Cea mai periculoasă bacterie. Mulți români nici nu știu că o au în corp. Poate genera afecțiuni extrem de grave

26 ian. 2021
Cea mai periculoasă bacterie. Mulți români nici nu știu că o au în corp. Poate genera afecțiuni extrem de grave
Stafilococ Auriu

În ultima vreme, toți ne-am centrat atenția asupra protecției înpotriva noului coronavirus, uitând că mai există și alte bacterii care sunt extrem de periculoase pentru organismul nostru. Multe persoane nici nu știu că au o astfel de bacterie în corp și își dau seama doar când e prea târziu.

Probabil ai mai auzit până acum de stafilococul auriu. Acesta este un tip de bacterie care se găsește fie pe piele, în nas, dar și în alte părți ale corpului. De asemenea, stafilococul auriu este una dintre bacteriile care produce cele mai multe afecțiuni în organismul uman, asta pentru că de multe ori, nimeni nu știe că are așa ceva în corp.

Cum se transmite

În cazul în care nu știai până acum, stafilococul auriu se regăsește adesea, la nivelul pielii sau al mucoasei nazale la persoanele sănătoase și nu cauzează probleme serioase. Totuși, dacă bacteria ajunge în sistemul circulator, sau în sistemul osos, infecțiile pot avea urmări extrem de grave. Trebuie știut faptul că stafilococul auriu se poatea dezvolta la temperaturi între 18 °C și 40° C, scrie doc.ro.

Probabil vă întrebați acum cum se poate transmise o astfel de bacterie. El bine, simpla atingere a persoanei care are această bacterie este suficientă. Cu alte cuvinte, dacă o persoană cu stafilococ are leziuni la nivelul pielii, această bacterie își poate face loc cu ușurință în țesuturi, sau în sânge, iar de aici pornește și infecția.

O soluție pentru a ne proteja în fața bacteriei este să evităm folosirea la comun a prosoapelor, sau a lenjeriilor de pat ale altor persoane.

Există și persoane care au o predispoziție la infecția cu stafilococul auriu. Este vorba despre cei care suferă de diabet, cancer, boli pulmonare și inclusiv persoanele care au un sistem imunitar scăzut.

Car sunt simptomele

Simptomele care îți arată că ai luat această bacterie sunt foarte simplu de observat. De cele mai multe ori, o astfel de infecție apare pe piele ca o pungă de puroi înconjurată de piele roșie, dureroasă sau inflamația țesutului conjunctiv subcutanat.

Totuși, prezența bacteriei se manifestă diferit în funcție de persoană. Pe lângă inflamația la nivelul pielii, pot apărea pungi de puroi, pot apărea iritații extrem de dureroase la nivelul pielii, iar în cazul copiilor este și febra prezentă, dar și simptomele de greață.

Deși de cele mai multe ori stafilococul auriu nu este un pericol atât de mare, în funcție de gravitatea situației, acesta poate cauza pneumonie, în cazul persoanelor care suferă deja boli pulmonare, însuficiență cardiacă și chiar infecție osoasă. Mare atenție însă, aceste lucruri se întâmplă doar la persoanele care sunt vulnerabile.

Cum previ infectarea

Dacă prezinți unele din simptomele menționate anterior, singura soluție este să mergi la medic pentru a efectua un control. Dacă însă vrei să te protejezi în fața acestei bacterii, există anumite lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru a preveni acest lucru.

Spălarea mâinilor este cel mai important lucru, la fel ca și în cazul infectării cu noul coronavirus. De cele mai multe ori atingem foarte multe obiecte, oameni și uităm acest lucru, punându-ne ulterior mâinile, la gura, la nas și chiar și la ochi.

În cazul în care ai o rană deschisă, bandajele trebuei schimbate de des, iar rănile trebuie acoperite bine, pentru a evita infectarea cu stafilococul auriu.

Prosoapele, lenjeria de pat și chiar și lenjeria intimă trebuie să fie doar ale tale. Evită să folosești aceste lucrui în cazul în care o altă perosană le-a folosit deja.

Hainele sunt și ele un factor de risc, așa că asigură-te că le speli întotdeauna la temperaturi ridicate. Același lucru este valabil și în cazul lenjeriei de pat sau a lenjeriei intime.