Adevărata față a lui Mihai Gâdea. Cum se comportă acesta cu oamenii când nu se află la televizor (EXCLUSIV)

27 sept. 2021
Adevărata față a lui Mihai Gâdea. Cum se comportă acesta cu oamenii când nu se află la televizor (EXCLUSIV)
Mihai Gâdea este CEO Antena 3 din 2010

Povestea aceasta înfiorătoare a avut loc pe 6 august 2021, dar am avut nevoie de timp ca să o pot spune. Ca să înțelegeți exact la ce mă refer, ar trebui să treceți prin asta, dar eu nu doresc nimănui să experimenteze teroarea pe care am resimțit-o eu în acea noapte. Cu toate acestea, oricine, oricând poate fi din păcate în locul meu și al mamei mele în România, care pe hârtie are de toate… Dacă nimeni nu face nimic… viața va deveni pentru tot mai mulți o loterie…

Pe Mihai Gâdea l-am cunoscut acum mai bine de an, când urma să lucrez la Antena 3, ca redactor șef pe online, după ce demisionasem de la Capital. Îl văzusem de multe ori la televizor și mă pregătisem psihologic pentru întâlnirea cu poate cel mai influent lider de opinie în momentul de față. Chiar m-am îmbrăcat foarte scorțos, ca să par și eu cât mai serioasă și impunătoare. Îmi pregătisem și un speech și aveam câteva cuvinte notate pe hârtie ca să nu mă încurc. În general când am emoții am tendința să spun lucruri stupide pe alocuri.

Poți fi fan sau nu al lui Mihai Gâdea, dar…

Dar surpriză, Mihai Gâdea m-a întâmpinat într-o ținută foarte casual, chiar stilul rock i-aș spune și cu o atitudine relaxată și prietenoasă. Eu nu mi-l puteam imagina decât în costum și foarte distant. Doar că el… se comporta ca un om normal… și când spun normal este ceva waw. Normalitatea a devenit excepția în societatea de astăzi pentru că este pe cale de dispariție, așa că am fost luată prin surprindere.

Am uitat și speech-ul și nu mi-am mai găsit nici hârtiuța. Dar nici nu am mai avut nevoie pentru că discuția a fost una cât se poate de prietenoasă și constructivă. Poți fi fan sau nu al lui Mihai Gâdea, poți fi sau nu de acord cu el, dar nimeni nu poate nega că este un profesionist desăvârșit în ceea ce face și un lider incontestabil. Din punctul meu de vedere este un reper în industria comunicării. Stăpânește această artă ca nimeni altcineva.

Cum este Mihai Gâdea cu adevărat?

Mie așa mi-a rămas în minte atunci. Aventura mea la Antena 3 a durat doar vreo trei luni, timp în care am vrut să plec de mai multe ori. Despre presiunea exercitată de terți asupra mea în acea perioadă o să povestesc cu altă ocazie, ca să nu mă îndepărtez de la subiectul de astăzi, despre care și așa îmi este foarte greu să scriu.

Ideea este că de fiecare dată când mă simțeam într-un soi de colaps, Mihai Gâdea era acea voce care știa cum să așeze lucrurile. Te și liniștea, te și motiva, iar la final aveai speranța și credința că totul va fi bine. Și te apucai de lucru cu calm și bucurie totodată. Mihai Gâdea știa să fie și liderul care să te împingă spre perfomanță, dar și omul care să-ți dea încredere că ești și poți orice.

Am plecat de la Antena 3 când evident Mihai Gâdea era în concediu. Nu m-am certat cu nimeni, pur și simplu am plecat și am ales să mă concentrez pe proiectele mele personale.

Noaptea fatidică de 6 august, un coșmar pe care nu-l pot uita

Și iată că ajungem pe 6 august 2021. Eram în Găești, județul Dâmbovița, orașul în care am crescut și în care încă locuiesc părinții mei. Pe la ora 20.00 mamei mele, care este de profesie medic, i s-a făcut rău.

A mers la Spitalul Orășenesc Găești, împreună cu mătușa mea, care este medic acolo. Din motive de COVID, eu am rămas acasă cu inima bătându-mi tare și cu creierul alergând dintr-un scenariu în altul.

În jurul orei 22.00, mătușa mea m-a sunat să-mi spună că vede ceva în neregulă pe EKG-ul mamei și că pulsul îi este prea scăzut, dar spitalul nu are cardiolog și este nevoie de un specialist de acest tip.

