Ce efect au cartofii prăjiți asupra organismului? Cercetătorii au descoperit ce boală gravă pot declanșa dacă sunt consumați în acest fel

Ce efect au cartofii prăjiți asupra organismului? Cercetătorii au descoperit ce boală gravă pot declanșa dacă sunt consumați în acest fel
Cartofi prăjiți

Știm cu toții că alimentele prăjite sunt cele mai delicioase. Cartofii prăjiți, șnițelele, dovleceii, dar și multe altele sunt o adevărată încântare pentru simțurile noastre. Puțini știu însă ce se ascunde în spatele gustului preferat de milioane de români.

Delicios nu înseamnă întotdeauna și sănătos. Aceasta ar putea fi fraza care spune totul despre alimentele prăjite. Cercetătorii au descoperit că acestea pot favoriza apariția anumitor afecțiuni care pot duce la deces.

Cât de periculoase sunt alimentele prăjite

Un nou studiu realizat în China arată că un consum regulat de alimente prăjite este asociat direct cu un risc crescut de boli de inimă şi accident vascular cerebral. Cu alte cuvinte, cei care fac deja o rutină din consumul cartofilor, sau a cărnii prăjite pot fi în mare pericol.

Confrom studiului, publicat în această săptămână în jurnalul șiințific Heart, probabilitatea de a dezvolta astfel de probleme de sănătate în cazul acestor persoane creşte cu fiecare porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână.

Studiul realizat a fost unul complet, în care s-au analizat alte 19 studii publicate anterior. De asemenea, cercetătorii au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral.

Studiile au demonstrat pericolul

Probabil vă întrebați ce au constat cercetătorii după o analiză atât de lungă. Ei bine, în final, conform datelor analizate, spre deosebire de subiecţii a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare au prezentat un sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore.

În plus, același persoane au înregistrat și un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă.

Totuși, autorii studiului mai au o serie de semne de întrebare nerezolvate. Aceștia au mai menționat că la momentul actual nu este încă clar modul în care alimentele prăjite pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, însă sunt posibile mai multe explicaţii.

Cu alte cuvinte, potrivit acestora, un lucru important de știut este faptul că alimentele prăjite sunt bogate în aşa-numiţii acizi graşi trans, nocivi, din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea în procesul de prepare. Când vine vorba de prăjire, acest proces stimulează producţia unor substanţe chimice secundare, care pot declanşa un răspuns inflamator în organism.

De asemenea, de cele mai multe ori, alimentele bogate în sare, cum ar fi puiul prăjit şi cartofii prăjiţi, sunt servite alături de băuturi îndulcite cu zahăr, iar acest lucru poate crește pericolul la o singură masă.

Ce spune Mihaela Bilic

Nutriționstiul Mihaela Bilic a vorbit și ea despre pericolul alimentelor prăjite, în special cartofii prăjiți, care sunt favoriții tuturor. Aceasta preciza că pericolul nu este cel periculos, ci cantitatea.

Cu alte cuvinte, dacă știm să ne abținem și mâncăm suficient, putem ține întreaga situație sub control și în același timp putem avea o stare de bine, dar și silueta dorită.

”E o chestiune de nuanţă. Ne plac cartofii prăjiţi cu şniţel. Un cartof întreg absoarbe uleiurile vegetale şi va avea de 4-5 ori mai multe calorii atunci când devine prăjit. Uleiul e cea mai concentrată substanţă nutritivă. Este mai hrănitor, dar unor copii nu le face bine la siluetă.

Produsul nu e toxic, doza face otrava. Orice lucru în exces sau prea des poate să aducă probleme. Dar de siluetă, nu de sănătate. Puţin probabil să ne îmbolnăvim de la cartofi prăjiţi sau șnițel”, mărturisea Mihaela Bilic, la Adevărul Live.