Ați mai auzit până acum câte ceva despre sindromul Skeeter? Într-adevăr, numele acestuia nu este cunoscut publicului larg, însă în esență vorbim despre reacția alergică severă la mușcăturile de țânțari.
Cum este vară, țânțarii sunt prezenți mai peste tot, în special în perioada serii, așa că trebuie să ne protejăm corespunzător. Reacțiile alergice diferă de la o persoană la alta, iar în unele cazuri putem vorbii de situații extrem de grave.
Sindromul Skeeter este rezultatul unei reacții alergice la proteinele din saliva țânțarilor, spun cercetătorii. Cu alte cuvinte, vorbim despre o reacție inflamatorie destul de rară, care apare la câteva ore după mușcătura de țânțar.
Cum se manifestă? Ei bine, persoana înțepată va constata o umflare a pielii pe o porțiune mai mare, senzație de căldură, mâncărime, roșeață, iar în unele cazuri chiar și durere, scrie Academia Americană de Alergie, Astm și Imunologie.
Victimele perforate ale țânțarilor sunt în primul rând bărbații, femeile însărcinate, dar și persoanele obeze, cele cu grupa de sânge 0 și cele care au depus reent un efort fizic. Mare atenție și la copii, căci ei pot dezvolta cel mai ușor acest sindrom.
Cât despre simptome, la scurt tupă mușcătura țânțarului se declanșează inflamarea pielii. Ea persistă în jur de 20 de minute, iar în cazul sindromului Sketter lucrurile sunt mai diferite.
Disconfortul durează mai mult, porțiunea de piele umflată este mai mare și progresează în câteva zile. Spre deosebire de mușcăturile normale, în cazul acestei reacții se poate resimți senzația de durere și de căldură.
Simptomele îngrijorătoare sunt vânătăile în zona mușcăturii, mâncărime pe o suprafață prea mare de piele, limfangită, dar și respirație îngreunată.
În cazuri mai grave, se poate ajunge la febră, dureri de cap, vărsături, dar și oboseală, iar cei care resimt aceste simptome trebuie să meargă la medic în cel mai scurt timp.