Pensiile speciale nu vor fi eliminate, ci impozitate. Care este criteriul de impozitare și la cât ar putea ajunge sumele încasate de deputați

18 feb. 2021
Pensiile speciale nu vor fi eliminate, ci impozitate. Care este criteriul de impozitare și la cât ar putea ajunge sumele încasate de deputați

Propunerile pentru eliminarea pensiilor speciale continuă să curgă. Unii deputați cer eliminarea acestora, pe când alții sunt de acord și cu impozitarea. Vicepremierul Kelemen Hunor are însă o idee mult mai bună care le împacă ambele puncte de vedere.

Kelemen Hunor propune impozitarea pensiilor speciale, însă nu oricum, ci la un nivel raportat la indemnizația președintelui României.  Cu alte cuvinte, vicepremierul își dorește să nu mai existe pensii de 70.000 de lei.

Cine încasează pensie de 70.000 de lei

Liderul UDMR mai are și o altă propunere. Acesta susține că orice pensie mai mare decât indemnizația președintelui să fie impozitată cu 99% pentru valoarea care depășește salariul șefului statului.

Probabil vă întrebați cine încasează pensii de 70.000 de lei. Ei bine acestea există și mai mult de atât foarte multe persoane le încasează. Kelemen HUnor susține că aceste pensii sunt o aberație nejustificată, mai ales acum.

De asemenea, el a mai precizat că astfel de pensii nu vor fi nicidoată încasate de militari care au fost în teatre de operații și nici la parlamentari. Magistrații sunt cei care încasează astfel de sume.

Pensiile trebuie impozitate cu 99%

Vicepremierul susține că impozitarea pensiilro cu 99% este singura soluție în cazul pensiilor care trec de un anumit nivel. Această soluție ar putea fi constituțională, iar în aceast caz ar putea să nu mai existe niciun fel de probleme la CCR, așa cum s-a mai întâmplat de foarte multe ori până acum.

”Haideți să impozităm pensiile speciale cu 99% acea valoare care depășește indemnizația președintelui României. Tot ce este un venit din pensii peste această sumă se impozitează cu 99%. Atunci nu se mai pune problema de constituționalitate. Parlamentarii nu ajung, militarii nu ajung la această sumă.

Mie îmi plac abordările nuanțate, nu îmi plac abordările populiste. Am spus în coaliție să abordăm corect problematica și să facem un lucru just. Mie nu îmi plac abordările populiste de dragul de a fi mai frumos decât colegul din politică”, a declarat Kelemen Hunor la B1TV.

Pensiile bugetarilor vor crește

Vicepremierul a vorbit și de restul pensiilor încasate de marea majoritate a românilor. Potrivit acestuia, ele au crescut deja  la începutul anului față de 2020, iar următoarea creștere va fi în 2021, așa că promisiunea făcută pensionarilor nu va fi încălcată.

”Programul de guvernare este pe patru ani și prevede ca pensiile să crească potrivit legii. Cum va fi repartizată creșterea pensiilor depinde de bugetul fiecărui an. Anul trecut s-au majorat în septembrie, în 2021 sunt mai mari decât în 2020. Acolo am fost cu toții de acord. Următoarea creștere să fie începând din 2022, 1 ianuarie”, a mai afirmat vicepremierul.