Pe lângă persoanele infectate cu noul coronavirus, există români care suferi de boli mult mai grave și care nu mai au acces la medicamentele necesare. Aceștia sunt obligați practic să moară, iar farmaciile nu pot face nimic pentru a-i pute ajuta.
Farmaciile indepedente se află într-o situație fără precedent. Decontarea de către casele judeţene de asigurări de sănătate a medicamentelor compensate şi a medicamentelor din programele naţionale a întârziat cu 150 de zile, iar acestea riscă să ajungă la faliment, deoarece nu mai au cu ce să își plătească furnizorii.
Din toată povestea, cei mai afectați sunt românii care suferă de anumite boli și care nu ai pot găsi în farmacii medicamentele de care au nevoie. Pacienții care au cancer sunt cei mai afectați de acest lucru.
Mihaela Paraschiv lucreză într-o farmacie independentă din Bucureşti și a vorbit despre situația prin care trece încă din perioada verii.
”Pentru medicamentele compensate, nu s-au mai făcut plăţile din iulie 2020, iar din august – nimic pentru programe naţionale: oncologie, diabet”, a spus Paraschiv, pentru Libertatea.
De asemenea, aceasta a mai mărturisit că în spatele lanțurilor de farmacii se află distibuitori, iar dacă lucrurile continuă așa, totul va fi blocat.
”Lanţurile de farmacii au în spate distribuitori (n.r. – au distribuitori proprii, care au un cash-flow de lucru). Dar noi, farmaciile independente, ne vom bloca. Deja unul dintre furnizorii mei nu mai primeşte comenzi de la noi, ceea ce înseamnă că nu mai pot aduce anumite medicamente, cum ar fi cele pentru cancer de prostată”, avertizează Paraschiv.
Întreaga situație îi afectează cel mai rău pe pacienții care suferă de cancer. Potrivit farmacistei, medicamentele pe oncologie sunt foarte scumpe, iar farmaciile câștigă foarte puțin.
”Nu poţi să susţii şase luni medicamente pe oncologie, care sunt foarte scumpe şi din care oricum farmacia câştigă foarte puţin”, a mai adăugat ea.
Sânziana Mardale, președinta AFIE a vorbit și ea despre această problemă majoră. Potrivit acesteia, pe lângă farmacii, pacienții sunt cei mai afectați și nimeni nu îi poate ajuta în acaestă situație.
”Cine are de suferit în final e tot pacientul, pentru că nu mai găseşte medicamentele”, spune Sânziana Mardale, pentru sursa citată.
Ea mai adăugat că situația nu este una singulară. Acest lucru se întâmplă în toată țara, iar mii de oameni au de suferit.
”Semnale primim din toată ţara că nu mai au de unde să se aprovizioneze”, spune Sânziana Mardale.
Contactată de Libertatea, CNAS a precizat că va face eforturi și va recupera în ianuarie decalajul la plăţile către farmacii. De asemenea, potrivit sursei citate, există probleme la programele naționale, însă situația se va rezolva începând cu data de 7 ianuarie.
”Există un decalaj la plata aferentă lunii decembrie, care va fi recuperat în scurt timp şi a fost generat de întârzierea alocării bugetare aferente lunii decembrie 2020/
Pentru medicamentele compensate, CNAS avea, legal, maximum 90 de zile să facă plata. Potrivit CNAS, la 6 ianuarie, au fost repartizate către casele judeţene de asigurări credite bugetare de 695.219 mii lei pentru decontarea medicamentelor compensate eliberate de farmacii în luna august 2020 (suma de 330.054 mii lei) și luna septembrie 2020 (365.165 mii lei). Cu alte cuvinte, CNAS recunoaşte o întârziere de 30 de zile faţă de plata compensatelor şi spune că abia miercuri, 6 ianuarie, aceste fonduri au ajuns la casele judeţene de asigurări, de unde urmează să fie plătite farmaciile.
În ceea ce priveşte programele naţionale (precum cancer, diabet etc.), CNAS admite tot o întârziere de 30 de zile faţă de termenul maxim pentru realizarea decontării (60 de zile, potrivit contractului-cadru al farmaciilor). Astfel, CNAS spune că, în ianuarie, a trimis către casele judeţene de asigurări fondurile pentru plata medicamentelor din programele naţionale: 356.690 mii de lei pentru medicamente eliberate în septembrie şi 545.890 mii de lei pentru consumul aferent lunii octombrie. „Începând din 7 ianuarie, se vor face plăţile către farmacii”, a spus CNAS pentru sursa citată.