Ai frisoane, dar nu ești răcit? Care sunt cauzele și când trebuie să te îngrijorezi

01 mart. 2021
Ai frisoane, dar nu ești răcit? Care sunt cauzele și când trebuie să te îngrijorezi
Simptome frisoane

În general resimțim senzația de frisoane atunci când suntem răciți, însă dincolo de răceală, frisoanele pot fi un semnal de alarmă atunci când suferim de boli extrem de grave.

În cazul în care nu știai până acum, există situații când frisoanele sunt cauzate de boli autoimune sau chiar de cancer sau SIDA, afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar.

Frisoanele pot ascunde boli

Dr. Iuliana Avădanei, medic de medicină generală cu competențe în homeopatie, a vorbit despre bolile grave care se pot ascunde în spatele frisoanelor.

”În cele mai dese cazuri, frisoanele sunt provocate de expunerea la frig, infecții virale și bacteriene (gripa, răceala, pneumonia, gastroenterita, meningita, mononucleoza infecțioasă, infecții streptococice, infecții ale tractului urinar, septicemie, malarie, tuberculoză), menopauza, reacții la medicamente (antibiotice, medicamente pentru tratamentul convulsiilor), boli autoimune (lupus eritematos sistemic), stresul, malnutriția, hipotiroidismul, diabetul zaharat, sistemul imunitar scăzut la bolnavii care au SIDA sau cancer,” a explicat dr. Iuliana Avădanei, pentru Rador.

Cauzele frisoanelor

Probabil te întrebi ce se întâmplă în corpul tău când ai aceste frisoane și care ar putea fi cauzele.  Ei bine, ele pot fi și un efect secundar al unora dintre medicamente, mai ales dacă acestea vor fi administrate în mod abuziv.

În cazul unor astfel de simptome, există și efecte mai grave cum ar fi grața, vărsăturile, somnolența, dar și insomnia.

Ce se întâmplă în organismul tău

Ce se întâmplă în organismul tău când ai frisoane? Ei bine, în cazul în care nu știai până acum, temperatura corpului se menține constantă datorită echilibrului dintre termogeneză și termoliză.

Întreg echilibrul este asigurat de funcționarea centrilor termoreglatori, situați în hipotalamus. În producerea de căldură, adică termogeneză, intervin procesele biochimice, căldura fiind rezultatul proceselor de oxidare din organism, mai ales prin activitatea musculară și glandulară.

De cealaltă parte, în pierderea de căldură, adică termoliza, intervin mecanisme fizice, căldura pierzându-se prin piele, plămâni, rinichi.

Ei bine, atunci când ai frisoane cresc combustiile și termogeneza. La aceste fenomene asociate se adaugă vasoconstricție cutanată și paloare prin care organismul se opune pierderii mari de căldură.