Care dintre vaccinul anti-coronavirus ar oferi imunitate pe viață? Cercetătorii spun că acesta ar fi cel mai eficient dintre toate

Care dintre vaccinul anti-coronavirus ar oferi imunitate pe viață? Cercetătorii spun că acesta ar fi cel mai eficient dintre toate
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

A trecut mai bine de un an de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în China, care ulterior s-a extins la nivel global. Companiile farmaceutice și Guverenle din întreaga lume au investit miliarde de euro în cercetare pentru a reuși să scoată un vaccin care să fie eficient împotriva COVID-19.

Într-un final cei de la Pfizer-BioNtech au fost primii care au reușit să-și omologheze serul, care a fost deja aprobat în UE și achiziționat masic de toate statele membre. Între timp și tânăra companie Moderna a reușit să scoată un vaccin, care se va distribui foarte curând și în România.

Modul în care cele două seruri menționate mai sus este similar, iar diferențele dintre ele sunt minore. Nu se știe clar cât timp vor oferi, însă imunitate. Posibil doar un an sau poate 5-10, cum au spus reprezentanți ai Pfizer.

Vaccinul care ar acorda imunitate pe viață

Cercetătorii din Belgia susțin că au reușit și ei să obțină un vaccin minune, care ar oferi imunitate pe viață. Specialiștii de la Institutul Rega al renumitei Universităţi Catolice din Leuven insistă că serul obținut de ei va fi o alternativă foarte bună la celelalte de până acum.

Trebuie menționat, însă că acest vaccin se află în prezent în faza de testare şi ar urma să fie distribuit abia în toamnă.

„Suntem singura echipă din lume care folosim vaccinul împotriva febrei galbene ca vector, ca punct de plecare pentru vaccinul nostru. Alte companii precum Astra Zeneca şi Johnson&Johnson folosesc virusuri comune de gripă pe care-i pun în ARN mesager. Avantajul vaccinului nostru este că protejează şi împotriva febrei galbene, iar pentru America Latină şi Africa poate fi un bonus. În momentul în care China a pus codul genetic al lui SARS-COV-2 online, pe 11 ianuarie 2020, noi am început să dezvoltăm în două săptămâni, să iniţiem vaccinul”, susține Johan Neyts, şeful Institului Rega-UCL Louvain, citat de Digi24.

De ce ar fi mai avantajos vaccinul din Belgia?

Vaccinul Institutului Rega din Belgia are avantajul că poate fi transportat și la – 8 grade Celsius şi păstrat în frigidere obişnuite. Prin comparație, cel de la Pfizer, la – 70 de grade Celsius sau Moderna, la – 20 de garde Celsius.

„După o singură doză, la zece zile după aceasta, vaccinul nostru s-a dovedit că este eficient total pe animale. Imaginaţi-vă că dacă în China, s-ar fi permis accesul imediat cu medicamente, trimise şi transportate prin Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru primii bolnavi, medici, asistente, familiile lor, împreună cu carantina, am fi putut controla izbucnirea pandemiei”, a mai explicat directorul Institutului belgian.

În momentul de față, UE a apropat doar două seruri, cele de la Pfizer Biontech şi Moderna.  Însă vor urma acorduri și cu alte companii precum AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi, CureVac şi Valneva. Oficilaii europeni au cerut tuturor statelor membre să nu mai lanseze achiziţii proprii de vaccinuri, în paralel cu ale Comisiei, şi să raporteze dozele de vaccinuri administrate.