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii. Cu alte cuvinte, ele vor fi eliminate, sau impozitate, atunci când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate. În ciuda faptului că el își dorește acest lucru, decizia nu stă în mâinile lui, ci în Parlament.

Florin Cîțu așteaptă un răspuns

El a subliniat faptul că odată rezolvată problema pensiilor speciale, se va rezolva și problema acestei discrepanțe, în care unii români se cred speciali, iar alții consideră că nu sunt speciali, motiv pentru care nu încasează o pensie atât de mare.

Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa reforma pensiilor, bazată pe contributivitate şi atunci vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali. În acest moment, Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament”, a declarat Florin Cîţu, la Digi24.

Premierul a mai mărturisit că nu va sta și va umbla atât el, cât și miniștri săi pentru a începe o reformă a legislației. Florin Cîțu susține ferm că este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, care trebuie rezolvată până ce lucrurile nu se vor agrava.

”Vom umbla, prin Ministerul Muncii vom începe o reformă a legislaţiei, dar este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că noi avem o problemă pe care au avut-o multe ţări dezvoltate, reducerea demografică. În 15 ani de zile, deficitul va creşte, iar cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pentru cei care vor ieşi la pensie, între care voi fi şi şi eu. Trebuie să gândim de astăzi un mod de a rezolva această problemă”, a explicat Cîţu.

Nu se știe când vor dispărea pensiile speciale

Premierul a fost pus în situația de a răspunde la întrebarea pe care o vânează toți românii: când vor dispărea pensiile speciale, însă răspunsul său nu a fost pe placul nimănui, semn că vom mai avea de așteptat.

”Ele vor dispărea cu reforma sistemului de pensii în care vom trece toate pensiile pe contributivitate”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu a vorbit și despre pensiile militarilor, subliniind faptul că acoloe ste ”o altă discuție”, pentru că militarii au pensii de serviciu și există o anumită contributivitate.

”Să știți că și ei plătesc contribuții, doar că este o lege separată și vom discuta în parte. Ele sunt separate de acest sistem”, a subliniat premierul.

Pensiile speciale sunt plătite în continuare

Premierul a fost întrebat și despre situația pensiilor speciale care sunt încă în plată. El a amintit de situația magistraților, a căror pensii au fost atacate de trei ori la CCR și au și câștigat.

”Nu sunt un specialist, dar vom vedea ce vor spune specialiștii, înțeleg că sunt mai multe debateri în acest sens. Dar știm foarte bine că pensiile magistraților au fost atacate de trei ori la CCR și au câștigat, așa că…”, a adăugat Florin Cîțu.

Întrebat dacă este corect ca astăzi să plătim în fiecare lună o pensie de 78.600 de lei pentru un fost magistrat și militar, Florin Cîțu a răspuns că aceste lucrui se fac de 30 de ani.

”E corect, nu e corect, au fost lucruri pe care le-au făcut politicienii 30 de ani de zile, multe dintre ele le vom corecta chiar și anul acesta”, a mai adăugat premierul.