Miere sau zahăr? Cum este corect să bem cafeaua. Medicul Andrei Haidar explică cât de mult conteză acest lucru

23 dec. 2020
Miere sau zahăr? Cum este corect să bem cafeaua. Medicul Andrei Haidar explică cât de mult conteză acest lucru
hot coffee

Foarte puține persoane beau cafeaua amară. Multe optează pentru o cafea cu lapte, un cappuccino, sau de ce nu, un latte machiatto pentru a prelungi momentul. Totuși, indiferent de forma cafelei, modul în care este îndulcită contează foarte mult. Dacă unii aleg să folosească o linguriță de zahăr, alte persoane optează pentru miere. 

Medicul gastroenterolog, Andrei Haidar a vorbit pentru VoxBiz.ro, despre modul în care își consumă cafeaua dimineața. Având în vedere că toți știm deja că zahărul rafinat nu este o alternativă atât de sănătoasă, trebuie să știm că mierea ar putea fi îndulcitorul cel mai sănătos de care avem nevoie.

Miere sau zahăr?

Andrei Haidar preferă cafeaua naturală, proaspăt măcinată, care nu va fi niciodată îndulcită cu zahăr. Medicul a mărturisit că folosește doar miere pentru a o îndulci, iar inclusiv mierea trebuie să nu conțină adaosuri sau să fie pasteurizată.

Un alt secret este faptul că mierea trebuie adăugată atunci când cafeaua nu mai este atât de fierbinte, deoarece riscă să își piardă proprietățile. De asemenea, medicul susține că îndulcirea cafelei cu miere este cea mai sănătoasă variantă pe care oricine o poate folosi pentru a avea o starea de bine.

”Eu aleg să beau mereu cafea pură, măcinată, cafea de care sunt sigur că este naturală. Niciodată nu o îndulcesc cu zahăr, ci cu miere, miere pură, fără adaosuri și care nu a fost supusă pasteurizării. O linguriță sau chiar mai puțin este suficientă.

Am grijă să nu o adaug atunci când cafeaua este foarte fierbinte pentru că-și pierde din proprietăți. Cafeaua îndulcită cu miere este cea mai sănătoasă alternativă pe care o puteți consuma dacă vă place dulce și nu neagră”, a explicat medicul pentru VoxBiz.ro.

Cafea cu lapte și miere

Dacă vă faceți griji că îndulcirea cu miere ar pute strica gustul cafelei, uitați de acest lucru. Mierea de salcâm păstrează aroma cafelei și nu alterează în niciun fel gustul băuturii.

Diferența dintre miere și zahăr

Diferența dintre miere și zahăr este destul de clară. Spre deosebire de zahăr, mierea este bogată în vitamine precum B2, B6 și de asemenea conține și fier. De asemenea, dacă vei consuma o cafea îndulcită cu miere este posibil să te simți mult mai energic, deoarece vitaminele din grupul B asigură aportul energetic necesar corpului, iar combinate cu cafeina, efectul este amplificat.

Spre deosebire de zahăr, consumul zilnic de miere nu are efecte negative asupra organismului, deorece este compusă din zaharuri naturale. Totuși, este bine să optăm pentru o singură lingură de miere atunci când îndulcim cafeaua, deoarece, chiar dacă sunt naturale, zaharurile pot afecta nivelul zahărului din sânge.

Mierea calmează totodată durerile în gât, motiv pentru care este folosită în cele mai multe medicamente pentru răceală și de asemenea, este de mare ajutorul în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice.

Zahărul pe de altă parte, are o serie de consecințe negative atunci când este folosit în exces. Consumul de zahăr poate afecta ficatul și este un element cheie în apariția bolii ficatului gras non-alcoolic.

De asemenea, în cazul diabeticilor care aleg să consume cantități de zahăr, fie ele și mai mici, aceștia s-ar putea confrunta cu probleme cardiace destul de mari.

Un studiu publicat în 2011 arată că o persoană care consumă zahăr în exces s-ar putea confrunta totodată și cu un declin cognitiv, odată cu trecerea în vârstă.