Ce salariu primesc angajații celei mai inutile instituții de stat. Încasează lunar sume colosale, însă acest lucru nu va mai dura mult

Ce salariu primesc angajații celei mai inutile instituții de stat. Încasează lunar sume colosale, însă acest lucru nu va mai dura mult

Claudiu Năsui, noul ministru al Economiei scoate la lumină detalii neștiute din interiorul, CNIT, o companie de stat din subordinea Ministerului Economiei. Compania are foarte puțini angajați, însă salariile întrec orice fel de așteptare.

Ministrul Economiei, susține, într-o postare pe facebook că una dintre cele mai inutile instituții de stat a cheltui în doar un an aproape 4,7 milioane de lei pentru doar 20 de salarii.

Cea mai inutilă instituție de stat

Pentru cei care nu știu prea multe lucruri despre CNIT, aceasta este o companie din subordinea ministerului economiei, care are rolul de a se ocupa de cursuri pentru specializarea personalului din turism. Cu alte cuvinte, cursuri de turism de stat.

Având în vedere sumele imense care au fost cheltuite anul trecut, Claudiu Năsui a anunțat că va trimite Corpul de Control la această instituție, deoarece această situație este inadmisibilă și nimeni nu trebuie să ”își bată joc de banii contribuabililor.

”Nu mai trebuie să acceptăm să-şi bată cineva joc de banii contribuabililor.

Acum câteva zile, Digi24 a reluat un reportaj care îmi scăpase. CNIT, o companie de stat din subordinea ministerului economiei, nu face nimic pe bani mulţi.

Compania există de mulţi ani şi ar trebui, în teorie, să se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat.

Iată cam cum arată compania în cifre. Da, citiţi bine. Zerourile sunt activitatea pentru ceea ce ar fi trebuit să facă firma de stat”, a anunţat ministrul Economiei pe Facebook.

Care este salariul mediu în cea mai inutilă instituție de stat

Claudiu Năsui a mai precizat că deși instituția trebuie doar să livreze cursuri, aceasta a organizat în anul 2012 doar trei cursuri. În ceea ce privește salariul mediu încasat de cei care lucrează în această comapnie, aceștia nu câștigă mai puțin de 19.500 de lei pe lună.

Cheltuieli CNIT perioada 2012-2019

Cheltuieli CNIT perioada 2012-2019

El a mai subliiniat faptul că nu este prima oară când cineva își îndreaptă atenția asupra acestei companii de stat. Se pare că în anul 2015, CNIT a mai fost încă odată în vizorul Corpului de Control.

”În teorie, trebuia să livreze cursuri. În realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri şi au format un număr de 47 de persoane. Din 2012.

Compania a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative. Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de ~19.500 lei pe lună. Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală.

Evident, nicio companie privată nu şi-ar permite asemenea costuri. Ar fi dat faliment demult, dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviţi falimentul, pe banii contribuabilului. Ieri am trimis corpul de control acolo. Este inacceptabil.

Făcând asta, am aflat şi că această companie a mai fost în vizorul corpului de control în 2015. Am cerut raportul de control şi l-am făcut public pe site-ul ministerului”, a mai scris Năsui.

Impozitarea muncii trebuie redusă

În contextul celor menționate anterior, ministrul Muncii a anunțat că își dorește reducerea impozitării muncii în România. El consideră că acest lucru ar fi soluția salvatoare pe care o așteaptă sute de români și care ar putea scoate din sărăcie milioane de persoane.

Totuși, potrivit ministrului, va mai dura cel puțin un an până când acest lucru ar urma să fie posibil.

”Proprietatea de stat duce la indolenţă din partea administratorilor vremelnici. Nu au o viziune de termen lung pentru companii sau pentru proprietăţile statului, iar bugetul pare un sac etern fără fund. Nu mai bine lăsăm noi banii la oamenii care muncesc în ţara asta? Decât să tot acoperim găuri negre şi să lăsăm diverse grupuri să paraziteze activele statului?

De aceea trebuie să reducem impozitarea muncii în România. Să eliminăm taxarea pe salariul minim, o măsură care ar activa sute de mii de români şi ar scoate din sărăcie aproape imediat milioane. Din păcate, vom începe abia din 2022, tot e ceva.

Nu scriu ca să mă plâng, dar nu voi face rabat de la a prezenta adevărul fix aşa cum este el. Sunt foarte multe de făcut în minister. Azi încep ziua a 7-a de ministeriat. Vă voi ţine la curent cu tot ce găsim şi cum procedăm pentru a depăşi toate obstacolele”, a mai scris Claudiu Năsui.