Vlad Voiculescu anunță că va fi viitorul ministru al Sănătății și îi aduce acuzații grave lui Nicușor Dan. O reacție la care nimeni nu se aștepta

Vlad Voiculescu anunță că va fi viitorul ministru al Sănătății și îi aduce acuzații grave lui Nicușor Dan. O reacție la care nimeni nu se aștepta
Vlad Voiculescu a renunțat la mandatul de viceprimar și este noul ministru al Sănătății în Guvernul Cîțu

Vlad Voiculescu a acceptat cu greu să se retragă din lupta pentru Primăria Capitalei, în favoarea lui Nicușor Dan. În campanie, cei doi au defilat sub deviza că vor face echipă pentru București, dar în realitate se cunoșteau animozitățile dintre aceștia, așa că era greu de crezut că vor putea colabora.

Vlad Voiculescu dorea foarte mult să se ocupe de sectorul sănătății pe București și să nu intervină nimeni în deciziile lui, ceea ce nu i s-a părut deloc în regulă lui Nicușor Dan, care se pare că nu i-ar mai fi răspuns la telefon.

Retragerea lui Vlad Voiculescu și nominalizarea lui Horia Tomescu în funcția de viceprimar i-a enervat la culme pe cei din USR. În mod normal postul revenea PLUS, dar cei din alianță o doreau pe Ana Ciceală pentru această poziție, în contextul în care aceasta cunoaște mult mai bine administrația.

Horia Tomescu a fost ales pe listele USR-PLUS abia de pe poziția 17. Criticat aspru de electorat, dar și de membrii USR, Vlad Voiculescu a venit cu o serie de explicații pe facebook.

Mesajul lui Vlad Voiculescu. Acuzații la adresa lui Nicușor Dan

Acesta recunoaște că va fi noul ministru al Sănătății și îi aduce o serie de acuzații neașteptate lui Nicușor Dan.

M-am apucat de voluntariat, m-am întors în țară, am mers în guvern, am co-fondat un partid și am candidat pentru a face treabă. Lucruri care să conteze pentru oameni.

Cu scuze pentru tăcerea de care am avut nevoie pentru a reflecta și a purta mai multe discuții esențiale pentru mine, iată de ce am decis să renunț la poziția de Viceprimar al Capitalei – pe care am așteptat-o 86 de zile – pentru a accepta nominalizarea ca ministru al Sănătății în noul Guvern al României.

Vă rog atât: înainte de a vă forma o opinie clară pe acest subiect, citiți până la capăt.
ECHIPĂ PENTRU BUCUREȘTI

Acum 3 luni, la alegerile locale, am primit încrederea bucureștenilor pentru echipa USR PLUS. Am intrat în Consiliul General al Municipiului București pentru a servi oamenii acestui oraș: mi-am asumat managementul domeniilor sănătate și social, la nivelul Capitalei.

Imediat se împlinesc 100 de zile de la alegeri. În mod normal, ar fi trebuit să vin în fața dumneavoastră – a celor peste 176 de mii de oameni care ne-au votat – cu un bilanț, alături de primarul independent susținut de USR PLUS și de PNL, și alături de viceprimarul ales din partea PNL. Mi-ar fi plăcut să vă pot vorbi despre o echipă consolidată, despre măsurile pentru București și pentru sistemul de sănătate de aici. Nu este cazul, din păcate, și nu din vina mea sau a USR PLUS.

Abia începând de azi avem viceprimari aleși.

Am evitat să mă pronunț public pe aspecte care țineau de felul în care a funcționat – sau mai degrabă nu a funcționat – echipa votată de bucureșteni. În general, fără încredere, nu se poate construi nimic. Iar când cel alături de care ai candidat nu îți răspunde la telefon mai bine de o lună după seara alegerilor… nu e chiar un semn bun. Nu voi zăbovi însă mai mult însă asupra acestui aspect. Poate că avem pur și simplu stiluri și abordări diferite – respect asta și îi doresc Primarului General succes. Nu doar pentru că și-a dorit asta cu orice preț, dar și pentru că succesul actualei administrații este esențial pentru viitorul acestui oraș și a milioane de oameni.

