Cum va fi făcută campania de vaccinare în România. Alexandru Rafila a spus care este cel mai dificil pas

17 dec. 2020
Cum va fi făcută campania de vaccinare în România. Alexandru Rafila a spus care este cel mai dificil pas
Alexandru Rafila este reprezentantul României la OMS

România ar putea intra în rând cu țările europene în ceea ce privește campania de vaccinare anti-covid. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS susține că țara noastră ar putea începe vaccinarea în aceași zi cu restul țărilor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor putea începe camapaniile de vaccinare în aceeaşi zi. România s-ar putea alătura și ea acestui program, susține Alexandru Rafila.

Întrebat dacă România ar putea să se alăture acestui program de vaccinare, Rafila s-a arătat optimist. El susține că odată cu obținerea autorizației de la Agenția Eruopeană a Medicamentului, lucrurile se vor desfășura mult mai bine.

”Da, cred că da, mai ales că ceea ce transmite de fapt doamna preşedinte a Comisiei Europene, că în Europa nu există discriminări, toate ţările au acces la vaccin în acelaşi timp, odată cu autorizarea lui de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi lucrul ăsta cred că ar trebui să fie încurajator pentru cetăţeni, pentru că încă din ultimele zile acestui an, putem să pregătim relansarea din anul următor, pentru că, vedeţi, cantitatea iniţială simoblică, 10.000 de doze, asta înseamnă maxim 5.000 de persoane care pot să fie imunizate, deci, e clar că greul va începe în luna ianuarie, cu vaccinarea personulului medical.

Acolo trebuie să demonstrăm noi că suntem pregătiţi să facem acest lucru în timp”, a fost răspunsul dat de profesorul Rafila, la Antena 3.

Cel mai dificil lucru, convingerea românilor

Din păcate, însă, spre deosebire de alte țări, în România, nu foarte multe persoane sunt de acord cu vaccinarea. Pentru a lămuri și acest aspect, profesorul Rafila a precizat că urmează să fie derulată o campanie de comunicare care are ca scop convingerea cetățenilor să se vaccineze.

El a mai menționat că vaccinarea este esențială pentru relansarea economiei, dar și pentru reluarea activităților sociale.

”Trebuie să demonstrăm că suntem capabili să facem o campania de comunicare care să covingă lumea să se vaccineze, pentru că de succesul acestei campanii depinde relansarea economiei şi reluarea activităţii sociale, iar acest succes este condiţionat şi de timp. Nu putem să aşteptăm doi ani să se întâmple acest lucru. Trebuie să îl realizăm la fel de repede ca şi celelalte ţări din Uniunea Europeană care au pregătit aşa cum trebuie acest program de vaccinare”, a adăugat Rafila.

Reprezentantul României la OMS a mai subliniat faptul că autoritățile își pun baza în această campanie de informare, deoarece ea este esențială în campania de vaccinare.

Responsabilitatea e pe primul loc

Potrivit profesorului, oamenii trebuie să fie convinși că vaccinul este soluția corectă și totodată o responsabilitate pentru ca toți românii să fie în siguranță.

”Campania aceasta de informare este la fel de importantă, pentru că de ea depinde până la urmă aderenţa la vaccinare, adică persoanele care ar trebui să fie vaccinate să se şi hotărască să o facă.

Nu este totdeauna suficient să dai informaţii legate de eficacitate, de siguranţă a unui vaccin, trebuie pur şi simplu să convingi oamenii că aceasta este soluţia corectă şi ea trebuie să constituie o responsabilitate, nu numai pentru autorităţi, ci şi pentru fiecare cetăţean, pentru că în felul acesta, economia funcţionează, locurile de muncă pot fi recâştigate, acolo unde au fost pierdute şi viaţa socială, şcolile, ar putea să funcţioneze fără niciun fel de restricţii, ori lucrul acesta cred că e important pentru toată lumea”, a mai spus profesorul Rafila.