Cei mai periculoși înlocuitori pentru zahăr. Mulți dintre noi îi consumăm în diete. Pot cauza probleme mari de sănătate

04 feb. 2021
Cei mai periculoși înlocuitori pentru zahăr. Mulți dintre noi îi consumăm în diete. Pot cauza probleme mari de sănătate

Persoanele care vor să slăbească, sau persoanele care suferă de anumite boli cronice sunt nevoite de cele mai multe ori să elimine zahărul din meniul lor zilnic. Puțini știu însă că de cele mai multe ori, înlocuitorii aleși pot fi chiar mai periculoși decât zahărul.

În cazul în care nu știai până acum, zahărul nu are prea multe beneficii pentru organismul tău, ba mai mult de atât, el poate spori inflamația din corpul tău. De asemenea, consumul regulat de zahăr, mai ales în cantități mari, poate crea o sensibilitate mai mare în fața mai multor afecțiuni, scrie voxbiz.ro.

Cu ce înlocuim zahărul

Există o multitudine de produse pe piață care pot înlocui zahărul. Există dulciuri pentru diabetici și nu numai, însă cât de sănătoase sunt acestea? Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la aceste două alimente. Sunt mult mai dăunătoare decât zahărul și pot avea efecte negative pe termen lung.

De asemenea, mulți dintre noi nici nu știm că le consumăm, pentru că nu citim eticheta, așa că mare atenție.

Îndulcitorii artificiali sunt primii de care trebuie să ținem cont. Siropul de fructoză, siropul de porumb, sau de glucoză fac mai mult rău decât zahărul. Un expert în nutriție a explicat ce sunt, de fapt, aceste siropuri și ce probleme grave de sănătate pot provoca atunci când sunt consumate regulat.

”Siropul de porumb este facut prin convertirea glucozei din planta in fructoza, un alt tip de zahar. Consumul mare de fructoza sub aceasta forma de sirop concentrat poate cauza problemele la nivelul ficatului”, explica Brooke Alpert, expert in nutritie.

Băuturile fără zahăr, un pericol

Și de băuturile ”fără zahăr” trebuie să ne ferim. Deși considerăm că sunt sănătoase, ele conțin aspartam, care este mult mai periculos decât zahărul și pot genera mai multă poftă de zahăr decât de obicei.

”Creierul tau nu primeste niciodata semnalul ca pofta de zahar i-a fost satisfacuta, asa ca va cere si mai mult”, mai spune specialistul.

Un alt ingredient de care trebuie să ne ferim este uleiul hidrogenat, un alt aliment periculos pe care, din păcate, îl consumăm fără să știm. Unde se ascunde acest ulei? Ei bine, el este prezent în toate produsele de tip fast food precum pizza, burgeri și chiar cartofi prăjiți, așa că este foarte greu să ne dăm seama dacă l-am consumat sau nu.

”Daca nu este vorba despre ulei de masline, de cocos sau alte plante cunoscute, atunci uleiul respectiv nu ne aduce niciun beneficiu, ci dimpotriva”, explică nutritionistul Arianne Perry pentru Byrdie.com.

Uleiul care poate deveni un pericol

Specialistul mai precizează că efectul uleiului hidrogenat poate fi cu adevărat devastator, deoarece organismul nostru depune eforturi uriașe pentru a-l putea procesa. Cu alte cuvinte, există o luptă grea în sistemul nostru digestiv după o astfel de masă, acesta fiind și motivul principal pentru care multe persoane nu se simt chiar atât de bine după ce consumă astfel de produse.

De asemenea,  pe lângă faptul că este un adevărat ”chin” pentru organism, grăsimile din aceste uleiuri pot duce la ridicarea colesterolului și de asemenea, pot crește riscul de apariția bolilor cardiovasculare, niște boli care se pot agrava în timp.