Acest lucru a devenit ilegal. Ce nu vor mai putea face de acum utilizatorii rețelelor de socializare

26 ian. 2021
Acest lucru a devenit ilegal. Ce nu vor mai putea face de acum utilizatorii rețelelor de socializare
Utilizator online

Schimbări majore la capitolul rețele de socializare. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că deschiderea unui cont cu numele altei persoane pe o rețea de socializare este considerată o infracțiune, care se va pedepsi ca atare. 

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis lun că de acum, în momentul în care o persoană va deschide un cont fals pe o rețea de socializare, folosind numele altei persoane, acest lucru va fi considerat o infracțiune.

5 ani de închisoare pentru un cont fals

Conform codului penal, infracțiunea se încadrează la fals informatic și este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare. La scurt timp după ce motivarea hotărârii va fi publicat în Monitorul Oficial, aceasta va deveni obligatorie pentru toate instanțele de judecată din țară.

”Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată pe site-ul ÎCCJ.

Cazul care i-a motivat pe magistrați

Decizia luată de magistrați nu este una întâmplătoare. Acasta vine în contextul în care, în urmă cu câteva zile, Instanța supremă a admis sesizarea Curții de Apel Brașov, care judecă un dosar în care un bărbat a încărcat un clip indecent și poze de același tip cu fosta sa iubită pe un site pentru adulți.

Pe lângă imaginile postate, acesta a creat un cont fals pe rețeaua de socializare Facebook cu numele femeii și a distribuit materialele menționate în mediul online, lucru care a afectat-o major pe femeia în cauză.

Pedeapsa a fost una pe măsura faptei. În primă instanță, a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare. Pe lângă anii de închisoare, bărbatul este nevoit să îi plătească daune morale femeii în valoare de 100.000 de lei.

Nu este prima oară când în România se întâmplă un astfel de caz. Mai multe vedete au raportat pe rețelele de socializare că există conturi care le poartă pozele și se folosesc de identitatea lor, însă acum, legea se va ocupa de aceste lucruri, aplicând pedepsele necesare.