Cum te poți infecta cu COVID-19, singur, într-o cameră. Care este adevărata sursă de infecție

03 dec. 2020
Cum te poți infecta cu COVID-19, singur, într-o cameră. Care este adevărata sursă de infecție
O mutație a coronavirusului a fost descoperită în sudul Angliei la 1000 de persoane

Românii sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la infectarea cu noul coronavirus. Multe persoane, printre care și vedete foarte cunoscute susțin că s-au protejat corespunzător și nu înțeleg cum de au ajuns să fie infectate. Un medic a vorbit despe acest subiect și a explicat modul în care o persoană se poate infecta foarte ușor.

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a vorbit despre modalitățile foarte simple prin care oamenii se pot infecta fără să știe cu noul coronavirus. Potrivit specialistului, virusul rămâne în aer și după ce o parte dintre persoane au părăsit încăperea. Astfel, riscul de contaminare nu dispare în momentul în care oamenii au ieșit din cameră, a explicat medicul.

De asemenea, el a mai menționat că activitatea în aer liber nu este deloc periculoasă.

”În general, activitatea în aer liber nu este o sursă semnificativă de infecție. Ce se poate întâmpla în aer liber este ca doi oameni să stea de vorbă o oră, să spunem, unul lângă altul, să nu aibă mască sau să aibă un grad înalt de infectare și să se poată infecta. Noi ne infectăm dacă stăm mai mult de 10 minute în proximitate, indiferent dacă e în aer liber sau în spațiu închis”, a explica medicul la B1 Tv.

Cum ne infectăm într-un spațiu închis

Octavian Jurma a explicat și ce se întâmplă atunci când suntem într-un spațiu închis. Potrivit acestuia, chiar dacă suntem singuri într-o încăpere, respirăm aerul pe care l-a respirat și persoana dinantea noastră, iar acest lucru face ca infectarea cu noul coronavirus să se producă mult mai ușor.

El a mai menționat că masca de protecție rămâne singura salvare în astfel de situații pentru a ne putea simții în siguranță.

”Dacă suntem în spațiu închis, problema este că acolo se acumulează în aer particule care poartă acest virus și atunci noi putem să respirăm acest aer și dacă cineva a părăsit încăperea. De aceea este mult mai periculoasă petrecerea timpului în aceste spații închise care are loc în mod natural, mai ales dacă ai fost afară și se întorc toți zgribuliți și stau la povești.

Este un lucru perfect normal și natural, dar care, în același timp, poate să răspândească virusul în aceste condiții pentru că toți declară că au respectat întocmai măsurile. În general, infecția se întâmplă acum în casele noastre sau în spațiile închise, unde, dintr-un motiv oarecare nu purtăm mască – poate luăm cina sau ne simțim în siguranță cu niște oameni care ne spun că ei sigur nu sunt infectați. Aici e problema, nu neapărat pe pârtii și în spațiul liber, ci ce se întâmplă după”, a mai spus specialistul.