Ajung la spital, medicul de gardă, cu o pregătire foarte bună, mi-a spus că bănuiește că are un bloc atrio-ventricular. Diagnosticul este unul destul de grav.

Îl sun pe fostul ministru al Sănății, Victor Costache…

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt jurnalistă și că am știut de fiecare dată să apreciez oamenii la adevărata lor valoare, așa că îi scriu disperată fostului ministru al Sănătății, Victor Costache, unul dintre cei mai buni chirurgi cardiovasculari din lume la ora actuală.

Acesta avusese o operație grea la clinica din Brașov unde lucrează și era împreună cu un alt profesor renumit în cardiologie, Horațiu Moldovan. Repet, era ora 10 seara. Le-am trimis EKG-ul pe WhatsApp, m-au întrebat de ceva enzime cardiace, care la Spitalul Găești nu se puteau face, iar apoi mi-au explicat că trebuie ca mama să fie transferată la Spitalul Floreasca. Putea să fie vorba și de un infarct.

Victor Costache este unul dintre cei mai buni medici cardiologi, pe plan internațional

Între timp pulsul ei tot scădea, mătușa mea trimisese și ea pe WhatsApp la UPU Târgoviște EKG-ul, dar nici ei nu știau prea bine ce este de făcut pentru că nu erau cardiologi.

Așa că mama era așteptată de o echipă de medici cardiologi la Spitalul Floreasca. Iar de aici începe partea cu adevărat dramatică. Practic, în 20 de minute am reușit să vorbesc cu profesorii Victor Costache și Horațiu Moldovan, să i se accepte transferul la Floreasca și tot ce lipsea era ca mama să fie transferată cu salvarea acolo. Ținând cont de starea ei, era nevoie de o salvare cu medic pentru a interveni în caz de… probleme. Era suspectă de infarct, pulsul ei tot scădea… panica mea și a medicilor din jurul ei erau pe măsură. Era nevoie să ajungă la București cât mai repede.

Călăul de pe Salvare… Raed Arafat știe?

Au fost demarate imediat procedurile și se aștepta salvarea de la Târgoviște. Trec 30 de minute, 45 de minute, medicii sună din nou la Salvare și întreabă pe unde sunt. Relaxați, cei de acolo spun că erau la un alt caz, dar că sunt pe drum.

Ce caz? O femeie obeză nu putea fi ridicată pentru transport, așa că au chemat pompierii pentru ca aceasta să fie dusă la spital. Ok, și atunci salvarea de ce mai stă acolo? Și cum? Este singura salvare?

Răspunsurile vin sec de la Târgoviște. DA, este singura salvare. Avem doar o salvare. Cum adică? O singură salvare pe tot județul, care are peste 500.000 de locuitori? Și dacă 2 oameni fac infarct simultan și au nevoie de transfer la București, ce se întâmplă? Trageți la sorți?

Drumul între Găești și Târgoviște durează maxim 30 de minute, dar fiind noaptea cu Salvarea, 20. Trece o oră, starea mamei nu se îmbunătățește, dar panica mea și a medicilor care o asistau crește.

Se sună din nou la Salvare. Suntem pe drum, este replica standard. Doar că trecuse deja peste o oră de când promiseseră că ajung.

Se sună din nou la salvare. Spun iar că sunt pe drum, dar că s-au mai oprit să umple o pompă cu oxigen sau ceva de genul ăsta. Poftim?

Pulsul mamei scade și mai mult, este vineri, 12 noaptea, îi scriu lui Mihai Gâdea. Deja simțeam că-mi explodează și mintea și inima. Nu puteam face nimic pentru mama… medicii de la Floreasca erau pregătiți și tot așteptau, dar de la Târgoviște nu venea nimeni.

Mihai Gâdea mă sună…

Mihai Gâdea mă sună. Nici nu mai știu ce i-am spus, eram într-o stare de agitație maximă. Era o panică de nedescris, simțeam teroarea și gândurile negre deja mă acaparaseră. Mama nu arăta deloc bine.

Mă gândeam… Dumnezeule, este medic. Ăștia nu țin cont nici de ai lor, dar de un om străin. În plus, eu eram și jurnalistă… mai cunoșteam lume. Mâ gândeam cu înfrigurare că dacă era altcineva în locul mamei, îi puteau săpa deja groapa.