Înțeleg deci, din nou, să fac pasul în spate și sper din suflet ca lucrurile să se remedieze.
Toate proiectele pregătite pentru București alături de echipa USR PLUS vor fi preluate de domnul Horia Tomescu, colegul meu care tocmai a fost votat de către Consiliul General al Municipiului București viceprimar al Municipiului București. Horia Tomescu este medic, un om integru și un om cu o energie fabuloasă.

Echipa executivă de la Primăria Municipiului București are în continuare susținerea mea, a consilierilor generali USR PLUS și a Guvernului care tocmai se formează.
ECHIPĂ PENTRU ROMÂNIA

Nicușor Dan a ales să voteze PNL la alegerile parlamentare 2020

Pe 6 decembrie, la alegerile parlamentare, românii ne-au mandatat să formăm guvernul alături de PNL și UDMR. Suntem în plină criză sanitară fără precedent în ultimii 100 de ani iar sănătatea este unul dintre domeniile greu încercate, acum și de altfel de decenii încoace în România. Plătim acum tot ce nu s-a făcut, tot ce s-a ascuns, toată nepăsarea și hoția celor ce au profitat de pe urma sistemului de sănătate din 1990 încoace.

În ciuda celor de mai sus, sau tocmai pentru că simt că nu mai avem timp și nici eu răbdare, am acceptat desemnarea mea de către USR PLUS pentru poziția de ministru al Sănătății și voi merge în zilele următoare la audierile din Parlament cu convingerea că din poziția de ministru al Sănătății pot să servesc cel mai bine interesul românilor în acest moment critic.

Sper să am la Ministerul Sănătății timp să fac reformele și proiectele de care avem cu toții atât de mare nevoie. Am deja o echipă fabuloasă, știu ce este de făcut și am credința că alături de oamenii din sistem care își doresc o schimbare profundă vom putea face rapid pași în direcția asta: cu suportul colegilor din USR PLUS, PNL și UDMR, putem face ceea ce trebuie.

DECIZII

Îmi place să cred că în toate deciziile luate în ultimii ani am urmărit binele public, chiar dacă asta a venit nu de puține ori cu costuri personale asumate.

Nu am candidat la Alegerile Euro Parlamentare pentru că anunțasem deja candidatura la Primăria Municipiului București.
Nu am mai candidat pentru Primăria Generală la alegerile locale, considerând că este în interesul bucureștenilor ca eu să mă retrag pentru a susține un candidat unic împotriva Gabrielei Firea și PSD.

Nu am candidat la Alegerile Parlamentare pentru că am crezut că putem face echipă pentru București.
Mă retrag acum, cu inima deloc împăcată (și da, chiar înțeleg criticile pe tema asta), dar cu încrederea că energia mea poate avea un impact mult mai important, inclusiv pentru Capitală, din poziția de Ministru al Sănătății.

Repet: motivul pentru care m-am retras și am acceptat poziția de viceprimar a fost tocmai ca să pot să ajut cu experiența mea în domeniile care au impact direct în viața oamenilor. Am acum șansa să văd impactul unor decizii bune pentru toată țara, începând cu Bucureștiul – dar nu numai. Probleme majore sunt în toată România.

Pe termen scurt și mediu, de prestația Ministerului Sănătății depind, în mod direct, viețile a zeci de mii de români în această criză sanitară, economică și de încredere. N-aș fi putut să îmi iert decizia de a sta deoparte și de a critica doar de pe margine. Sunt atât de multe lucruri în sistemul de sănătate care trebuie corectate și trebuie corectate acum. Nu peste 1 an, nu la următoarele alegeri. Acum.
Sper să fiți alături de mine. Dacă nu acum, atunci în următorii 2-3 ani (pentru că nu vă promit miracole peste noapte).
Vă mulțumesc mult pentru susținere și înțelegerea unei decizii deloc ușoare așa cum vă mulțumesc, în egală măsură, pentru criticile voastre constructive„, a scris Vlad Voiculescu pe facebook.