Cum a ajuns Anca Vlad, deținătoarea farmaciilor Catena, cea mai bogată femeie din România? Ce studii are aceasta, de fapt

21 iul. 2021
Cum a ajuns Anca Vlad, deținătoarea farmaciilor Catena, cea mai bogată femeie din România? Ce studii are aceasta, de fapt

Anca Vlad, cea care deține lanțul de farmacii Catena, dar și distribuitorul de medicamente Fildas, este incontestabil imaginea antreprenorialului feminin din România și cea mai bogată femeie din România. Totul a început în urmă cu mai bine de două decenii, în 1991, iar acum brandul Catena a ajuns la aproximativ 800 de farmacii.

Anca Vlad a absolvit liceul „C.A. Rosetti” din București, cu predare in limba engleză și a descoperit pasiunea pentru economie încă din liceu. Mai exact, în clasa a XI-a a fost îndemnată de profesoara care-i preda această materie să urmeze o facultate de specialitate. Astfel, în 1976, a intrat la Academia de Studii Economice, secția Relații Economice Internaționale. Cariera a început să și-o construiască chiar de pe băncile facultății, când lucra ca ghid și traducător.

Primii pași în 1990 prin înființarea unui birou de marketing

În 1980, în urma rezultatelor obținute pe parcursul anilor de studiu, dar și la examenul de diplomă, Anca Vlad primește o repartiție în București, la o companie din industria lemnului – actualul Silvarom. Experiența profesională dobândită în cei șapte ani aici aveau să o ajute foarte mult în perioada ce a urmat în „profesia” de antreprenor.

La început a înființat în anul 1990 un birou de marketing, care avea ca obiect de activitate prestarea serviciilor de consultanță, iar un an mai târziu a pus bazele afacerii Fildas, firmă care la început avea doar șapte angajați și răspundea nevoilor primelor farmacii private. Abia opt ani mai târziu Anca Vlad și-a extins businessul în zona de retail farmaceutic prin înființarea farmaciilor Catena.

„Acum 21 de ani, când am abordat retailul farmaceutic, am dorit un nume de brand sonor, dar cald și simplu. Cuvântul „Catena“ mi-a venit ușor în minte pentru că avea toate aceste calități. În plus, înseamnă două lucruri: în română „legătură chimică“, ceea ce ne apropie cu gândul de produsul farmaceutic, iar în latină și italiană – „lanț“, ceea ce ne crea o frumoasă perspectivă de creștere“, declara antreprenoarea pentru Ziarul Financiar.

S-a implicat în numeroase programe sociale și de caritate

Pe lângă afacerea de succes pe care o reprezintă lanțul de farmacii, grupul farma operează, prin Fildas Trading, și cea mai extinsă rețea de depozite de profil din țară. De asemenea, în anul 2005, Grupul Fildas a creat un nou brand, Naturalis, care se ocupă cu produse de nutriție și îngrijire pe bază de plante.

Grupul Fildas-Catena are în prezent și o contribuție importantă în proiecte culturale și acțiuni de responsabilitate socială, implicarea Ancăi Vlad în viața socială și culturală ducând la apariția fundației Fildas Art. Nu în ultimul rând, susține unele programe sociale și de caritate, sprijinind activ mai multe fundații precum Salvați Copiii! – România, OvidiuRo, Light into Europe, Fundația Renașterea și HOSPICE Casa Speranței.