De fapt, medicii de la Găești au povestit în repetate rânduri că nu de puține ori stau și tremură lângă pacienți așteptând salvarea de la Târgoviște. Să ne înțelegem, sunt cazuri care nu se pot trata la spitalul de aici și au nevoie de aparatură superioară.

Mihai Gâdea mă calmează, mă liniștește… îmi spune să-l sun înapoi dacă am nevoie de orice. Și chiar m-a ajutat. Fără să aibă vreo obligație, fără să aștepte ceva în schimb. Omul… cât de mult contează omul… Eram plecată de la Antena 3 de peste un an, dar el mi-a răspuns la miezul nopții…

“Să ziceți mersi că am venit și acum”

Apare și salvarea DUPĂ 2 ore! Medicul de pe salvare, o femeie pe care o consider monstruoasă, pe nume Corneanu.

Se uită la mama, se uită la mine și-mi spune “Să ziceți mersi că am venit și acum”. În timp ce asistenții îi pregăteau targa mamei, eu uluită de atât cinism îi dau o replică  doctoriței și îi spun că nu este normal ce se întâmplă. O întreb dacă Raed Arafat știe? Cineva spune că șeful DSU este în vacanță…

Iar ea răspunde intransigentă că ei oricum nimeni nu-i poate face nimic. Am lacrimi în ochi, mă uit spre mama, mătușa mea, medic foarte puternic, plânge și ea.

Raed Arafat, șeful DSU

Mama se uită cu ochii mari și neîncrezători spre monstrul care-i este colegă de breaslă și încearcă să zâmbească spre mine, semn că va fi bine.

Este urcată în Salvare… eu simt că nu mai am aer. Cum s-o las cu femeia asta? Parcă ar fi un călău, nicidecum un salvator. Refuz să cred că este medic. Nici nu s-a uitat la mama… pacientul ei. Dar asistentul părea uman. Este singura mea speranță.

Mama îmi face cu mâna, că totul este bine, în timp ce pulsul ei a scăzut și mai mult. Salvarea pleacă. Medicul se urcă lângă șofer. Mai târziu am aflat că nu a venit nicio secundă să vadă ce face mama, pacienta ei…

Salvarea a ajuns la Spitalul Floreasca. Acolo lucrurile se mișcă rapid, medicii sunt foarte bine pregătiți. Se minunează și ei că a durat atât până să ajungă salvarea de la Târgoviște.

Medicii de la Spitalul Floreasca… salvatorii…

Cazul mamei este unul mai complicat, nimeni nu știe exact ce a provocat acest blocaj atrio-ventricular. Rămâne 24 de ore la ATI. Se confirmă că nu este infarct, iar ulterior reușește să iasă și din acel blocaj.

Medicul cardiolog Oana Fronea, conferențiar universitar și echipa ei au avut mare grijă de mama. Așa au grijă de toți pacienții lor. Sunt extrem de atenți și minuțioși.

Nu renunță la luptă și vor să fie eroii celor care așteaptă viață de la ei. Au venit mulți medici la mama și nu s-au lăsat până când nu au făcut-o bine. Se punea problema unei intervenții destul de complexe, dar într-un final ea a părăsit spitalul cu inima bătându-i normal. Nu mai avusese niciodată probleme de acest tip, așa că va trebui să se monitorizeze atent de acum.

I-am mulțumit lui Dumnezeu și mi-am promis că voi face ceva pentru ca alți oameni să nu mai treacă prin acest infern. Am avut noroc de data asta… dar este viața un loz în plic în România? Vin zeci de salvări doar când vin camerele de filmat? Avem de toate? NU AVEM NIMIC!

Este posibil așa ceva?

Este posibil să existe o SINGURĂ salvare pe tot județul Dâmbovița, care are peste 500.000 de locuitori, este firesc cinismul și lipsa de profesionalism și omenie a acestei doamne plătite foarte bine pentru gărzile în care stă lângă șofer și nu lângă pacient? Avem nevoie de medici – eroi, nu de călăi plătiți regește ca să ducă la groapă pacienții care-și așteaptă cu speranță… salvarea care ajunge prea târziu.

“Să ziceți mersi că am venit și acum…”. Nu o să uit prea ușor aceste cuvinte.

Aștept cu nerăbdare să aflu ce măsuri se vor lua… Sunt oameni care au murit așteptând… și nu suntem în Afganistan și nici măcar în valul 4. Era liniște….