Cât de periculoasă este rețeaua Wi-Fi? Ce ți se poate întâmpla atunci când intri pe internet

04 feb. 2021
Cât de periculoasă este rețeaua Wi-Fi? Ce ți se poate întâmpla atunci când intri pe internet
Rețea Wi-Fi

De când au apărut  rețelele Wi-Fi aproape că am uitat de cablul de internet de care aveam nevoie atunci când doream să intrăm pe internet. Puțini știu însă cât de periculoasă poate fi această rețea și ce ni se poate întâmpla atunci când o folosim.

Odată cu pandemia, tot mai multă lume stă acasă, drept urmare, rețeaua Wi-Fi lucrează la capacitate maximă. Totuși, este bine să știm ce riscuri implică acest lucru. În ultima perioadă, hackerii s-au îndreptat spre aceste rețele, iar acest lucru ar putea fi periculos pentur utilizatori.

Cât de periculoasă poate fi rețeaua Wi-Fi?

Specialiștii Telekom trag un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, puțin abordat în ultima vreme. Vasile Voicu, Manager Security în cadrul companiei, susține că tentativele phishing au crescut cu 600% în perioada pandemiei.

Cu alte cuvinte, amenințări cibernetice au crescu uluitor în perioada pandemiei, iar cele mai multe s-au îndreptat către sectorul financiar-bancar. Totuși, nici utilizatorii obișnuiți nu au fost uitați de hackeri. În acest context, este important să ne securizăm rețelele Wi-Fi de acasă, mai ales când știm că lucrăm.

”Am văzut că tentativele de phishing au crescut cu 600% în ultimele opt luni ale anului trecut faţă de perioada precedentă pe fondul unei securităţi reduse a reţelelor de Wi-Fi de acasă. La birou, experţii IT asigurau calitatea comunicaţiilor şi securizarea acestora.

Acasă, practic, anagajaţii sunt cei care trebuie să aibă grijă într-o mare măsură şi să se protejeze ei înşişi, pentru că nu se pot baza în întregime pe soluţiile furnizate de companii. Atacurile de tip „man în the middle” pot afecta reţelele Wi-Fi de acasă mai ales în cazurile unei securităţi scăzute”, a spus Vasile Voicu.

Ce se întâmplă când folosești internetul acasă 

Probabil te întrebi acum ce se poate întâmpla atunci când folosești rețeaua de Wi-Fi de acasă. Ei bine, pe primul loc în topul amenințărilos se numără securitatea redusă a rețelei de acasă, iar locul doi este ocupat de dimensionarea necorespunzătoare a accesului prin VPN. Există și o a treia amenințare de care trebuie să ținem cont, care este legată de autentificare şi de politicile de acces.

”Plecarea forţei de muncă de la birou acasă a condus la nevoia de a avea acces securizat la o reţea VPN (…) Majoritatea organizaţiilor se confruntă cu o creştere a ameninţărilor cibernetice în momentul de faţă”, spune expertul, pentru playtech.ro.

Există o soluție? Ei bine da. Pentru a reduce la minimum accesul neautorizat de la distanţă la infrastructură, companiile trebuie să aibă politici de securitate şi instrumente tehnice prin care acestea să fie implementate, a mai menționat acesta.

De asemenea, în cazul în care există orice fel de încercare de acces la infrastructura internă cu instrumente neautorizate, acest lucru trebuie tratat ca un risc major de securitate și drept urmare trebuie blocat.

Vasile Voicu este de părere că toate companiile ar trebui să țină cont de o ”educație” a utilizatorilor pentru ca astfel de probleme să fie eliminate.