Adevărul despre Ion Țiriac. Cum a ajuns unul dintre cei mai bogați oameni din România. Detaliul pe care presa străină la observat

28 dec. 2020
Adevărul despre Ion Țiriac. Cum a ajuns unul dintre cei mai bogați oameni din România. Detaliul pe care presa străină la observat
Sursa foto: Top Antreprenori

Ion Țiriac are o poveste înduioșătoare de viață. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca un om cu o copilărie atât de dificilă să ajungă atât de departe, însă se pare că totul este posibil atunci când știi unde vrei să ajungi. Milionarul a povestit chiar el ce l-a ambiționat să își urmeze visul.

Ion Țiriac are 81 de ani și este unul dintre cel mai bogați oameni din România. Deține mai multe afaceri atât în domeniul auto, imobiliar, sportiv, dar și în domeniul energiei. Totuși, dincolo de reușitele sale pe plan financiar, milionarul a trăit într-o familie foarte modestă, iar acesta a fost și factorul cheie care l-a impulsionat să ajungă unde este astăzi.

Spre deosebire de alți milionari, Ion Țiriac și-a luat viața în propriile mâini încă de la 13 ani.

Drumul spre succes al lui Ion Țiriac

Ion Țiriac s-a născut în primăvara anului 1939, la Brașov, într-o familie simplă. La doar zece ani, acesta și-a pierdut tatăl, iar având în vedere veniturile modeste ale mamei sale, fostul sportiv a fost nevoit să muncească de la o vârstă fragedă.

La doar 13 ani, acesta s-a angajat la o fabrică de camioane, iar așa cum spunea el ”foamea” a fost cea care l-a motivat să lucreze din greu pentru a asigura cele necesare familiei sale.

„M-a ajutat foamea. E greu sa va spun eu, pentru ca e greu sa va identificati cu anii 50, cum faceai sa obtii un colac sau o bucata de paine. Trebuia sa inventezi tot felul de lucruri. Primele comerturi pe care le-am facut era sa iei de la Moscova doua ceasuri Pobeda si sa le vinzi in tara cu 2 lei, iar cu 2 lei sa cumperi 4 sticle de coniac si sa le vinzi la Moscova cu 6 lei si asa mai departe”, mărturisea Ion Țiriac pentru Libertatea în urmă cu ceva timp.

Nu a durat mult și milionarul a început să joace tenis de masă, apoi a început practicare de hochei pe gheață, iar la final, a ajuns la tenisul de câmp la doar 15 ani.

Ion Țiriac jucând tenis în tinerețe

„Prima data cand am luat o racheta de tenis in mana a fost cu cateva zile inainte sa fac 15 ani. A fost un moment ce mi-a schimbat viata. Chiar daca eram un atlet bun, nu eram deloc talentat. Asa ca a trebuit sa muncesc precum un caine pentru tot restul vietii mele”, povestea Țiriac.

Totuși, pentru că petrecea destul de mult timp la antrenamente, el a neglijat școala, fiind exmatriculat în liceu. Oamenii valoroși însă, nu l-au lăsat la greu, așa că fostul sportiv a reușit să termine două clase în doar patru luni.

Cum a terminat Țiriac liceul

El a vorbit deschis despre faptul că nu a reușit să își termine liceul la timp, dar și despre persoanele care i-au fost de ajutor și l-au susținut în visul pe care îl avea atunci.

“Pot să-mi exprim încă o dată public recunoştinţă în faţa familiei Maurer ( n.r. Ioan Gheorghe Maurer, fost prim-ministru în epoca Ceauşescu). Cum la o vârstă foarte fragedă am început să joc tenis cu dumnealui, ştia situaţia mea. La un moment dat, m-am dus la cadre la Ministerul Tineretului şi Sportului şi mi-au spus: Domnule, dumneata nu mai ai paşaportul. Eu am reacţionat: Sunteţi nebuni?! Eu mâine trebuie să plec la Moscova, spuneţi-le şefilor.

Cum să nu am eu paşaport, ce, am omorât pe cineva?! Maurer dăduse ordin să-mi ia paşaportul până nu termin liceul. Ei, în patru luni de zile am terminat şi a IX-a şi a X-a şi Bacalaureatul. Si pe urma mi s-a spus: Uite paşaportul, dar ce facultate vrei să faci?”, spunea Ion Ţiriac, la Europa FM” în emisiunea „La Radio cu Andreea Esca”.

Deși a terminat studiile la Institutul de Cultura Fizică din București, sportul a rămas o prioritate, iar împreună cu Ilie Năstase, cele două legende ale României au ajuns faimoase în întreaga lume.

Între 1958 și 1964 Țiriac a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck și la Campionatele Mondiale. Același tuscces a continuat până la finele anilor 70.

În anul 1980, Țiriac a decis să devină antrenor și a antrenat mulți sportivi de top.

Ce afaceri are Ion Țiriac

Ion Țiriac este unul dintre cei mai mari afaceriști din România. Odată cu încheirea activităților sportive, milionarul a trecut la afaceri serioase care îi aduc mai mulți bani decât s-ar fi așteptat vreodată.

În anul 1990, Ion Țiriac a înfiițat Banca Comercială Ion Țiriac, care se numeslte în prezent Unicredit Țiriac. S-a extins rapid, iar în doar cîțiva ani a reușit să dețină sucursale în mai bine de zece țări din întreaga Europă.

Piața financiară nu i-a fost suficientă. Ion Țiriac s-a implicat și în comerțul cu combustibilii solizi, lichizi și gazoși după ce acesta a înființat compania Oil Energy Trading.

Cu alte cuvinte, asigurările și serviciile bancare sunt principalele surse de venit ale fostului jucător de tenis.

Ion Țiriac rămâne însă o persoană cotroversată, în special pentru presa străină. O publicație poloneză aminte în urmă cu câțiva ani de o situație ciudată în care milionarul a fost implicată. Detaliul este observat de puțină lume.

Potrivit sursei citate, pe vremea când avea doar 23 de ani. Ion Țiriac a fost rugat de un fotograf să zâmbească pentru o fotografie. El a refuzat însă și chiar și în prezent, prietenii săi susțin că nu l-au văzut niciodată zâmbind.