Cât de eficient este vaccinul produs de Pfizer. Dovada pe care o aștepta întreg globul

26 feb. 2021
Cât de eficient este vaccinul produs de Pfizer. Dovada pe care o aștepta întreg globul

Marea majoritate a românilor s-a vaccinat cu vaccinul produs de Pfizer și Biontech, însă cât de eficiente sunte aceste vaccinuri și cum ne protejează în fața virusului? Un studiu amplu elimină complet fricile tuturor celor vaccinați.

Israel a realizat un studiu amplu cu privire la eficiența vaccinurilor anti-covid. Conform rezultatelor, vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 94% împotriva cazurilor simptomatice de Covid-19.

Cât de eficient este vaccinul Pfizer

Rezultatele studiului nu sunt singulare. Cercetătorii nu au făcut altceva decât să confirme datele demonstrate de majoritatea studiilor clinice și rolul crucial al campaniilor de vaccinare pentru a pune capăt pandemiei, informează AFP.

Unul dintre autorii studiului s-a declarat încântat de demonstrarea eficacității vacinului cu care milioane de oameni s-au vaccinat deja.

”Aceasta este prima dovadă evaluată de colegi a eficacității unui vaccin în condiții reale”, a declarat Ben Reis, unul dintre coautorii studiului publicat miercuri, pentru AFP.

Datele care crează panică

Studiul amplu a fost început datorită panicii care s-a răspândit în rândul populației. Unele date îi sperie pe oameni, iar încrederea în vaccinurile anti-covid nu este atât de mare pe cât se așteptau specialiștii.

Ultimele date sunt deci foarte importante pentru a amplifica gradul de încredere în procesul de vaccinare. În contextul în care nu vin neapărat dintr-un mediu controlat de testare, dintr-un număr de câteva mii sau zecii de mii de persoane vaccinate, abia acum poți vedea cât de bun este un vaccin sau nu.

Cum a fost realizat studiul

Probabil vă întrebați cum a fost demarat acest studiu și de ce tocmai în Israel. Ei bine, Israelul este singura țară care are un număr destul de mare de persoane vaccinate, doar cu Pfizer/BioNTech.

Astfel, de abia acum s-a putut măsura în condiții reale eficiența respectivei soluții de imunizare, pe o varietate mai mare de oameni și tipologii medicale, luând în calcul și provocările logistice din spatele livrării vaccinului.

Câți oameni au fost implicați în acest studiu? Ei bine, în final, studiul a fost realizat folosind date de la aproximativ 1,2 milioane de persoane tratate de una dintre cele mai mari organizații din domeniul sănătății din Israel (Clalit Health Services), în perioada 20 decembrie 2020 – 1 februarie 2021, iar rezultatele au fost pe măsura așteptărilor.

Impactul vaccinării

Conform rezultatelor, aproape 600.000 de persoane care au primit vaccinul au fost ”asociate” foarte riguros cu alte 600.000 de persoane care nu primiseră injecția și care prezintă caracteristici foarte similare în ceea ce privește sexul, vârsta, dar și comorbiditățile și localizarea.

Concluziile au fost obținute prin compararea celor două grupuri. Autorii au arătat astfel că vaccinarea a redus incidența cazurilor simptomatice de Covid-19 cu 94%, cazurile severe de boală cu 92% și spitalizările cu 87%.

Un lucru important de știut este timpul de eficacitate. Noam Barda, unul dintre cei doi autori principali, a mărturisit că ”s-a observat un efect destul de semnificativ chiar înainte de a doua doză”, lucru care înseamnă o singuranță în plus atât pentru cercetători, dar și pentru persoanele vaccinate.