Când ar putea trece România la moneda euro. Pandemia a influențat planurile economiștilor

27 ian. 2021
Când ar putea trece România la moneda euro. Pandemia a influențat planurile economiștilor

România a devenit membră a Uniunii Europene în urmă cu mai bine de zece ani, însă nici până la momentul actual, țara noastră nu a adoptat moneda europeană. Deși analiștii economici se așteptau ca până în 2020, moneda unică să fie deja adoptată, va mai dura o bună perioadă de timp până se va întâmpla acest lucru.

Dragoş Cabat, membru al boardului CFA România a vorbit despre adoptarea monedei unice de către România. Potrivit acestuia, întreg procesul ar urma să fie amânat până în anul 2030, motivul principal fiind criza cauzată de pandemie. De aesmenea, acesta mai subliniat faptul că pentru ca această trecere să se producă cât mai rapid,  ar trebui să existe o decizie de a încerca să intrăm măcar în anticamera zonei euro şi să reîndeplinim condiţiile de la Maastricht.

Cum va afecta moneda euro salariile românilor

Membrul boardului CFA România a vorbit și despre modul în care trecerea la moneda europeană ar urma să influențeze veniturile angajaților din România. Potrivit acestuia, unii oameni chiar nu sunt pregătiți pentru așa ceva, iar cei mai mulți români ar putea să aleagă să plece din țară.

„În ceea ce priveşte întrebarea: ‘Dacă şi când ar fi util şi am putea să adoptăm moneda unică?’, este greu de spus în momentul acesta. Util în mod clar ar fi pentru că am şti care ne este locul într-adevăr în Uniunea Europeană. Dacă adoptăm moneda unică vom avea atât veniturile cât şi costurile în moneda unică şi va conta atunci foarte mult cât de pregătiţi suntem pentru că, altfel, românii vor avea tendinţa să plece din ţară şi mai tare”, a spus membrul CFA.

Totuși, Cabat a precizat că dacă românii vor trece cu bine peste aceast modificare, cu siguranță schimbarea la moneda europeană va fi una benefică.  El a mai adăugat că ”foarte bine ar fi însă ca la nivel politic să existe o decizie de a încerca totuşi să ne apropiem, să intrăm măcar în anticameră – şi să reîndeplinim condiţiile de la Maastricht”.

Riscul pe care trebuie să îl înfruntăm

Acesta este unul dintre marile riscuri de a adopta moneda unică fără să fim pregătiţi temeinic pentru acest lucru. Dacă putem să o facem, nu putem în momentul acesta – şi cred că, din cauza crizei de coronavirus, din nou se va amâna un pic momentul aderării. Probabil că, în clipa aceasta, ne ducem spre 2030 în ceea ce priveşte momentul adoptării monedei unice, dacă o vom face. Normal ar fi să o facem. Foarte bine ar fi însă ca la nivel politic să existe o decizie de a încerca totuşi să ne apropiem, să intrăm măcar în anticameră – şi să reîndeplinim condiţiile de la Maastricht.

Nici cu acestea nu se ştie exact ce se mai întâmplă. În momentul acesta nu prea le mai îndeplineşte nimeni şi nici noi, bineînţeles, nu le îndeplinim. Într-un fel, adoptarea monedei unice este în aer şi ca ‘timing’ si ca posibilitate de a se întâmpla într-un viitor apropiat”, a menţionat Dragoş Cabat.

De ce nu a trecut România la moneda euro până acum

Probabil vă întrebați de ce România nu a trecut la moneda europeană până la momentul izbucniri pandemiei de coronavirus. Ei bine, Dragoș Cabat reamintește de Raportul de convergenţă pe 2020 publicat în iunie 2020 de Comisia Europeană (CE).

Documentul prevedea că România nu îndeplinea niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Printre aceste criterii se numără: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Dragoș Cabat a vorbit și despre evoluția cursului de schimb în cazul unei astfel de schimbări. El susține că „oamenii sunt deosebit de speriaţi de evoluţia cursului când, de fapt, cursul se modifică cu 1,2,3, maximum 5% pe an”, menţionând că volatilitatea cursului de schimb este „deosebit de redusă în ultima perioadă”.

Cum se va modifica cursul de schimb

„Realitatea, dacă ne uităm pe statistici, este cu totul alta. Si aici este o mare diferenţă între efectul real şi psihologie pentru că oamenii sunt deosebiţi de speriaţi de evoluţia cursului când, de fapt, cursul se modifică cu 1,2,3, maximum 5% pe an. În anii în care se modifică cu 5% este chiar o perioadă în care s-au întâmplat lucruri, dar volatilitatea cursului de schimb este deosebit de redusă în ultima perioadă şi, atunci când se întâmplă ceva volatilitate, este determinată şi de factori regionali, adică ne mişcăm şi noi cu leul aşa cum se modifică şi polonezii şi cehii, toate ţările din Uniunea Europeană care nu au încă moneda unică.

Se mai modifică în cazul României şi ca urmare a deficitelor pe care le avem şi a inflaţiei mai mari decât media Uniunii Europene”, a mai spus Dragoş Cabat.