EXCLUSIV. Care este cea mai gravă reacție pe care o poate provoca vaccinul anti-coronavirus? Renumitul medic Adrian Marinescu a explicat cine sunt cei care trebuie să fie prudenți la vaccinare

08 ian. 2021
EXCLUSIV. Care este cea mai gravă reacție pe care o poate provoca vaccinul anti-coronavirus? Renumitul medic Adrian Marinescu a explicat cine sunt cei care trebuie să fie prudenți la vaccinare
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Până în prezent, în România au fost vaccinate aproximativ 80.000 de persoane și niciuna nu a prezentat o reacție adversă severă în urma administrării serului Pfizer BioNtech. Cel mai grav efect este șocul anafilactic, adică o alergie puternică, pentru care există, însă și un antidot.

Adrian Marinescu, medic primar în boli infecțioase, la Institutul Matei Balș a explicat pentru VoceaBanilor.ro că persoanele care au manifestat în trecut reacții alergice severe, de tip șoc anafilactic se pot vaccina, dar trebuie să fie deosebit de atente.

„Cei care au în istoricul lor medical șoc anafilactic trebuie să fie atenți când li se administrează serul și să informeze medicul de problemele medicale cu care s-au confruntat”, a punctat medicul.

Ce reacții severe pot manifesta cei care se vaccinează și care este riscul ca aceștia să aibă probleme

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș

O echipă de medici alergologi a realizat un studiu nou, în care analizează în detaliu problemele asociate cu reacțiile alergice apărute la vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech, potrivit www.medicalnewstoday.com.

Concluzia lor a fost una îmbucurătoare: reacțiile adverse la cele două vaccinuri sunt rare, iar persoanele care se știu cu alergii la anumite alimente sau la medicamente pot primi și acestea vaccinul, dar în anumite circumstanțe.

Cercetătorii insistă în studiul publicat publicat ca articol în „Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice” că vaccinurile anti-coronavirus obținute de Pfizer-BioNTech și Moderna folosesc un ingredient inactiv numit polietilenglicol (PEG), care are rolul de a stabiliza componentele active. Mulți producători de medicamente folosesc PEG în multe produse farmaceutice aprobate. Acestea se eliberează chiar și fără prescripție medicală.

Autorii articolului subliniază că deși există unele dovezi care arată că sistemul imunitar al unei persoane poate reacționa la polietilenglicol, reacțiile anafilactice sunt rare. Oamenii de știință mai arată că mulți medici alergologi consideră că o alergie preexistentă la PEG poate fi cauza numărului mic de cazuri raportate de reacții alergice la vaccinurile împotriva COVID-19.

Cum sunt tratați cei care fac șoc anafilactic după vaccinare

Același studiu menționează și că din 2 milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech administrate în Statele Unite ale Americii, au existat cel puțin 10 raportări ale unor reacții alergice de tip șoc anafilactic. Acestea au fost înregistrate la scurt timp de la vaccinare, iar pacienții au primit rapid tratamentul pentru a li se reduce complet simptomele.

Mihaela Anghel este prima asistentă vaccinată contra noului coronavirus

Presa de peste ocean a relatat că una din aproximativ 100.000 de persoane a manifestat o reacţie alergică severă după vaccinul Pfizer BioNtech.

”În medie, asta reprezintă un nivel de 11,1 şocuri anafilactce la milionul de doze administrate”, a declarat miercuri pentru presă o reprezentantă a Centrului de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), Nancy Messonnier.

Prin comparaţie, vaccinurile împotriva gripei provoacă aproximativ 1,3 şocuri anafilactice la un milion de doze, adică de zece ori mai puțin, dar Nancy Messonnier insistă ca populația să se vaccineze pentru că reacțiile adverse severe rămân totuși extrem de rare.

Medicii insistă ca populația să se vaccineze pentru că și în cazul unui posibil șoc anafilactic există antidot. Doar 21 de cazuri la 2 milioane de vaccinați au prezentat probelem de acest tip.

Ce simptome prezintă cei care fac șoc anafilactic

”Noi ştim să acordăm îngrijiri în cazul unui şoc anafilactic şi am stabilit proceduri la locul de vaccinare pentru a reacţiona în cazul în care este nevoie, a precizat ea. Cele 21 de cazuri au fost înregistrate de CDC la persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 60 de ani – o vârstă mediană de 40 de ani. Aproape toate aceste cazuri au fost tratate cu epinefrină, folosită în mod curent în tratarea alergiilor grave”, a explicat reprezentanta CDC.

Din cele 21 de cazuri cu șoc anafilactic, 19 (90%) au fost înregistrate la femei, iar simptomele s-au manifestat pe o perioadă cuprinsă între două şi 150 de minute de la administrarea vaccinului – o perioadă medie de 13 minute.

Ca simptome, pacienții au prezentat erupţii cutanate, urticarie, o senzaţie de sufocare, umflarea limbii, dificultăţi în respiraţie, umflarea buzelor, o stare de greaţă, o tuse seacă persistentă.

Patru pacienţi (19%) au avut nevoie de spitalizare- trei la terapie intensivă, în timp ce 17 au fost preluaţi de servicii de urgenţă. Niciun deces nu s-a înregistrat, iar toţi pacienţii – mai puţin unul – s-au restabilit până la data prezentării studiului. Nancy Messonnier a anunţat că încă se fac anchete medicale pentru a identifica exact cauzele reacțiilor alergice.