Aceste medicamente sunt un pericol pentru persoanele infectate cu noul coronavirus. Un medic a explicat riscurile

30 nov. 2020
Aceste medicamente sunt un pericol pentru persoanele infectate cu noul coronavirus. Un medic a explicat riscurile

Odată cu creșterea numărului de cazuri din România, cei mai mulți români aleg să apeleze la vitamine sau diverse suplimente alimnetare pentru a se proteja de virus. Mare atenție însă dacă ați fost confirmați pozitiv, un medic trage semnalul de alarmă.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist la Spitalul Militar „Carol Davila”, trage un semnal de alarmă cu privire la utilizarea antibioticelor în cazul infectării cu noul coronavirus. El susține că tratamentul anti-covid se face pe baza unor date clinice ale pacientului.

„În cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 critice, care sunt ventilate, vorbim în general de o terapie antibiotic empirică, bazată pe nişte criteria probabilistice care ţin de datele clinice ale pacientului, de datele de laborator, de aspectul imagistic şi de evoluţia sub tratament.

Însă, de cele mai multe ori, procentul de cazuri care se internează şi cu suprainfecţie bacteriană este mic şi, într-adevăr, este undeva la sub 10%. Din punct de vedere practic, clinic, este foarte greu să excludem de fapt o infecţie bacteriană, şi atunci la un pacient care poate avea o evoluţie rapid nefavorabilă de cele mai multe ori clinicienii doresc să acopere şi această probabilitate de infecţie bacteriană”, a spus medicul, pentru DC News.

Fără tratamente nejustificate

Pentru a evita situațiile în care persoanele se tratează singure, medicul a transmis un mesaj clar pentru pacienți. Acesta subliniază faptul că ”tratamentul cu antibiotice nejustificat” nu aduce niciun beneficiu pacientului, din contră, acesta ar putea genera chiar probleme majore din punct de vedere al sănătății.

El susține că persoanele infectate trebuie să fie extrem de atente atunci când vor să apeleze la alte antibiotice.

”Însă mesajul nostru este cât se poate de clar: tratamentul cu antibiotice nejustificat, administrat unui pacient care nu are nevoie şi care este doar în stadiul de infecţie virală, nu aduce beneficii clinice. Dimpotrivă, poate să genereze selectarea unor germeni cu rezistenţă la antibiotice care, ulterior, pot să fie cauza unei infecţii pe care pacientul o dezvoltă în perioada imediat următoare sau, mai departe, pacientul la rândul lui poate să răspândească acele bacterii cu rezistenţă la tratamentele antibiotice.

Din acest motiv, utilizarea antibioticelor responsabil vine la pachet cu respectarea strictă a tuturor măsurilor de prevenire şi de limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, iar cel mai important lucru rămâne igiena mâinilor”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.