Premieră națională. Renumitul chirurg Victor Costache și echipa lui au salvat un copil de 15 ani, după ce au reușit să realizeze

14 aug. 2021
Premieră națională. Renumitul chirurg Victor Costache și echipa lui au salvat un copil de 15 ani, după ce au reușit să realizeze

Viață unui copil român de 15 ani a fost salvată în urmă unei intervențîi de transplant a unei homogrefe pulmonare. Donatorul a fost un bărbat de 47 de ani din Germania, decedat în urmă unui accident vascular cerebral. 

Intervenția a fost o premieră pentru medicină din România iar aceste proceduri se realizează numai în câteva centre specializate din întreagă lume. Operația pe cord deschis care a durat șase ore a fost realizată de către echipa coordonată de către Prof dr Victor Costache în Brașov.

Din echipa medicală au făcut parte dr Vladimir Voth (Stuttgart), dr Mihail Chiloflischi,dr Cristina Pitiș, dr Felix Fărcaș, Pavel Heighi (Stuttgart), Sebastian Oana. Centrul de boli cardiovasculare din Brașov a fost recent autorizat de către Agenția Națională de Transplant pentru realizarea operațiilor de transplant cardiac.

Operație deosebit de complexă

Grefă a fost adusă joi noapte din Germania de către personalul Fundației Germane pentru Transplant de Țesuturi iar intervenția cardiovasculară a fost realizată de către o echipa mixtă româno-germană vineri seară. Tânărul pacient fusese deja operat pe inima la vârstă de 18 luni și se află în stare gravă necesitând această intervenție pe cord deschis.

Operația, deosebit de complexă, a constat în autotransplantul trunchiului vâlvei pulmonare în poziție aortică și implantarea la copil a grefei pulmonare venite din Germania. O astfel de operație ii va permite pacientului să trăiască o viață normală, fără insuficientă cardiacă sau fără nevoia unei operații viitoare.

În România peste 1000 de copii mor anual în lipsa operațiilor cardiovasculare datorită numărului insuficient de specialiști și a fondurilor insuficient alocate.