Alimentele din comerț pline cu plumb. Pot provoca intoxicație severă. UE a transmis României să le scoată de pe piață, dar ele încă se găsesc în magazine

13 aug. 2021
Alimentele din comerț pline cu plumb. Pot provoca intoxicație severă. UE a transmis României să le scoată de pe piață, dar ele încă se găsesc în magazine

Dublul standard la alimente face ca Românie să fie și mai expusă decât alte state membre ale Uniunii Europene. După numeroase studii și analize, oficialii de la Bruxelles au ajuns la concluzia că pe piață în acest moment se găsesc prea multe alimente bogate în plumb. Astfel începând cu 30 august, acestea trebuie să dispară de pe piață.

Mai exact, producătorii  trebuie să adapteze cantitatea de plumb la noile norme europene. Vizate sunt alimentele pentru bebeluşi, legumele, fructele, cerealele, peştele şi alte produse alimentare.

Medicul Simona Carniciu, specializată pe diabet și boli metabolice a explicat ce înseamnă atunci când consumăm alimente bogate de plumb și a trasnmis că acest metal este deosebit de periculos. Tocmai de aceea trebuie evitate produsele care-l conțin.

Alimentele care conțin plumb

„Din fericire, nu prea mai sunt multe alimente care să conţină, sau să fie fabricate în procesul lor de fabricaţie, să se folosească plumb, dar totuşi trebuie să fim atenţi. De exemplu, în momentul de faţă, pentru preparatele de lapte la sugari, pentru laptele crud. Mai sunt, de exemplu, condimente, cum ar fi curcuma, care la fel, în procesul de fabricaţie se folseşte plumb, sau diverse alte produse. Din fericire, acestea sunt din ce în ce mai puţine, pentru că la nivel internaţional, deja s-au luat măsuri, de mai mult de zece ani şi nivelurile de plumb care se regăsesc în produse de genul sunt foarte reduse la nivel internaţional.

Era cazul să ne aliniem şi noi, pentru că acesta poate fi destul de periculos, întrucât, de la probleme de neurotoxicitate, până la intoxicaţii acute, cancere, sau probleme destul de serioase de sănătate. Ele pot apărea în cazul în care se consumă pe o perioadă destul de constantă, sau chiar şi lungă.

Pericolul este cu atât mai mare pentru copii, pentru că aceştia în timpul creşterii, este foarte bine să nu ajungă să fie contaminaţi cu metale grele, în general. Pot să vă spun că în România, deşi produsele sunt din ce în ce mai puţine, încă se regăsesc intoxicaţii cu plumb, din ce în ce mai rare din fericire, dar, aşa cum am observat chiar în teza mea de doctorat, aceste metale grele se depozitează la nivelul celulelor grase, adipocitele. Marea lor majoritate sunt localizate la nivel abdominal. Aţi observat că este ultima bucată de grăsime care dispare din organism, tocmai pentru a proteja organismul de invazia unor metale grele care sunt depozitate acolo: plumb, arsenic, mercur şi alte substanţe care se regăsesc acolo.”, a spus doctorița la Antena 3.

Ce simptome apar la intoxicația cu plumb

Medicul primar Simona Carniciu a făcut și o listă a simptomelor intoxicației cu plumb, care nu sunt deloc plăcute. Mai grav este că acest tip de problemă apare în timp și practic consumatorul nici nu realizează la ce se expune. Abia când încep să apară semne, realizează că ceva nu este în regulă.

„Simptomele de intoxicaţie cu plumb dacă sunt clare, sunt destul de zgomotoase. Poate să apară probleme neurologice, dar din fericire, intoxicaţia cu plumb nu este acută în ziua de astăzi, pentru că expunerea la plumb, nu este atât de des întâlnită. Din fericire, dacă există simptome uşoare de neurotoxicitate, adică sunt probleme de atenţie, de mişcări ale membrelor inferioare, superioare sau copilul manifestă alte probleme neurologice, se pot gândi şi la intoxicaţii, dar se ştie că acestea nu vor fi acute, vor fi mai degrabă rezultatul unor intoxicaţii prelungite”, a explicat Simona Carniciu, medic primar diabet și boli metabolice.